Een nieuw energiesysteem
Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal wil zeggen dat alle activiteiten in Europa geen effect hebben op het klimaat. Hiervoor heeft Nederland een nieuw energiesysteem nodig: van opwek, gebruik, transport tot en met opslag van energie. Maar wat is het energiesysteem en waarom moeten we een nieuw energiesysteem ontwikkelen? Europa …
Wie wint de race om de superbatterij?
Opslag-technologieën zijn de ''heilige graal'' om de energietransitie goed te laten verlopen. En er valt nog bakken geld mee te verdienen ook. ... Een blokkentoren en een hijskraan is, volgens het Zwitserse bedrijf Energy Vault, alles wat je nodig hebt voor het opslaan van zonne- en windenergie. Je kunt energie namelijk opslaan in ...
De vergeten energieopslag: zwaartekracht
De kunstmatige intelligentie zorgt dat de kranen meteen in beweging komen bij toevoer van energie en dat ze gaan zakken als er een energiebehoefte is. De proefbatterij van …
Innovaties in Energieopslag: De Toekomst van Batterijtechnologie
Met de opkomst van innovatieve batterijtechnologieën staan we aan het begin van een nieuw tijdperk in duurzame energie. In deze blogpost verkennen we de recente …
Innovatief energieopslagsysteem op basis van …
Gravitricity, gevestigd in Groot-Brittannië, heeft GraviStore ontwikkeld. Dit is een innovatief opslagsysteem voor zwaartekrachtenergie. Het brengt zware gewichten omhoog en omlaag in ondergrondse schachten – om …
De zwaartekracht benutten: de toekomst van …
Zwaartekrachtbatterijen zijn in opkomst en worden gezien als een oplossing voor het wereldwijde energieopslagprobleem. Door gebruik te maken van de zwaartekracht slaan deze batterijen overtollige energie van …
Flexibiliteit van het energiesysteem
In de Klimaat- en EnergieVerkenning (KEV) van 2021 wordt geraamd dat wind en zon in 2030 bij voorgenomen beleid voor 68% van de Nederlandse elektriciteitsproductie verantwoordelijk zullen zijn. In de KEV-raming van 2022 (PDF) neemt het aandeel hernieuwbare elektriciteit bij vastgesteld en voorgenomen beleid toe naar 85 procent in 2030. Doordat de zon …
Een innovatief energieopslagsysteem op basis van zwaartekracht
Gravitricity heeft GraviStore ontwikkeld, een innovatief opslagsysteem voor zwaartekrachtenergie dat zware gewichten omhoog en omlaag brengt in ondergrondse …
Verlaten mijnschacht in Finland krijgt tweede leven als ...
Je kan de overtollige energie opslaan in een batterij. Of je kan een stuwmeer vullen en dat laten leeglopen wanneer je elektriciteit nodig hebt. Maar die technologieën …
De race om de super batterij
Groene energie opwekken kunnen we. Maar hoe zit het met de opslag? Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Een verkenning van de nieuwe opslagmogelijkheden en -technieken: van snelle batterijen tot warmte-opslag in basalt en zout. En van ijzerpoeder als energiedrager tot het …
Top-10 Opkomende Technologieën (10): Opslag van …
"Technologieën die vandaag in opkomst zijn, bepalen de wereld van morgen en verder – met gevolgen voor de economie en de maatschappij in het algemeen", zegt Mariette DiChristina, hoofdredacteur van Scientific …
Opslag van Energie
Als een massa m (kg) over een hoogte h (meter) wordt opgetild, dan is daar een energie voor nodig. E = m.g.h. waarbij g = 9,8 m/s 2, de versnelling van de zwaartekracht op aarde. Stel dat elk huis een blok beton van 1 m 3 over 10 meter kan optillen. De dichtheid van beton is ongeveer 2500kg/m 3 zodat een blok in de hoogste positie een energie heeft opgeslagen
De energiecrisis oplossen met zwaartekracht
De aarde warmt op, mede dankzij ons gebruik van fossiele brandstoffen. De noodzaak om hier iets aan de doen is al lang duidelijk, en wordt keer op keer (meest recentelijk op 27 februari) onderstreept door de uiterst zorgwekkende rapporten van de IPCC.Om ervoor te zorgen dat onze uitstoot van broeikasgassen daalt, zullen we snel moeten overstappen naar …
Introductie energie opslagsystemen
De elektriciteit die nodig is voor gecomprimeerde waterstofopslag op 200 bar bedraagt 2,1% van de energie-inhoud. Het Europese project HyUnder concludeerde in 2013 dat voor de opslag van wind en zonneenergie 85 extra opslagplaatsen benodigd zijn omdat de huidige opslagsytemen PHES en CAES niet voldoende zijn. Power to Gas
De toekomst van accuopslag: 9 veelbelovende claims
De Britse marktonderzoeker IHS Markit kijkt voor zijn eerste voorspelling niet te ver voor uit: In het lopende jaar 2016 verwacht IHS wereldwijd 2.900 megawattuur aan nieuwe netgekoppelde accusystemen, een verdubbeling ten opzichte van het …
Alles over thuisbatterijen: ⚡ energie thuis opslaan
Je eigen opgewekte energie opslaan, hoe tof is dat!Op zolder, garage of in de bijkeuken. Het kan met de steeds populairdere thuisbatterijen die meer capaciteit krijgen en gelukkig betaalbaarder worden.. Ook elektrische auto''s worden …
Rijksoverheid stimuleert duurzame energie
Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%. Een overgang naar een duurzame energievoorziening is belangrijk om …
Technology Outlook 2025: de 10 technologische trends voor een …
Door systemen toe te voegen die flexibiliteit in het energiegedrag mogelijk maken, zoals batterijen voor de opslag van elektriciteit, warmtepompen, airconditioning en oplaadpunten voor …
Brede steun voor nieuwe energiewet
De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Met de nieuwe regelgeving worden energieconsumenten beter beschermd, komen er meer mogelijkheden om het volle stroomnet flexibel te gebruiken en wordt het veilig uitwisselen van …
Innovatief energieopslagsysteem op basis van zwaartekracht …
Ze willen onderzoeken hoe ze met expertise en technologieën op het gebied van takels de ontwikkeling en implementatie van opslagsystemen voor zwaartekrachtenergie in voormalige mijnen kunnen versnellen. ... Ze zijn gespecialiseerd in het ontwerp, de engineering en het gebruik van mijntakels en mechanische, elektrische en regeltechnieken voor ...
