Hervorming opzet elektriciteitsmarkt: Raad bereikt akkoord
De Raad kwam overeen dat de lidstaten tot en met 30 juni 2024 een plafond mogen instellen op de buitensporige marktinkomsten uit elektriciteit die met lagere marginale …
Europese drempelbedragen voor aanbesteden 2024-2025 …
De Europese Commissie heeft nieuwe drempelbedragen voor Europese aanbestedingen gepubliceerd. Als de geraamde waarde van een opdracht gelijk is aan of meer is dan het nieuwe drempelbedrag, moeten decentrale overheden vanaf 1 januari 2024 deze opdracht Europees aanbesteden. ... Water-, energie-, vervoer- en postsector. Voor …
energieopslag
energieopslag, potentiële energie, opslag energie voor later gebruik, energiedrager. Grootschalige opslag van energie is noodzaak wanneer vrijwel uitsluitend gebruik wordt gemaakt van windenergie en zonne-energie. Het gelijktijdig optreden van duisternis en windstilte, waardoor zonnepanelen en windturbines geen stroom leveren, wordt Dunkelflaute genoemd, een …
EU trekt 65 miljoen euro uit voor innovaties in zonne-energie en ...
De Europese Commissie heeft 17 kleinschalige, innovatieve projecten rond hernieuwbare-energietechnologie geselecteerd die samen meer dan 65 miljoen euro subsidie krijgen via het EU-Innovatiefonds. ... Het gaat onder meer om projecten rond energieopslag en zonne-energie. Met deze nieuwe projecten breidt het Innovatiefonds zijn geografische ...
Position Paper: De nieuwe economie van Nederland in 2040 …
Inzetten als noodvoorraad energie: Een standaard 40.000 ton tank kan evenveel energie opslaan als een waterstof caverne; ongeveer 250.000 MWh. Direct toepassen in een verbrandingsmotor. De zeescheepvaart ziet hier mogelijkheden in. Ammoniak bijmengen in biomassacentrales. Vanaf 2030 mogen er geen kolen meer worden gebruikt in de centrales.
Energieopslag in batterijen
In andere West-Europese landen is de implementatie van batterijprojecten al een stuk verder. Savenije: "Bijna alle Europese landen om ons heen hebben een vrijstelling op de transportkosten ingesteld voor batterijen. Daardoor zie je nu dat in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het ene na het andere grote project wordt aangekondigd.
Zes nieuwe types warmtepompen
De "standaard" mechanische warmtepomp gebruikt een koudemiddel. Veel koudemiddelen vallen onder de F-gassen. Het gebruik daarvan wil de Europese Unie steeds verder terugdringen. Zijn warmtepompen …
Europees akkoord voor snellere renovatie gebouwen ...
Na twee jaar onderhandelen hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt om het Europese gebouwenpark versneld klimaatneutraal te maken. Bij nieuwbouw is dat al vanaf 2030 ...
Europees akkoord voor snellere renovatie gebouwen ...
Na twee jaar onderhandelen hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt om het Europese gebouwenpark versneld klimaatneutraal te …
Nieuwe Europese ''Ecodesign'' Richtlijn voor elektromotoren
Per 1 juli 2021 is de nieuwe Europese ''Ecodesign'' Richtlijn voor elektromotoren 2019/1781 van kracht. ... De Europese Commissie introduceerde daarom in 2009 een eerste Richtlijn waarin eisen werden gesteld aan de energie-efficiëntie van elektromotoren met een vermogen van 0,75 – 375 kW. ... Het gaat daarbij om 3-fase standaard drives van ...
Bidirectioneel laden: de toekomst van elektrische auto''s
In Nederland staan we voor de uitdaging van wat te doen met het overschot aan opgewekte energie. Gelukkig is er goed nieuws, want binnenkort zijn elektrische auto''s niet alleen in staat om energie op te slaan, maar ook leveren ze ook terug aan het energienet. Dit wordt bidirectioneel laden genoemd, waarbij elektriciteit zowel naar de auto kan stromen als vanuit de auto naar …
Een nieuw energiesysteem
Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal wil zeggen dat alle activiteiten in Europa geen effect hebben op het klimaat. Hiervoor heeft Nederland een nieuw energiesysteem nodig: van opwek, gebruik, transport tot en met opslag van energie. Maar wat is het energiesysteem en waarom moeten we een nieuw energiesysteem ontwikkelen? Europa …
Energieopslag
Energieopslag is essentieel voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen, omdat het energie kan opslaan wanneer de prijzen laag zijn en het aanbod hoog is, en deze energie kan vrijgeven wanneer de prijzen hoog zijn en het aanbod beperkt is. Verschillende technologieën, zoals batterijen en pompaccumulatie, worden gebruikt voor energieopslag op verschillende …
Hernieuwbare energie
De strategie voor zonne-energie (mei 2022) omvat vier hoofdpunten: het snel en grootschalig uitrollen van zonne-energie door het Europese zonnedakeninitiatief, het verkorten en versimpelen van vergunningsprocedures, het zorgen voor voldoende en goed opgeleid personeel en het opzetten van een alliantie voor de zonne-energie industrie. De strategie is niet omgezet …
Belangrijke Europese regelgeving voor invoeders, energieopslag …
Het Europese Agentschap voor energietoezichthouders (ACER) is in opdracht van de Europese Commissie gestart met het wijzigen van de netcodes voor aangeslotenen. ... (RfG) en ''Demand Connection'' (DC), waarbij ook aan elektriciteitsopslag nieuwe vereisten worden gesteld. In de updates wordt energieopslag nu expliciet meegenomen in de RfG 2.0 ...
iDEAL wordt Europese standaard
Maar wie wel eens geld overmaakte naar een buitenlandse webshop of vriend, merkte dat dat veel minder soepel gaat. Binnen de Europese Unie bestaat er immers nog altijd geen gelijkaardig geharmoniseerd betaalsysteem. Het European Payments Initiative (EPI), een alliantie van 16 Europese grootbanken, wil daar verandering in brengen.
Energieopslag als oplossing voor overvol elektriciteitsnet
Daarnaast valt deze investering onder de Energie Investering Aftrek (EIA). De terugverdientijd is van meerdere factoren afhankelijk, maar ongeveer tussen de zeven en tien jaar. De accu van 1,1 megawattuur (MWh) kan stroom voor maximaal één dag opslaan, afhankelijk van de tijd van het jaar.
Europese Centrale Bank (ECB)
Lees hier het recentste nieuws, achtergrond en analyses over Europese Centrale Bank (ECB) van onze bekroonde journalisten bij De Standaard
Europese marktmonitor energieopslag: Nederland …
Deze groei gaat zo snel dat verwacht wordt dat Nederland op weg is richting Europese top-5 in 2030. ... ongeveer 10 GW aan nieuwe installaties in 2023 is gerealiseerd, waarvan 7 GW Achter de Meter en 3 GW …
Hoe stimuleert de EU hernieuwbare energie?
Meer hernieuwbare energie is essentieel om de uitstoot van de energiesector drastisch te verminderen en de ambitieuze EU-doelstelling te bereiken om tegen 2050 …
Aantal Nederlandse boeren met energieopslag stijgt
Zelf energie opwekken 2. Energie opslaan 3. Handelen in energie ''Door deze drie dingen te combineren ontlast je het stroomnet en realiseer je tegelijkertijd een interessant extra verdienmodel voor je onderneming.'' 3 x 80 Ampère-aansluiting. Ook voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting is energieopslag interessant aan het worden.
Energie
Lees hier het recentste nieuws, achtergrond en analyses over Energie van onze bekroonde journalisten bij De Standaard