Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …

Energieopslag

Er zijn drie redenen voor energieopslag: aanbod- en leveringszekerheid, flexibiliteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Voorbeelden van situaties waarin …

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO

In 2050 moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen te hebben teruggedrongen met minimaal 95% ten opzichte van het niveau in 1990. Daarmee staan nationale en decentrale overheden, …

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart Energieopslag

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland heeft grote ambities voor de productie van waterstof met elektrolyse. Het kabinet wijst daarom nu de plekken aan waar elektrolysers in de toekomst mogen komen: …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke ontwikkelpaden voor ondergrondse energieopslag in Nederland tot 2050. Daarnaast geven ze aanbevelingen …

Position Paper: De nieuwe economie van Nederland …

Slimme software speelt hierin een belangrijke rol voor de aansturing van de energy assets. Sympower is een partij die Europese bedrijven helpt om de flexibiliteit van hun assets om te zetten in financiële waarde. Inzet …

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Vandaag wordt de Routekaart Energieopslag met de Tweede Kamer gedeeld met daarin de belangrijkste stappen om energieopslag in Nederland te vergroten. De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland.

Energieopslag van elektriciteit, warmte en gassen speerpunt kabinet

Vorige week werd de Routekaart Energieopslag met de Tweede Kamer gedeeld met daarin de belangrijkste stappen om energieopslag in Nederland te vergroten. De opslag …

Waarom Nederland twintig jaar achterloopt met het meten van de uitstoot ...

Een speciale infraroodcamera meet al ruim een maand realtime de uitstoot van staalfabriek Tata Steel. De apparatuur kwam er dankzij actiegroepen en inwoners van Wijk aan Zee, niet omdat overheid en toezichthouders hierop aandrongen. Follow the Money reconstrueert hoe het kan dat Nederland tientallen jaren achterloopt op het buitenland en deze metingen …

Energieopslag is een urgente uitdaging

Toch zijn thuisbatterijen geen definitieve oplossing voor de vraag naar energieopslag. Een thuisbatterij is betrekkelijk snel ''vol''. ... In de winter 2021/2022 had het Russische gas nog een aandeel van 15% in de totale hoeveelheid die we in Nederland verbruikten. Voor de hele EU was dat 40%. ... De EU-landen willen minder afhankelijk worden ...

3. Emissies door de landbouw | CBS

Binnen de Nederlandse economie is de landbouw verantwoordelijk voor 19 procent van de uitstoot van die grotere fijnstofdeeltjes. De directe emissie van kleinere deeltjes (PM2,5, maximaal 2,5 micrometer) door de landbouw is relatief laag, namelijk 7 procent van de uitstoot door de Nederlandse economie.

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit nodig zal zijn voor de industrie, of hoeveel van welke energiebron de gebouwde omgeving gaat gebruiken voor de warmtevoorziening. Met de Routekaart Energieopslag brengen we de verwachte ontwikkelingen in Nederland in kaart en welke acties nodig zijn om opslag te bevorderen, op korte en lange termijn."

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

Grote delen van het westen van Nederland hebben een gunstige ligging voor HT-ATES. Van de potentieel interessante gebieden vereisen de meeste delen meer onderzoek om één of meerdere mogelijke barrières weg te kunnen nemen (of te bevestigen). Een klein gedeelte van Nederland, met name tegen de oostgrens, lijkt ongeschikt voor HT-ATES. Voor ...

Directeur Energy Storage NL: ''Nederland pas op één procent van …

Uitdagingen rondom energieopslag. Opslagprojecten als deze zijn broodnodig. Want één ding is zeker: of we het nu hebben over batterij-, moleculen- of warmteopslag, over bestaande of over innovatieve manieren van opslaan, Nederland zal al haar zeilen moeten bijzetten om haar energiesysteem toekomstproof te maken.

Duurzame autobatterijen: een beladen onderwerp

In pilots zijn grote aantallen batterijen geplaatst voor energieopslag in huizen van zonnepaneelbezitters. ''Urban mining'': Voor recycling van autobatterijen is er in Nederland een bedrijf dat zich specialiseert in het zo goed mogelijk …

Welke kansen biedt energieopslag in het …

Energieopslag speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst. De vraag naar flexibel vermogen neemt namelijk alleen maar toe. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer …

Energieopslag

Energieopslag verbetert de betrouwbaarheid en veerkracht van het energiesysteem, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en maakt de integratie van hernieuwbare energie mogelijk. Er …

Welke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?

De mogelijkheden per type energiedrager (elektriciteit, warmte en moleculen) en welke technieken we kunnen gebruiken in Nederland. De acties voor verschillende …

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO

Opslag garandeert leveringszekerheid en flexibiliteit. In de whitepaper "Ondergrondse energieopslag noodzakelijk voor toekomstig energiesysteem", die TNO en EBN schreven naar aanleiding van een rapport over ondergrondse opslag in Nederland dat deze week naar de Tweede Kamer werd gezonden, concluderen zij dat ondergrondse energieopslag een …

Welke kant gaat het op met energieopslag in Nederland?

Woensdag 9 oktober zullen Dutch New Energy Research en Solar365 het Nationaal Smart Storage Trendrapport presenteren op het Congres Noodzaak van Storage in het Louwman Museum in Den Haag. In aanloop naar het congres sprak Solar365 met Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research, over de trends op de …

Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Volgens Milieudefensie komt 71 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot sinds 1988 van slechts 100 bedrijven. In Nederland zijn de 30 grootste CO2 uitstoters verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van de totale CO2 uitstoot van ons land. In ons land wordt er relatief veel CO2 uitgestoten in Rotterdam, IJmuiden en Eemsmond.