Naar een toekomstbestendige energiebelasting
Samenvattend: Energie-Nederland adviseert de volgende wijzigingen voor een toekomstbestendige energiebelasting: Zet de fiscale stimulering via de energiebelasting (energiebelastingschuif) versneld door en breng de belastingtarieven voor elektriciteit en gas op basis van energie-inhoud met elkaar in balans
Reactie Energie-Nederland op formatieadvies: Keuzewijzer …
Energie-Nederland heeft eerder tien adviezen aan een nieuwe Tweede Kamer voor klimaat- en energiebeleid gepubliceerd, en is tevreden dat veel van de adviezen overeenkomen. Ook Energie-Nederland is van mening dat een goed geïsoleerd duurzaam huis de beste route naar een betaalbare energierekening is, maar tot dat is geregeld, moet de overheid gerichte steun …
Standpunt energieopslag
Batterijen Energie-Nederland erkent het belang van batterijen in een toekomstig energiesysteem, maar vindt aparte stimulering niet nodig. Subsidies voor batterijen zijn niet kosteneffectief volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Verzwaren van het net is vaak goedkoper en batterijen concurreren met andere flexibiliteitsvormen. Focus op het wegnemen van barrières, …
Standaardwerk Zó werkt energie in Nederland zet de basis voor …
29 juni 2021 – Dit is een gezamenlijk persbericht van Bouwend Nederland, Energie Nederland, EBN, Nederlandse Vereniging Duurzame energie, Topsector Energie, Energie Samen, NOGEPA, VNCI, Geothermie Nederland, Kas als energiebron, KVGN, Gasunie, Techniek Nederland, VNPI, TNO, NWEA, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, VEMW, het ministerie van EZK, …
Beleid voor grootschalige batterijen en opweknetcongestie
Opdrachtgever: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Uw kenmerk: 202302112 De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een overheidsorganisatie, gericht op het Nederlandse ... D.2 Toetsing conclusies en beleid voor flowbatterijen 86 D.3 Additioneel beleid voor flowbatterijen 87. 4 220493 ...
Netcongestie, flexibiliteit en opslag van energie
Steeds vaker vervoeren we meer elektriciteit dan ons elektriciteitsnet aankan. Dat zorgt voor netcongestie (file op het elektriciteitsnet). Hierdoor kunnen bedrijven, nieuwbouw- en energieprojecten vaak geen extra elektriciteit afnemen of terugleveren. Bijvoorbeeld wanneer u uw bedrijf wilt starten, uitbreiden, verhuizen of verduurzamen. Bekijk wat u kunt doen: als …
Congres: Energieopslag & -Distributie 2024 (met korting voor IRO …
Op donderdag 14 maart is de 9e editie van het Energieopslag- & Distributie 2024 evenement. Thema: Flexibiliteit in Energieopslag en Netintegratie voor Duurzame Energietransities Een thema dat bijzonder relevant is voor de offshore sector. Het evenement belicht het groeiende belang van geavanceerde energieopslagoplossingen en de cruciale rol van netintegratie in de …
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030
Dit rapport omvat de technische analyse over toekomstige ondergrondse opslag van energie en geeft een verdieping en aanvulling op de eerste verkenning gepubliceerd in 2018 Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod (PDF | 138 pagina''s | 8,1 MB)
Energieopslag & -Distributie 2024
Met het congres Energieopslag & -Distributie 2024 op de horizon, hebben we een unieke kans om de dialoog te stimuleren, kennis te delen en samen te werken aan de toekomst van duurzame energie in Nederland. Dit jaar belooft het …
Opslag & Distributie van Waterstof: Werking & Mogelijkheden
Hoe kun je waterstof opslaan? We beginnen met het behandelen van de mogelijkheden van waterstof opslag. Na de productie van waterstof is het namelijk belangrijk dat waterstof veilig en efficiënt opgeslagen kan worden. Na de manier van het opslaan van waterstof kunnen we pas gaan denken aan waar we het gaan opslaan en hoe het getransporteerd dient …
Energiemarkt
De energiemarkt is voortdurend in beweging en wordt steeds complexer. Toch willen we op elk moment een realistisch beeld van de markt. Vraag en aanbod bepalen de prijzen, productie en distributie. Dit is het geval in de gas- en elektriciteitsmarkten. Vraag naar energie drijft doorgaans de prijs op, terwijl een overaanbod tot prijsdaling leidt. Leveranciers streven ernaar de meest ...
