Een kunstmatig meer als batterij om netcongestie te verhelpen
Lavooij: "Er zijn nog geen valmeren in Nederland voor de opslag van energie, maar de techniek is niet nieuw. Er ligt al een kabel tussen Noorwegen en Nederland die het overschot van Nederlandse energie kan gebruiken om het water in een valmeer in Noorwegen omhoog te pompen." Lavooij verwacht dat het plan gerealiseerd gaat worden.
Nationaal Plan Energiesysteem | Rapport | Rijksoverheid
Het Nationaal Plan Energiesysteem is de kabinetsvisie voor het energiesysteem tot 2050. In dit plan geeft het kabinet aan hoe we kunnen bouwen, besparen, verdelen en verbinden voor een duurzaam en rechtvaardig energiesysteem - nu en in de toekomst. Nationaal Plan Energiesysteem
Energieopwek geeft inzicht in energieproductie van heel Nederland
Alles in 1. Voor het eerst is de informatie over de totale opwek van duurzame energie op één plek en realtime beschikbaar. Op de website Energieopwek is ieder moment van de dag te zien hoeveel energie er uit wind, zon en biogas in Nederland wordt opgewekt. Het platform is een initiatief van TenneT, Gasunie New Energy, Entrance, SER Energieakkoord en …
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030
Dit rapport omvat de technische analyse over toekomstige ondergrondse opslag van energie en geeft een verdieping en aanvulling op de eerste verkenning gepubliceerd in 2018 Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod (PDF | 138 pagina''s | 8,1 MB)
Milieueffectrapportages
In Nederlandse wetgeving zijn deze Richtlijnen geïmplementeerd met de Wet milieubeheer (Wm), meer specifiek hoofdstuk 7 (artikel 7.1 t/m artikel 7.42). Ook is het Besluit …
Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …
Maar hoe we energie opslaan en gebruiken, dat verandert snel. In dit artikel duiken we in het belang van energieopslag, de voordelen ervan en hoe de Nederlandse overheid zich inzet om de capaciteit van energieopslag in ons land te vergroten. Energieopslag is het proces van het opslaan van geproduceerde energie om deze later te gebruiken.
Solar Magazine
16 februari 2021 TNO: Nederlandse ondergrond geschikt voor energieopslag met waterstof en perslucht Uit onderzoek van TNO en diverse partners blijkt dat de Nederlandse ondergrond geschikt is en voldoende mogelijkheden en kansen biedt voor de ontwikkeling van grootschalige energieopslag via waterstof en perslucht.
Klimaat
De Klimaat- en Energieverkenning 20120(KEV) geeft een geactualiseerd beeld van de Nederlandse energiehuishouding en verkent toekomstige ontwikkelingen in het …
Onderzoek publieke belangen Nederlandse energievoorziening
Onderzoek publieke belangen Nederlandse energievoorziening . Rapport | 30-06-2023. Rapport over de bescherming van de publieke belangen in de energiesector. …
Nationaal Actieplan Energieopslag 2023
Energy Storage NL is de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector. Als onderdeel van FME verzorgen we belangenbehartiging, kennisdeling en een breed netwerk voor onze achterban. Deze meer dan 110 leden bestaan uit technologiebedrijven, netbeheerders, energiebedrijven, kennisinstellingen, adviesbureaus en financiers.
TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO
Volgens TNO en EBN kent de Nederlandse ondergrond op hoofdlijnen ook drie soorten ondergrondse ruimtes waarin energie is op te slaan: ondergrondse holle ruimtes zoals zoutcavernes, gasvelden en watervoerende geologische lagen (aquifers).
Samenvatting NPCE 2023-2030 | Circulaire Economie
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat de milieueffecten van het grondstoffengebruik voor de Nederlandse productie en consumptie dan binnen de ''planetaire …
Milieueffectbeoordelingen | Expertisecentrum Europees Recht
Bij de projecten die in bijlage I bij richtlijn 2011/92 worden genoemd moet een milieueffectbeoordeling worden verricht. De lidstaten genieten meer vrijheid om een …
Klimaat
De Klimaat- en Energieverkenning 20120(KEV) geeft een geactualiseerd beeld van de Nederlandse energiehuishouding en verkent toekomstige ontwikkelingen in het energiesysteem en de uitstoot van broeikasgassen.
7. Omgevingsenergie: buitenluchtwarmte en bodemenergie
Auteur: Karen Brandenburg, Sander Brummelkamp, Hui Shan Chan, Laura Geurts, Maria José Linders, Glenn Muller, Reinoud Segers Publicatiedatum: 12-10-2023 11:21 …
Samenvatting NPCE 2023-2030 | Circulaire Economie
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat de milieueffecten van het grondstoffengebruik voor de Nederlandse productie en consumptie dan binnen de ''planetaire grenzen'' vallen.
TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO
Volgens TNO en EBN kent de Nederlandse ondergrond op hoofdlijnen ook drie soorten ondergrondse ruimtes waarin energie is op te slaan: ondergrondse holle ruimtes zoals …
De Klimaat en Energieverkenning 2023: analyse van ...
Energie-Nederland vindt dat de KEV2023 duidelijker de kloof tussen de doelen en de beschikbare middelen op het gebied van waterstof mag laten zien. De Nederlandse …
7. Omgevingsenergie: buitenluchtwarmte en bodemenergie
Auteur: Karen Brandenburg, Sander Brummelkamp, Hui Shan Chan, Laura Geurts, Maria José Linders, Glenn Muller, Reinoud Segers Publicatiedatum: 12-10-2023 11:21 Hernieuwbare energie in Nederland 2022 7. Omgevingsenergie: buitenluchtwarmte en bodemenergie. Omgevingsenergie is van nature voorkomende thermische en geaccumuleerde …
Nationaal Plan Energiesysteem | Rapport | Rijksoverheid
Het Nationaal Plan Energiesysteem is de kabinetsvisie voor het energiesysteem tot 2050. In dit plan geeft het kabinet aan hoe we kunnen bouwen, besparen, verdelen en …
Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele …
Milieueffectrapportages
In Nederlandse wetgeving zijn deze Richtlijnen geïmplementeerd met de Wet milieubeheer (Wm), meer specifiek hoofdstuk 7 (artikel 7.1 t/m artikel 7.42). Ook is het Besluit milieueffectrapportage van belang. Dit besluit is een uitwerking van artikel 7.2 Wm.
Milieueffectbeoordelingen | Expertisecentrum Europees Recht
Bij de projecten die in bijlage I bij richtlijn 2011/92 worden genoemd moet een milieueffectbeoordeling worden verricht. De lidstaten genieten meer vrijheid om een milieueffectbeoordeling verplicht te stellen ten aanzien van de projecten die in bijlage II bij richtlijn 2011/92 worden genoemd (artikel 4, leden 1 en 2)