Energy hubs

Een energy hub is een slim gestuurd, decentraal energiesysteem waarin de opwekking, consumptie, opslag en conversie van verschillende energiedragers in een specifiek gebied – …

Energieopwek

De opgewekte zonne-energie bestaat uit zonnepanelen, zonneweiden en zonneparken. Kortom alle vormen van zonne-energie opwek in Nederland. De hoeveelheid energie hangt af van de …

Berekening grootte energieopslagsysteem

Ontdek de kracht van energie-efficiëntie met PowerWatt . Wij bieden hoogwaardige en duurzame oplossingen voor energieopslag. ... Bij een optimale positionering levert een zonnepaneel gemiddeld 230 kWh per jaar op. De mogelijke opwekking van zonne-energie per dag is niet heel het jaar hetzelfde. Voor 16 zonnepanelen ziet de opwekking per jaar ...

Alles wat je moet weten over het opslaan van zonne …

2020 was een recordjaar voor nieuwe energieopslag in Nederland. De meeste nieuwe installaties zijn FTM-opslagoplossingen (front-of-the-meter) voor één uur, maar bieden niettemin een veelbelovende kijk op de …

Ruimte voor duurzame energie | Energietransitie

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat het Rijk zijn beheergebied daar waar mogelijk inzet voor de energie- en warmtetransitie. Met name de grond en het water van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bieden ruimte …

De situatie op de Nederlandse zonne-energiemarkt

Pas 10% van wat nodig is in 2050, nu opgesteld aan zonne-energie. De kostprijs van zonne-energie daalt nog steeds hard. De overheidsdoelstellingen voor duurzame energie. Zo schrijft de RVO het op …

Inspiratiegids oplossingen voor zonne-energie en netinpassing

hoofdstuk) kan het deel eigen verbruik van zonne-energie en het deel teruglevering in beeld worden gebracht. Een analyse op hoofdlijnen (jaarlijks of maandelijks verbruik en opwekking) geeft hier al duidelijke indicaties over, maar is niet voldoende voor het bepalen van de benodigde capaciteit en oplossingen.

De Klimaat en Energieverkenning 2023: analyse van ...

Focus op uitvoering en extra beleid om CO 2-reductiedoel in beeld te houden . De Klimaat en Energieverkenning 2023 (KEV2023) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) lijkt voor het eerst zicht te bieden op het halen van het CO 2-reductiedoel van 55% in 2030, met een bandbreedte van 46-57%.Positieve ontwikkelingen zijn de stevige groei van het …

5. Zonne-energie | CBS

5.1 Zonnestroom Ontwikkelingen. Het opgesteld vermogen voor en de productie van zonnestroom zijn ook in 2020 sterk toegenomen. Eind 2020 bedroeg het totale opgestelde vermogen van zonnestroominstallaties in Nederland 10 717 megawatt (MW), een toename van 3 491 MW opzichte van eind 2019. De opwek van elektriciteit met zonnepanelen bedroeg in 2020 …

Wordt Nederland het land van de zonne-energie? | Change Inc.

Nederland kiest voor zon: steeds meer burgers plaatsen zonnepanelen op hun daken en in de regionale energiestrategieën is zonne-energie aan een inhaalslag bezig. Een Nationaal Zonne-energie Fonds (NZF) moet Nederland op de kaart zetten als zonne-energieland. Wint draagvlak het van kostenefficiëntie?

RWE en SolarDuck versnellen technische ontwikkeling en ...

De door SolarDuck ontwikkelde techniek voor drijvende zonnepanelen op zee creëert een nieuwe mogelijkheid voor de productie van zonne-energie en biedt een antwoord …

Rijk en medeoverheden: ''Nee tenzij'' voor ...

Het Rijk, provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW) hebben afspraken gemaakt over het multifunctioneel gebruiken van locaties voor de opwekking van zonne-energie. Eerst wordt gekeken of plaatsing op daken en gevels mogelijk is, daarna komen andere locaties in beeld, zoals parkeerplaatsen, stortplaatsen en langs wegen in beeld. Gezien …

Energieopslag

Energieopslag is essentieel voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen, omdat het energie kan opslaan wanneer de prijzen laag zijn en het aanbod hoog is, en deze energie kan vrijgeven wanneer de prijzen hoog zijn en het aanbod beperkt is. Verschillende technologieën, zoals batterijen en pompaccumulatie, worden gebruikt voor energieopslag op verschillende …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, …

Ruimte voor zonne-energie | Nieuwsbericht

Zonne-energie is schoon, goed voor de portemonnee en de leveringszekerheid. Nederland is koploper in zonne-energie binnen Europa; nog nooit was de groei van het aantal zonnepanelen zo hoog als in het afgelopen jaar. Ook komende jaren verwachten we dat die groei doorzet. Uitdagingen bij de groei van zonne-energie zijn de ruimte voor zonnepanelen in …

Maar het kan toch wel op zee?

Om het doel voor de sector elektriciteit te halen, is in het Klimaatakkoord afgesproken om 70% van onze stroom in eigen land op te wekken met de hernieuwbare bronnen zon en wind in 2030. Het kabinet bekijkt op dit moment wat de ophoging van het doel van 49% naar 60% CO 2-reductie betekent voor de extra opwekking van hernieuwbare stroom. Ook ...

zonne-energie en erfgoed

voor de opwekking van zonne-energie kunnen invullen. Gemeenten kunnen ook helpen bij het vinden van collectieve daken en terreinen in de omgeving. Tegelijk kunnen zij met bedrijven in gesprek gaan over hoe zij op dit vlak betekenis kunnen hebben voor de samenleving. Omdat de instrumenten voor collectieve zonne-energie op orde zijn

Invloed van geoptimaliseerde helling en oriëntatie op de opwekking van ...

Verken de optimale hellingshoeken voor zonne-energiecentrales om de energie-efficiëntie en het economisch rendement te maximaliseren te midden van de groeiende geavanceerde ontwerpeisen van de PV-industrie.

Energieopslag

Bij de keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag spelen de kosten van de installatie, de opslagcapaciteit, het vermogen en de tijdschaal waarop de energie opgeslagen kan worden een rol. Ook de energetische duurzaamheid van de opslag (''round-trip efficiency'', dat wil zeggen de verliezen bij zowel het opslaan van de energie als bij het er weer uithalen, zie …

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht, aardwarmte, kernenergie en biomassa, zijn onuitputtelijk en vormen de basis van een duurzaam energiesysteem. In Nederland spelen windenergie en zonne-energie momenteel een cruciale rol in de productie van hernieuwbare elektriciteit, met respectievelijk 21 TWh en 18 TWh in 2022. …

Waar en hoe gaan we duurzame energie opwekken?

Op dit moment is het mogelijk om te praten over en financieel deel te nemen aan de eerste potentiële grootschalige projecten voor het opwekken van duurzame zonne-energie op land. Dat kan via het participatieplatform van de regio. Ook meedoen? Ga dan naar het Platform Drechtsteden Denk Mee en lees daar tevens alle informatie over de lopende ...

Nederland is een rij­zen­de ster op het gebied van …

Nederland is een rij­zen­de ster op het gebied van zonnestroom. Nu de zon veelvuldig schijnt, worden bijna dagelijks Nederlandse records gebroken met de opwekking van zonne-energie. Op de wereldranglijst staat …

Zonnestroomtoename in de Noordzee: BAMBOO-project pioniert …

De Noordzee wordt klaargestoomd om de spil te worden van een revolutie in hernieuwbare energie met het BAMBOO-project. Een consortium van vijftien Europese …

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne …

In 2030 willen we elk bruikbaar oppervlak geschikt hebben gemaakt voor het opwekken van zonne-energie. Benieuwd hoe we dit doen? Lees meer.

Kabinet zet in op energieopslag

De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele …

Kom alles te weten over het opslaan van zonne-energie ...

Zonne-energie opslaan wordt steeds belangrijker voor huishoudens en bedrijven die investeren in duurzame energie. De behoefte om onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet, stijgende energieprijzen en het afschaffen van de salderingsregeling vanaf 2027, zijn slechts enkele redenen waarom steeds meer mensen overwegen om hun eigen zonne-energie op […]

Onderzoek naar de groei van zonne-energie in Nederland

Van diepgaande artikelen over de geschiedenis en groei van zonne-energie in het land tot praktische gidsen voor de installatie van zonnepanelen, uwgroenestroom is een schat aan informatie op maat gemaakt voor het Nederlandse publiek. We geloven in het machtigen van onze lezers met kennis, ervoor zorgend dat ze goed uitgerust zijn om …