Whitepaper Toekomst van het Nederlandse energiesysteem …

voor de Nederlandse energie-intensieve industrie. De hoofdboodschappen en aandachtspunten voor beleid staan in aparte kaders weergegeven. Tezamen met deze whitepaper is een achtergrondrapport gepubliceerd. 1. waarin de opzet van de . studie en gebruikte aannames wordt

Alles over thuisbatterijen: ⚡ energie thuis opslaan

Je eigen opgewekte energie opslaan, hoe tof is dat!Op zolder, garage of in de bijkeuken. Het kan met de steeds populairdere thuisbatterijen die meer capaciteit krijgen en gelukkig betaalbaarder worden.. Ook elektrische auto''s worden …

Nederlandse industrie nog niet uit de problemen

De situatie lijkt ernstiger voor energie-intensieve branches, zoals de chemische industrie (-13 procent productie in 2023) en de basismetaalindustrie (-20 procent). Ondernemers luiden al sinds 2022 de noodklok en inmiddels maakt ook een groeiend aantal beleidsmakers zich zorgen over de toekomst van deze energie-intensieve industrieën in Europa.

Concurrentiepositie energie-intensieve industrie staat onder druk

De concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie in Noordwest-Europa staat onder druk. Een CO2-vrije productie in de staal-, kunstmest- en chemiesector kan in 2050 in andere landen ruim een derde goedkoper zijn. ... De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie kenden afgelopen maand de grootste verslechtering tot nu toe dit ...

Wel of niet investeren in een zakelijke opslagbatterij?

Met de mogelijkheid om (opgewekte) energie op te slaan en later te gebruiken, biedt een zakelijke opslagbatterij bedrijven de kans om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnetwerk. Dit kan voordelig zijn in situaties waarin de stroomvoorziening onbetrouwbaar is of tijdens piekmomenten waarop extra energie nodig is.

Waterstof | Duurzame energie

In de industrie zijn soms bijvoorbeeld zeer hoge temperaturen nodig. Hiervoor is (duurzaam) gas nodig, dit lukt niet met elektriciteit. En is er ook duurzame energie nodig als de zon niet schijnt of de wind niet voldoende waait. De overheid wil de productie en toepassing van hernieuwbare waterstof verder helpen ontwikkelen.

Waterstof: de ontbrekende schakel

Op dit moment zijn de vraag naar en het aanbod van klimaatneutrale waterstof nog ontoereikend. Ook is de infrastructuur voor het transport, de distributie en de opslag nog niet gereed. ... Naarmate klimaatneutrale waterstof een belangrijker plaats krijgt in het Nederlandse energie- en grondstoffensysteem, zal het benodigde maatschappelijk ...

Energieverbruik door de industrie, 1990-2019 | Compendium voor de ...

De afgelopen jaren daalde het verbruik van energiedragers door de industrie. In 2019 werd er door de industrie minder (2,5 procent) energie verbruikt dan in 2018. Het verbruik van energiedragers is de som van het finaal energieverbruik, het niet-energetisch gebruik en het saldo van inzet en productie van energie door de industrie, plus het ...

Omslagpunt grootschalige batterijopslag. Wat is de betekenis van ...

Met deze studie willen we inzicht geven in de opbouw van de businesscase van grootschalige batterijopslag, nu en in de periode tot 2030, en tonen we aan welke bijdrage batterijen kunnen …

The business position and opportunities in the battery value chain …

Het rapport bevat de strategische positonering van Nederland in het Europese batterijsysteem. The business position and opportunities in the battery value chain for the …

Nederland en Duitsland samen aan de slag met innovatieve ...

Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan intensiever samenwerken aan innovatieve batterijtechnologie. Onderzoek en ontwikkeling op …

Het belang van energie voor de Nederlandse economie

Dit heeft ervoor gezorgd dat de energie-intensiteit is afgenomen. Dit is enerzijds het gevolg van een toename van het belang van niet-energie-intensieve sectoren (de diensteneconomie) en anderzijds van energiebesparing. Figuur: Energie-intensiteit van de Nederlandse economie. Bron: Energie-intensiteit is berekend op basis van ''BP (2021).

Verduurzaming Nederlandse industrie stokt

De Nederlandse industrie staat voor een enorme verduurzamingsopgave. Niet voor niets debatteert de Tweede Kamer vandaag over de verduurzaming van de industrie. Voor veel industriële partijen is elektrificatie de voornaamste en meest doelmatige manier van verduurzaming. Cruciale randvoorwaarde is een toereikende en betaalbare infrastructuur. Op …

Zo gaat Nederland zelf batterijen ontwikkelen en deze rol spelen …

In de scenario''s voor 2050 varieert de benodigde batterijcapaciteit van 5 tot 55 gigawatt. Ze zijn inzetbaar om het net in balans te houden, netcongestie tegen te gaan, …

Ontwikkeling van het belang van energie voor Nederland

Figuur 1: Energie-intensiteit van de Nederlandse economie Bron: Energie-intensiteit is berekend op basis van ''BP (2021). Statistical Review of World Energy 2021''. Ontwikkelingen in het BBP voor de jaren 2017, 2018 en 2019 ontbraken. Deze zijn aangevuld op basis van CBS-data. Prijspeil = 2010. 1 Weterings et al. (2013). Naar een ...

Fotovoltaïsche opslagbatterij voor particulieren

Kenmerken. Uw thuisbatterij kan een driekamerwoning een hele dag van stroom voorzien. Compact, ontworpen voor eenvoudige installatie op de wand of vloer, binnen of buiten.. Het RESU-model van LG Chem is compatibel met de meeste omvormers op de markt.. Het Huawei LUNA model is compatibel met alle residentiële omvormers in de reeks.. Capaciteit van 3.3 tot …

ENGIE steekt energie in grootschalige batterijopslag

Dit is een belangrijk onderdeel van ENGIE''s doel om tegen 2030 10 GW aan batterijcapaciteit te bereiken, om de ontwikkeling van hernieuwbare energieën wereldwijd te ondersteunen. Deze …

Batterijopslag in Nederland verdriedubbeld: eigenaren …

Daarmee zou de hele huidige dagelijkse zonne-energieproductie opgeslagen kunnen worden. Dat is volgens de onderzoekers een onrealistisch hoge opslagcapaciteit. Als …

Routekaart Elektrificatie in de Industrie

Een optie om de industrie te verduurzamen en de CO2-uitstoot terug te brengen is elektrificatie van de industrie. De Routekaart Elektrificatie heeft tot in detail berekend en uitgestippeld wat de meest kansrijke route is tot 2030 en 2050.

Industrieel decarbonisatiebeleid ondersteunt CCS effectief, maar …

Om de energietransitie te stimuleren, eist Nederland dat de Nederlandse industrie de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 59% [1] heeft verminderd en in 2050 klimaatneutraal is geworden. De uitdaging voor de Nederlandse industrie is dus om te decarboniseren in overeenstemming met de Nationally Determined Contribution to the Paris Agreement ...

Grootschalige energie opslagsystemen

Om de uitstoot terug te brengen, zijn meer hernieuwbare energie en duurzame opslagsystemen nodig. Tegelijk staan verdienmodellen onder druk vanwege de hoge energieprijzen en netcongestie. Met de batterijoplossingen van iwell bent …

NLE

Energieleverancier NLE. De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) is een Nederlands energiebedrijf dat in 2005 werd opgericht in Rotterdam. Ondanks dat NLE gespecialiseerd is in de consumentenmarkt en voornamelijk stroom en gas levert aan particulieren hebben ze sinds 2011 ook een aantal zakelijke overeenkomsten onder de naam ''NLE Zakelijk''.

Economische en milieutechnische ontwikkeling energie ...

de economische ontwikkelingen die relevant zijn voor de Nederlandse energie-intensieve industrie; de energie- en milieutechnologische ontwikkelingen die in de toekomst kunnen leiden tot een daling in het energiegebruik en emissies naar lucht. De energie-intensieve industrie in Nederland is opgedeeld in 10 sectoren: 1.

Eindverbruikers

De Nederlandse industrie is verantwoordelijk voor 31% van het eindverbruik van elektriciteit. In 2022 verbruikte de industriële sector 506 PJ en is daarmee de grootste eindverbruiker van het land. ... De industrie blijft de koploper wat betreft eindverbruik. Tussen 1995 en 2010 is het industriële eindverbruik slechts één jaar onder de 600 ...

Energie-Nederland verwelkomt Routekaart Elektrificatie die de …

De Routekaart Elektrificatie biedt een stappenplan voor industriële elektrificatie: Stel heldere beleidsdoelen en maak de instrumenten passend voor industriële elektrificatie. De industrie zou tot 2030 minimaal 30 TWh moeten elektrificeren. De huidige subsidies (SDE++) zouden meer ruimte moeten geven aan elektrificatie van de industrie.

Groeiende interesse in energieopslag te danken aan …

4 · Goed nieuws: de uitrol van zulke energieopslagsystemen zit in de lift, ziet branchevereniging Energy Storage NL. In samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys …