Waterstof: Wat is het en hoe werkt het? (+ info waterstofauto)
Wat de voor- en nadelen zijn van waterstofauto''s; Wat de toekomst is van waterstof; We duiken er gelijk in. Wat is waterstof? Waterstof (H) is het meest voorkomende, lichtste en kleinste element dat we in de scheikunde kennen. Bij normale temperatuur en druk is waterstof een kleurloos, reukloos en zeer licht ontvlambaar gas (H 2). Hierin zijn ...
Grootschalige opslag en transport van waterstof | TNO
Wij dragen bij aan innovaties om waterstof op grote schaal op zee te kunnen produceren en opslaan. We bedenken concepten, ontwikkelen technologieën en doen praktijkproeven. Zo …
National Geographic presenteert: Waterstof, onze nieuwe energie?
Veel wetenschappers en bedrijven zien waterstof als dé future proof oplossing voor ons energieprobleem en voor het terugbrengen van onze CO2 uitstoot. Je kunt er auto''s op laten rijden: in Zuid-Korea rijden er al 10.000, in Nederland nog maar een paar honderd. Ook schepen, vrachtauto''s en zelfs vliegtuigen zullen in de toekomst waterstof ...
De energiedichtheid van waterstof: een unieke eigenschap
Waterstof heeft verschillende opmerkelijke eigenschappen. Het slaat in vloeibare vorm enorme hoeveelheden energie op, heeft een kookpunt van -252,9 °C en verschilt qua energiedichtheid aanzienlijk van de meeste andere brandstoffen en energiedragers. In deze blog bespreken we de energiedichtheid van gasvormige en vloeibare waterstof.
Wind op zee en waterstof
En gas is eenvoudiger en vaak goedkoper te transporteren en op te slaan dan elektriciteit. Een hoofdgasleiding op zee kan zo''n 10 tot 12 gigawatt (GW) transporteren. Een stroomkabel maximaal 2 GW. Het vervoeren van waterstof vindt ook plaats met minder energieverlies. Wel gaat er bij het omzetten van elektriciteit naar waterstof energie verloren.
Waterstofenergie: Een duurzame oplossing voor de toekomst
Waterstofenergie heeft veel potentieel, vooral omdat het een schone en hernieuwbare bron is. Het vereist echter de ontwikkeling van infrastructuur voor de productie, opslag en distributie van …
Waterstofeconomie
Het belangrijkste probleem voor de waterstofeconomie is de opslag en het transport van waterstof. De energie-inhoud van waterstof per molecuul diwaterstof is erg laag in vergelijking met bijvoorbeeld propaan.Omdat het volume van een gas alleen bepaald wordt door het aantal moleculen en niet door de grootte of zwaarte van de moleculen (zie: druk) is de …
Deze zonnepanelen maken direct waterstof uit zonne-energie
Zo bestaat water uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom (H2O). Wil je de waterstof isoleren, dan moet je het loswrikken. En dat kost veel energie. Alternatieven met groene energie. Veel wetenschappers zoeken daarom naar alternatieven met groene energie. Bij opgewekte elektriciteit uit zon en wind ontstaan vaak overschotten.
Zelf energie opslaan
De opbrengstberekeningen maken we op basis van je lokatie en het 10 jaars gemiddelde aan dagelijkse zon en winduren. Hiermee kan je een veel nauwkeuriger inschatting maken dan wanneer je uitgaat van het piekvermogen van je zonnepanelen en/of windmolen. En we kunnen gelijk uitreken of je huidige zon- of windpark genoeg stroom oplevert om los(ser ...
Waterstof: de ontbrekende schakel
De productie van ''blauwe'' waterstof, gemaakt uit aardgas en industriële restgassen met afvang en opslag van CO2, zal een belangrijke overgangstechnologie vormen voor de komende vijftien tot twintig jaar en na die tijd bij kunnen dragen aan voorzieningszekerheid.
Waar kun je Waterstof Tanken in Nederland en Europa?
Vooral Duitsland en Zwitserland zijn hierbij koplopers met relatief veel tankstations, maar Nederland staat ook zeker hoog in de ranglijst. Landen als Italië, Spanje, Kroatië en Portugal zijn nog wat terughoudender. (Kaart per 01-03-2024) BronH2.live.
Waterstof als energiedrager
Waterstofenergie. De maatschappelijke verontrusting ten aanzien van de CO 2-problematiek is op dit moment de belangrijkste drijfveer om op een aantal plaatsen in de wereld uit te kijken naar alternatieve energiedragers landen als Canada, Duitsland, Amerika, Italië, Japan, Saoedi-Arabië en de voormalige Sovjetunie schenken onderzoekers serieuze aandacht …
Waterstof: de voor
Willem Hazenberg, Business Development manager waterstof en geothermie bij Stork en tevens voorzitter van HYDROGREENN vult aan: ''Bovendien kun je de warmte en zuurstof die bij elektrolyse vrijkomen ook gebruiken in woningen, dus als je daar slim gebruik van maakt kom je op een hoger rendement uit dan 60 procent.'' Waterstof en de woningvoorraad
Welke energiebron heeft de toekomst?
Verbeteringen in energieopslagtechnologie, zoals batterijen en andere opslagsystemen, zijn essentieel voor het stabiliseren van de energievoorziening, met name vanwege de variabele aard van sommige hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. De combinatie van deze diverse bronnen, samen met technologische innovaties en …
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050
maken. Deze ontwikkelpaden en aanbevelingen zijn beschreven in het bijbehorende rapport "Ondergrondse energieopslag in Nederlands 2030-2050: Ontwikkelpaden en Aanbevelingen"" Ondergrondse opslag van aardgas is op dit moment de belangrijkste en meest omvangrijke energieopslagtechnologie die wordt ingezet binnen Nederland en de rest van Europa.
Waterstof in het energiesysteem van de toekomst
PwC ondersteunt bedrijven en overheden bij de invoering van waterstof als duurzame en economisch levensvatbare energiebron door uitgebreide en actuele inzichten te delen in de technologie en de marktdynamiek, relevante business case expertise en gerelateerde …
Waterstof: energiedrager met grote rol in de energietransitie
Waterstof is een schone brandstof en een energiedrager. Bij de verbranding komt alleen water vrij, en geen schadelijke stoffen zoals CO2. Waterstof gaat een grote rol spelen in de energietransitie.Het kan helpen om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en minder broeikasgassen uit te stoten.
Hoe wordt waterstof gemaakt?
Blauwe waterstof wordt gemaakt door de CO2 van grijze waterstof op te vangen en deze op te slaan in bijvoorbeeld een leeg gasveld. Om deze CO2 op te slaan en te transporteren is er energie nodig. Dit gaat ten koste van de waterstofproductie. Daarnaast komt het vaak voor dat een gedeelte van de CO2 ontsnapt en alsnog in de lucht terecht komt.
Waterstofenergie: voor
A Nationale routekaart voor waterstofenergie (NHERM) werd in januari 2006 opgericht en voor implementatie goedgekeurd door de National Hydrogen Energy Board om de ontwikkeling van de waterstofenergiesector in India te versnellen. Het belangrijkste doel van NHERM was om de routes aan te wijzen die het land in staat stellen om geleidelijk waterstofenergie over te nemen, …
Waterstof in het energiesysteem van de toekomst
Nu is actie vereist voor toekomstige versnelling. Om praktische ervaring op te doen en te profiteren van de efficiëntie door leercurves en schaaleffecten op productie-, transport- en conversie apparatuur, moeten definitieve investeringsbeslissingen genomen worden op bijvoorbeeld het opzetten van gezamenlijke proefprojecten.
Waterstof: de energie van de toekomst?
Waterstof kan gebruikt worden om het overschot van wind- en zonne-energie op te slaan, zodat we dat kunnen gebruiken als het niet waait of de zon niet schijnt. Het kan aardgas vervangen en zo onze huizen verwarmen. En het kan ook als alternatieve energiebron gebruikt worden in de industriële sector, ter vervanging van steenkool bijvoorbeeld.