15 dingen die je moet weten over waterstof | TNO
Ze is toegewijd aan het versnellen van de ontwikkeling van technologieën die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen, specifiek op het gebied van de productie van waterstof. In haar rol ondersteunt ze industriële spelers bij het valideren van hun technologieën, zodat zij in staat worden gesteld om op te schalen en te integreren in het opkomende ecosysteem.
Top-10 Opkomende Technologieën (10): Opslag van …
Even eenvoudig is het concept van de zwaartekrachtopslag, die bedoeld is om met behulp van reserve-elektriciteit zware blokken op te tillen die later weer worden gedropt …
Overzicht kernfusie: De voor
De magneetvelden leveren meteen ook (een deel van) de energie voor de fusiereactie, de magneten moeten daarom zeer sterk zijn en uiterst precies werken. In het ITER project (testreactor in Frankrijk voor internationaal fusie-onderzoek) zal naar schatting een derde van de kosten naar de (supergeleidende) magneten gaan.
Energie van de toekomst
Van elektriciteit, tot warmte, opslag en transport: maak je klaar voor energie 2.0. Energie van de toekomst. Geschatte leestijd: 14 minuten. ... zoals vroeger de grootste zorg was. De noodzaak voor nieuwe vormen van energie is een stuk urgenter: ... Er zijn er nog wel wat hobbels te nemen: "Niet alle elektrische auto''s kunnen al ...
SustainaWeekly
Er zijn verschillende technologieën voor deze vorm van opslag die voornamelijk verschillen in het materiaal dat wordt gebruikt om energie op te slaan, maar het concept is hetzelfde: overtollige warmte of hernieuwbare energie wordt omgezet in warmte die vervolgens wordt opgeslagen met behulp van verschillende materialen, en de warmte wordt weer ...
Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland
De geschetste initiatieven omvatten (maar zijn niet beperkt tot); het identificeren van strategische projecten, het verminderen van administratieve rompslomp en het versnellen …
Waterstof: de nieuwe energie van de toekomst? | ENGIE
Bij ENGIE blijven we ons verdiepen in de mogelijkheden en inzet van waterstof door bijvoorbeeld deel te nemen in HyNetherlands, een groene waterstofketen in het noorden van Nederland, de productie van waterstof bij Neste in Rotterdam en hebben we meegewerkt aan het eerste waterstof tankstation in Nijmegen en de allereerste waterstof trein van Nederland. Zo blijven …
Wat zijn de drie natuurwetten van Newton?
Het verhaal gaat dat Newton zijn idee voor zwaartekracht krijgt als hij onder een appelboom zit en een appel op zijn hoofd krijgt. Het is de vraag of hij de appel inderdaad echt op zijn hoofd krijgt, maar documenten van de Britse Royal Society wijzen erop dat hij de zwaartekracht wel degelijk ''ontdekt'' in de nabijheid van appelbomen.
Onderzoek naar oplossingen voor opslag van zonne-energie: …
Zonne-energie is uitgegroeid tot een toonaangevende schone en duurzame energiebron naarmate de wereld verandert hernieuwbare energiebronnen.Het opslaan van zonne-energie als de zon niet schijnt blijft echter een groot probleem. Technologieën voor de opslag van zonne-energie zijn van cruciaal belang geworden om ervoor te zorgen dat …
Warmteopslag | TNO
Het mooie daarbij is dat er gedurende de periode van opslag geen energieverlies optreedt. ... Maar beide technologieën zijn al in een vergevorderd stadium en het ziet ernaar uit dat de eerste compacte warmtebatterijen op basis van thermochemie binnen enkele jaren op de markt zullen komen. Waarschijnlijk in 2024, en misschien wel eerder ...
De vergeten energieopslag: zwaartekracht
De kunstmatige intelligentie zorgt dat de kranen meteen in beweging komen bij toevoer van energie en dat ze gaan zakken als er een energiebehoefte is. De proefbatterij van Energy Vault kan 35 MWh leveren. Daarmee kan acht uur lang in de behoefte van 2000 tot 3000 huishoudens voorzien.
Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele …