Energieopslag: de volgende doorbraak in de energietransitie!

Energieopslag is een sleuteltechnologie voor de energietransitie. In het verduurzamen van de energievoorziening ontstaat er meer vraag naar verschillende toepassingen van energieopslag, maar ook naar nieuwe technologieën. Nederland draagt als kennisland bij aan de ontwikkelingen op het gebied van energieopslagtechnologie. Hoewel er in Nederland (nog) …

Technology Outlook 2025: de 10 technologische trends voor een …

Gebaseerd op eigen onderzoeken en ontwikkelingen stelt DNV GL dat 10 technologische trends op het gebied van materialen, wind- en zonne-energie, elektriciteitsopslag, datacommunicatie en vermogenselektronica een ''volmaakte storm'' gaan veroorzaken. Samen zullen deze trends de basis vormen voor een nieuwe energierealiteit en de bestaande elektriciteitssystemen …

Wat is thermische energieopslag en kan het de industrie op

Industriële warmte en -koeling zijn lang een vergeten aspect van de energietransitie geweest. De industrie, goed voor maar liefst 26 procent van het totale eindverbruik van energie in Europa, is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, en stoot jaarlijks meer dan 500 miljoen ton CO2 uit.Meer dan 60 procent van deze emissies zijn afkomstig van …

De voors en tegens van CO₂-opslag op een rij | Vanaf Hier

Door hout te gebruiken voor de bouw van huizen kan CO₂ langdurig opgeslagen worden. Groot bijkomend voordeel daarvan is dat er daardoor minder CO₂ intensieve materialen als staal, beton of cement gebruikt hoeven te worden in de bouw. En dat het hout herbruikbaar is. Opslag onder de grond is ook veel effectiever als de CO₂ afkomstig is van ...

Veel aandacht voor energieopslag in verkiezingsprogramma''s …

De programma''s van de volgende partijen zijn gelezen: VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren (PvdD), SP, Volt, Forum voor Democratie (FvD), JA21, SGP, 50Plus, Bij1 en BVNL. Ten tijde van het schrijven is nog geen programma verschenen voor het Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Investeren in groene energie: hoge rendementen en een

Het investeren in groene energie is dus niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook een slimme zet zijn voor je portemonnee. Met de toenemende vraag naar duurzame energie, groeit ook de groene energiemarkt. ... Beleidsrisico''s. Investeren in groene energie kan ook beleidsrisico''s met zich meebrengen. Dit zijn risico''s die ontstaan door ...

Grootschalige batterijopslag voor utility sector

Bij ProfiNRG koesteren we de overtuiging dat de combinatie van zonne-energieinstallaties en opslagsystemen een cruciale rol kan spelen in het realiseren van een CO2-neutrale energievoorziening. Deze krachtige combinatie stelt ons in staat om schone, hernieuwbare energie op te wekken en op te slaan voor gebruik op de momenten dat het nodig is.

Nationaal Actieplan Energieopslag 2023

en de explosieve stijging van energieprijzen, staan we voor de uitdaging om het toekomstig energiesysteem duurzaam, betrouwbaar én betaalbaar in te richten. Energieopslag speelt een …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, …

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe …

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving vertraagt een …

Factsheet ENERGIE opslag: stand van zaken

congestie en grote prijsschommelingen voor energie. Ruim 60% van de 2.100 batterijsystemen in Nederland is in 2021 geïnstalleerd (zie figuur voor de aantallen per vermogenscategorie). De foto laat het Rhino opslagsysteem in Flevoland zien. Deze heeft een omvang van 7,5 MWh. Gelderland heeft in de RES de ambitie gesteld om in 2030

10 miljoen voor TU-instituut dat samen met de industrie slimme ...

Volgens de TU Eindhoven kunnen we die opgave alleen het hoofd bieden door samen met de maakindustrie decentrale en slimme oplossingen te ontwikkelen voor de conversie en opslag van energie. Smits: "Wij nemen als universiteit onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Europese marktmonitor energieopslag: Nederland loopt achter, …

Uit de achtste editie van de European Market Monitor on Energy Storage (EMMES) uitgevoerd door EASE, de koepelorganisatie voor de Europese energieopslagsector, …

Routekaart Energieopslag: meld je aan voor de stakeholdersessies

Update: de aanmeldingen voor de ronde ''Elektriciteitsopslag'' zijn gesloten. Op 8 februari 2023 van 12:00 tot 17:00 organiseert het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met Energy Storage NL een stakeholdersessie over de Routekaart Energieopslag.Hier krijgen marktpartijen en exploitanten van opslagsystemen de kans om input te leveren voor de …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

Routekaart Energieopslag zet belangrijke stap voor de …

De Routekaart Energieopslag is het resultaat van intensieve gesprekken tussen EZK en de sector. Zo heeft ESNL op verschillende momenten input geleverd, waaronder tijdens ophaalsessies met een brede afvaardiging van deelnemers. Veel van de voorstellen uit het Nationaal Actieplan Energieopslag 2023 zijn daarnaast meegenomen in de Routekaart.

EU-steun voor energieopslag

met de EU-steun voor de ontwikkeling en uitrol van technologieën voor de opslag van energie: 1) zorg voor een coherente EU-strategie; 2) vergroot de steun van belanghebbenden; 3) maak …

ESG & Economie

De aanbeveling ging vergezeld van een werkdocument van de diensten van de Commissie (SWD/2023/57) (zie hier voor meer informatie) waarin werd gekeken naar de rol en de toepassing van opslag in de energietransitie, met de nadruk op de behoefte aan flexibiliteit, betrouwbaarheid en stabiliteit. Het bevatte een aantal mondiale vooruitzichten voor de …

Nationaal Actieplan Energieopslag 2023

Energy Storage NL is de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector. Als onderdeel van FME verzorgen we belangenbehartiging, kennisdeling en een breed netwerk voor onze achterban. Deze meer dan 110 leden bestaan uit technologiebedrijven, netbeheerders, energiebedrijven, kennisinstellingen, adviesbureaus en financiers.

PGS 37-1: richtlijn voor de opslag van …

In PGS 37 staan veiligheidseisen voor lithiumhoudende energiedragers. Deze richtlijn gaat over de veilige omgang met Energie Opslag Systemen (EOS, oftewel: buurtbatterijen) en veilige opslag van …

Position Paper Energy Storage NL Rondetafelgesprek …

1. Subsidiëren van energieopslag: voor energieopslag is momenteel beperkt subsidie beschikbaar. Dit terwijl we uit de praktijk vernemen dat er wind- en zonneparkeigenaren een …

Energieopslag

Ben je benieuwd hoe onze batterijen werken en wat ze voor jouw bedrijf in de productie- of logistieke sector kunnen betekenen? In het Kiwatt Experience Center kun je de batterijsystemen in actie zien, ervaren hoe ze worden geïntegreerd in verschillende bedrijfsomgevingen en al je vragen stellen.. Onze medewerkers staan klaar om je te adviseren over de beste oplossingen …

Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen

Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …

PGS 37-2 veiligheidskader voor de opslag van Lithium …

De PGS37-1 is deze zomer gepubliceerd, een richtlijn voor lithium houdende energiedragers. In November 2023 is de PGS37-2 gepubliceerd en heeft betrekking op de opslag van deze lithium-houdende energiedragers. …

Het energiesysteem heeft snel behoefte aan energieopslag, maar de ...

Op 26 april 2023 kondigde Rob Jetten, inmiddels demissionair minister voor Klimaat en Energie, maatregelen aan die voor een extra uitstootvermindering moeten zorgen van 22 megaton CO2.Hierdoor zou de CO2-reductie in 2030 uitkomen op 55 tot 60 procent, waarmee de kabinetsdoelstelling zou worden behaald. Een van deze maatregelen was een …