Onderzoek waterstofopslag op het IPKW

De samenwerking van 27 partijen – waaronder de gemeente Arnhem - onderzoekt verschillende manieren waarop de opgeslagen energie gebruikt kan worden door omliggende bedrijven op …

CO₂-opslag vindt plaats onder de Noordzee in lege gasvelden

Door de winning van aardgas is de druk in de poreuze ruimtes steeds lager geworden. De druk zal door de injectie van CO 2 weer toenemen tot maximaal de oorspronkelijke druk van het veld. Boven de poreuze steenlaag waarin de opslag van CO 2 onder de Noordzee plaatsvindt, ligt een zoutlaag en een rotslaag. Deze zorgden er eerder voor dat aardgas ...

Waterstofenergie: welke voordelen heeft het voor de EU?

gebruiken voor het transport en de ondergrondse opslag van waterstof. • Waterstof in de toekomstige gasmarkt. Om de uitstoot van broeikasgassen in de EU terug te dringen in overeenstemming met de plannen voor het klimaat en de interne energiemarkt, werkt de EU aan een pakket waterstof- en koolstofarme gasmarkten.

2. Het belang van de transportsector voor de Nederlandse economie

Auteur: Valérie Wijnen Publicatiedatum: 16-12-2021 00:00 Personenvervoer en -mobiliteit tijdens de coronacrisis 2. Het belang van de transportsector voor de Nederlandse economie. De toegevoegde waarde (het verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) van de gehele transportsector groeide van 30,7 miljard euro in 2015 …

Productie, import, transport en opslag van waterstof in Nederland

Twee mogelijke groeipaden voor productie en import van groene waterstof . Voor de Nederlandse productie is een lage en een hoge variant geraamd. Voor de lage variant …

Grootste Nederlandse project voor CO₂-reductie, Porthos, ligt op …

Porthos, het project voor CO2-afvang en opslag in Rotterdam, ligt op koers om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen ton CO 2 van de industrie op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Eind vorig jaar hebben vier bedrijven samen ingeschreven voor in totaal € 2 miljard uit de SDE++-regeling voor de komende 15 jaar. Het uiteindelijke bedrag kan een stuk lager …

CO2-opslag in de industrie

In het Klimaatakkoord zijn daarom randvoorwaarden gesteld aan de subsidie voor CO 2-opslag: Alleen bedrijven die echt niet anders kunnen, krijgen subsidie voor CO 2-opslag. Er zit een maximum op de subsidie die naar CO 2-opslag gaat. De subsidie voor CO 2-opslag is beperkt in tijd: na 2035 wordt geen nieuwe subsidie meer gegeven.

De onderzeese opslag van CO₂ komt nu echt van de grond, met …

W ie over de A15 via de Botlek naar de Maasvlakte rijdt, zal mogelijk niet direct opvallen dat tussen alle buizenstelsels en pijpleidingen nu ook een reeks zwarte buizen naast de snelweg ligt, als een reusachtige kralenketting die nog aaneengeregen moet worden. Hier wordt gewerkt aan de slagader van Porthos, een van ''s werelds grootste projecten voor het opslaan …

Ammoniak: de belangrijkste kandidaat voor …

Vloeibare batterij. Groene ammoniak wordt tot slot ook gezien als een vloeibare batterij voor groene energie. ''Ik merk dat ammoniak steeds meer wordt gezien als manier om waterstof op te slaan'', zegt Mulder, die betrokken …

Kernenergie is wél een goed alternatief voor fossiel, …

Nederland is geologisch zeer stabiel, de kans dat hier een actieve vulkaan de kop op steekt is nihil. Nederland is geologisch zeer stabiel. Gevraagd naar de kans dat hier binnen, zeg, tienduizend jaar een aardbeving …

Waterstof | Duurzame energie

Om de productie en het gebruik van waterstof te stimuleren, neemt de overheid verschillende maatregelen: Er zijn subsidies voor waterstofprojecten. Bijvoorbeeld voor innovatieve …

Productie, import, transport en opslag van waterstof in Nederland

Twee mogelijke groeipaden voor productie en import van groene waterstof . Voor de Nederlandse productie is een lage en een hoge variant geraamd. Voor de lage variant is uitgegaan van realisatie van het beleidsdoel van 4 gigawatt opgesteld elektrolyservermogen in 2030 en lineaire voortzetting van dat groeipad richting 2050.

RWE neemt 1.4 gigawatt energiecentrale over van Vattenfall en ...

Als onderdeel van de tender voor het offshore windpark Hollandse Kust West VII, wil RWE ook elektrolysers bouwen met een totale capaciteit van 600 megawatt. Daarmee geeft …

De opslag van CO2 begint bij deze weggehakte rots in Noorwegen

Zodra het uitstoten van CO2 duurder is dan ondergrondse opslag, ontstaat een markt voor de opslag, is het idee. Sommige overheden, zoals de Nederlandse, hebben een subsidie klaargezet, zodat bedrijven een vergoeding ontvangen voor het eventuele extra geld dat CO2-opslag kost. Ook dit moet de markt voor CO2-opslag een zetje geven.

In Zuidwending wordt gewerkt aan de grootschalige opslag van …

In Zuidwending ontwikkelt Gasunie vier cavernes en een bovengrondse installatie voor de opslag van waterstof: het Hystock-project. "Een enkele caverne gevuld met waterstof heeft een opslagcapaciteit van 240 gigawattuur", aldus Van der Velde. ... Zoutcavernes ontstaan namelijk niet spontaan. In de Nederlandse bodem zit een zoutlaag, waaruit ...

Routekaart voor duurzame toekomst van industrie in Nederland

De Nederlandse industrie heeft een sterke positie en er liggen kansen om in Nederland schoon te produceren en de negatieve impact op de leefomgeving te verminderen. Daarin hebben bedrijven en overheid al aanzienlijke stappen gezet en concrete plannen gemaakt. Het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie zorgt voor meer samenhang tussen deze …

Trajecten naar een klimaatneutrale Nederlandse industrie met ...

Vanwege de verwachte enorme schaal van deze industrie kan de opbouw hiervan ingrijpende gevolgen hebben voor de structuur en ruimtelijke verdeling van de Nederlandse industrie. Er is een veelheid aan productieroutes mogelijk, waarbij biogrondstof, CO 2 en afval de koolstofbronnen vormen en waterstof ook een belangrijke rol als grondstof vervult.

Waterstofenergie: Een duurzame oplossing voor de toekomst

Zelf aan de slag met waterstofenergie? Waterstofenergie heeft veel potentieel, vooral omdat het een schone en hernieuwbare bron is. Het vereist echter de ontwikkeling van infrastructuur voor de productie, opslag en distributie van waterstof, evenals het verbeteren van de efficiëntie en kosten van waterstoftechnologieën en applicaties.

Bouw eerste waterstofnetwerk begint: Nederland wil ''energiehub'' …

De bouw van het eerste Nederlandse netwerk voor groene waterstof gaat van start. Leidingen van in totaal 1.200 kilometer moeten de Rotterdamse Maasvlakte vanaf 2025 …

Opslag & Distributie van Waterstof: Werking

Vroeger werden deze gebruikt voor het opslaan van aardgas maar nu zijn deze leeg. Het voordeel aan deze zoutcavernes is dat ze ondoordringbaar, stabiel, licht-elastisch en lekkage-vrij zijn. Ideaal dus voor het …

Het Nederlandse Industrie Debat 2023

De rol van de Nederlandse overheid. Een van de belangrijkste vragen is hoe de Nederlandse overheid de juiste steun kan bieden om onze industrie binnen de landsgrenzen te houden. Het vertrek van de Nederlandse industrie zou aanzienlijke macro-economische gevolgen hebben, en daar moeten we iets aan doen. Het Nederlandse Industrie Debat 2023 ...