Straling en kernenergie
Ongeveer 4% van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken, is opgewekt in een kerncentrale. Bij het opwekken van kernenergie komen radioactieve stoffen vrij. De Rijksoverheid stelt …
Toepassingen van AI in de bouw
Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. ... Bouwend Nederland is de vereniging van bouw- en infrabedrijven. Hierin werken ruim 4.600 leden samen binnen regio''s en afdelingen, vakgroepen en contactgroepen. Word ook lid. Bekijk ook onze campagne ...
Een nieuwe kerncentrale, hoe gaat dat in zijn werk?
Voor de bouw van een kerncentrale moet altijd een milieueffectrapportage worden opgesteld. De vergunninghouders van kerncentrales en onderzoeksreactoren zijn wettelijk verplicht om zeker …
Kernenergie | Duurzame energie
De ANVS ziet erop toe dat kerncentrales in Nederland voldoen aan zeer strenge veiligheidseisen. Ook verleent de ANVS vergunningen aan bedrijven die een kerncentrale willen bouwen . …
Netbeheer Nederland Eisen aan een veiligheids-, kwaliteits
Pagina 3 van 50 Toezichthouders • E. Klooster, Staatstoezicht op de Mijnen Certificatie-instellingen • F. Kroeze, Lloyd''s Register Nederland (tot 1 juni 2021) • W. van Ophem, DIfAM Certification • D. Konijnenberg, Kiwa Nederland Schemabeheerder NN-CAM • O. Costenoble, NEN Voorzitter • B. Bolmer, namens Netbeheer Nederland In het certificatieschema wordt …
Europese richtlijn liften basis voor Nederlandse wet
In Nederland is de richtlijn opgenomen in het Warenwetbesluit liften. De ingangsdatum van de Richtlijn liften en van het Besluit liften is 1 juli 1997. Inmiddels is actualisatie van de Richtlijn liften aangekondigd. De nieuwe Richtlijn liften 2014/33/EU is gepubliceerd en treedt in werking op 20 april 2016. Er is geen sprake van een ...
Handreiking en eisenset voor veilig gebruik openbare laadpalen in de bouw
De handreiking beschrijft de noodzaak en voordelen van emissieloze bouwplaatsen, de mogelijkheden van laden op de bouwplaats, de veiligheidseisen (in het kort), een stappenplan met de rolverdeling en een aantal praktische tips. De eisenset beschrijft op detail de veiligheidseisen voor de laadpaal, het bouwmaterieel en de adapter. Wie zijn ...
Kerncentrale bouwen: hoe gaat dat in zijn werk?
In het huidige kabinet ligt die verantwoordelijkheid bij de staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat. Binnen dat kader stelt de ANVS de veiligheidseisen vast waaraan een kerncentrale moet voldoen. Verder is de …
Veilig werken met energieopslag | Bredenoord
Het belang van normen en certificering voor energieopslagsystemen. Vanuit het werkveld en veiligheidsdiensten worden veel vragen gesteld omtrent het borgen van de …
Veilig voor Elkaar: Veilig werken in de bouw
Van Wijnen neemt jaarlijks deel aan de landelijke Bewust Veilig-dag. De Bewust Veilig-dag is een initiatief van onder andere Bouwend Nederland. Op deze dag besteed de branche extra aandacht aan veiligheid. We gebruiken deze dag om het bewustzijn van alle collega''s, leveranciers en onderaannemers rondom veiligheid te vergroten.
De bouw in 2030
Wat zijn de implicaties van de ontwikkelingen voor de bouw en infra en de productie over de gehele periode tot 2030? Voor de toekomstige ontwikkelingen zijn twee verschillende scenario''s beschreven: een dynamisch en een behoedzaam scenario. Daarnaast zijn er vier thema''s nader bekeken richting 2030.
Straling en kernenergie
Ongeveer 4% van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken, is opgewekt in een kerncentrale. Bij het opwekken van kernenergie komen radioactieve stoffen vrij. ... Er zijn veiligheidseisen voor nieuwe en bestaande kerncentrales. Hierin zijn ervaringen van de ramp met de Japanse Fukushima-centrale in 2011 meegenomen. ... Marktpartijen die aan ...
Bouwvoorschriften | Bouwregelgeving
Daarnaast is er een richtlijn over de energieprestatie van gebouwen. Deze zorgt ervoor dat de energieprestatie van gebouwen in de Europese Unie verbetert. Handhaving bouwregelgeving door gemeente. De gemeente handhaaft de bouwregelgeving door toe te zien op de naleving van de voorschriften, vanaf de vergunningaanvraag tot de oplevering van het ...
Circulaire materialen in de bouw
eerste Integrale Circulaire Economie Rapportage van PBL dat de winning en verwerking van grondstoffen verantwoordelijk is voor 90 procent van het mondiale biodiversiteitsverlies, 90% van de waterschaarste en voor 50 procent van alle mondiale CO 2 - uitstoot. De bouwsector is aangewezen als één van de sectoren waarvoor een grote rol is weggelegd.
Een nieuwe kerncentrale, hoe gaat dat in zijn werk?
directe lozingen op het oppervlaktewater en vergunningen (of ontheffingen) ter bescherming van flora en fauna. Voor de meeste andere vergunningen zijn gemeenten en provincies het bevoegd gezag. Ook Rijkswaterstaat en de waterschappen kunnen bevoegd gezag zijn voor vergunningen voor bijvoorbeeld inname en lozing van koelwater. Voor de bouw van een
Waarom Nederland er verstandig aan doet om vier kerncentrales …
Ook voor natuurkundige en wetenschapsjournalist Arnout Jaspers is het simpel. In zijn boek De klimaatoptimist: ''Een flinke kerncentrale bouwen kost aanvankelijk veel geld maar voorkomt daarna over zijn hele levensduur een paar honderd megaton CO2-uitstoot, tegen een prijs van een paar tientjes per ton.''. De aan de Technische Universiteit Delft opgeleide …
ENGIE is gestart met de bouw van een van de grootste ...
ENGIE is begonnen met de bouw van een indrukwekkend Battery Energy Storage System (BESS) bij de Maxima-centrale in Lelystad. Dit project is een belangrijke stap in het streven naar een duurzame en flexibele energievoorziening in Nederland en maakt deel uit van ENGIE''s bredere internationale ambities op het gebied van batterijopslag.
Veiligheid in de bouw: Dit zijn de belangrijkste punten
Zowel voor jezelf als je collega''s en of je nu de scepter zwaait over de bouwplaats of zelf de mouwen opstroopt. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten rond veiligheid in de bouw op een rij. Let op je werknemers en collega''s Het waarborgen van de veiligheid op de bouwplaats is een gedeelde verantwoordelijkheid.
De ontwikkeling van een circulair ecosysteem voor staal in de bouw
Realisatie van een circulaire staalketen in de bouw leidt tevens tot CO 2-reductie (punt 1) en houdt rekening met verlaging van de milieu-impact van risicovolle stoffen (punt 3). Bouwen met Staal (de landelijke kennisorganisatie voor staal in de bouw) en een kernteam van 31
Veiligheidscoördinator aanstellen bij bouw
Meestal heeft een van de medewerkers van de hoofdaannemer de rol van veiligheidscoördinator. De veiligheidscoördinator moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van iedereen in de directe omgeving van de bouw- en sloopwerkzaamheden. Dit doet de …
Veiligheid in de Bouw
Programma Veiligheid in de Bouw Voor veilige bouwwerken zonder ernstige ongevallen Koninklijke Bouwend Nederland, het Opdrachtgeversforum in de bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw, VNconstructeurs en Koninklijke NLingenieurs hebben gezamenlijk een programma ontwikkeld dat structureel de integrale veiligheid van ontwerp, bouw en gebruik in …
Standpunten: Veiligheid | Bouwend Nederland
Jaarlijks gebeuren er teveel ongevallen in de bouw- en infrasector. Elk ongeval is een groot drama voor de werknemer, zijn gezin en zijn werkgever. Binnen Bouwend Nederland heeft veiligheid topprioriteit. Op verschillende manieren werken we aan het verbeteren van de veiligheid in de sector. Onze ambitie is dat iedereen elke dag weer veilig en gezond thuiskomt.
Arbeidsomstandigheden
Zo zorg je voor de ideale arbeidsomstandigheden. Als ondernemer in de bouw is het belangrijk om de arbeidsomstandigheden -naast je eigen gezonde verstand- ook nauwlettend te volgen volgens de cao Bouw & Infra en de …
Aan welke voorwaarden moeten nieuwe kernreactoren voldoen?
Voor de bouw van nieuwe kerncentrales gelden strenge eisen. Deze eisen hebben onder meer betrekking op het ontwerp, de opslag van het radioactief afval en anti-terreurmaatregelen. De …
Haalbaarheidsonderzoek bouw kerncentrales in januari van start
Het eerste van de drie contracten is vandaag getekend met het bedrijf KHNP uit Zuid-Korea en richt zich op de technische haalbaarheid van de bouw van 2 kerncentrales in …
Eisen voor veilig gebruik van laadpalen bij de bouw
Eisen voor veilig gebruik van laadpalen bij de bouw In dit document vind je eisen voor het gebruik van laadpalen bij de bouw. Het gaat om eisen aan de laadpaal, aan het bouwmaterieel en aan de adapter die eventueel wordt gebruikt om het materieel aan te sluiten. De eisen hebben als doel om veilige en onwenselijke situaties te voorkomen. Lees ...
Veiligheidsladder
Het is bedoeld om bedrijven in de keten te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in de organisatie (van directeur tot bouwplaats), hoe hoger de trede. Via de ViA regelt de Governance Code Veiligheid Bouw dat ondertekenaars van de GCVB bij aanbesteding of inkoop eisen dat de hele keten is gekwalificeerd op de ...
Bouwberichten
De verstedelijking van Nederland betekent dat steden en dorpen snel groeien en steeds meer mensen gaan wonen in stedelijke gebieden. Dit heeft grote gevolgen voor de bouw in Nederland. Aan de ene kant zal er meer behoefte zijn aan nieuwe woningen en gebouwen in de stad, zoals appartementen en kantoren.
Welke vraag stelt u rondom het bouwen van nieuwe kerncentrales?
In de Technische Haalbaarheidsstudie wordt meer duidelijkheid geschetst over wat de bouw van twee kerncentrales in Nederland zou betekenen. Economische Zaken & …