Home | energieopslagevent
Wordt in 1 dag bijgepraat over de actuele thema''s, ontmoet de juiste mensen voor jouw vraagstukken en uitdagingen, en ontdek nieuwe samenwerkingspartners. Hoe gaan we gezamenlijk de uitdagingen aanpakken en bouwen we aan een …
Energieopslag
Energie- en klimaatdoelstellingen. Dat energieopslag er onder andere voor kan zorgen dat hernieuwbare energiebronnen op het Europese energienetwerk kunnen worden geïntegreerd is enorm belangrijk voor het behalen van de Europese energie- en klimaatdoelstellingen.
Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan …
Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid
Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart Energieopslag
Nationaal Plan Energiesysteem | Rapport | Rijksoverheid
Het Nationaal Plan Energiesysteem is de kabinetsvisie voor het energiesysteem tot 2050. In dit plan geeft het kabinet aan hoe we kunnen bouwen, besparen, verdelen en …
Doel: betaalbare en schone energie van, voor en door Nederland
Samenwerking met Nederlandse energiecoöperaties voor betaalbare, duurzame energie van, voor en door Nederland Past in het nieuw beleid om €10 miljard direct te investeren in Nederland; ... Het ondersteunen van de energietransitie in Nederland is een van de speerpunten in ons nieuwe beleid en Noordzeker past bij die ambitie. In het nieuwe ...
Brede steun voor nieuwe energiewet
De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Met de nieuwe regelgeving worden energieconsumenten beter beschermd, komen er meer mogelijkheden om het volle stroomnet flexibel te gebruiken en wordt het veilig uitwisselen van …
Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid
Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …
Energieopslag & distributie | 9 maart 2023
Op 9 maart 2023 vindt de 8ste editie van Energieopslag & Distributie welke in samenwerking met Energy Storage NL, Energie Nederland, TKI Nieuw Gas door Management Producties wordt georganiseerd. Jeroen Neefs, branchemanager Energy Storage NL is in dit programma gastspreker. ... kijk voor meer informatie en/of meld je aan via de button ...
Minister voor Klimaat en Energie verduidelijkt (toekomstig ...
Op 29 juni 2022 heeft de Minister voor Klimaat en Energie (''de Minister'') twee Kamerbrieven gepubliceerd waarin hij de Tweede Kamer enerzijds informeert over de status van marktordening en ontwikkeling van waterstof en anderzijds over de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling van een landelijk transportsysteem voor waterstof. In deze Kamerbrieven …
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050
energieopslag in Nederland tot 2050 beschreven met aanbevelingen voor beleid en regelgeving om een verantwoorde aanleg van grootschalige ondergrondse opslag mogelijk te maken. Deze ontwikkelpaden en aanbevelingen zijn beschreven in het bijbehorende rapport "Ondergrondse energieopslag in Nederlands 2030-2050: Ontwikkelpaden en Aanbevelingen""
Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …
De Nederlandse overheid erkent het belang van energieopslag en heeft een aantal stappen ondernomen om de capaciteit van energieopslag in Nederland te vergroten. …
Energieopslag voor de waterschappen: bouwstenen voor ambitie en beleid ...
Energieopslag voor de waterschappen: bouwstenen voor ambitie en beleid . ... In de toekomst is de totale productie van elektriciteit in heel Nederland voor een groot deel hernieuwbaar, uit onder meer zon en wind. Omdat het aanbod van zonne- en windenergie sterk kan fluctueren en niet altijd gelijk oploopt met de vraag, is tijdelijke opslag nodig.
Standpunt energiesysteem
Gas Energie-Nederland pleit voor zorgvuldige energietransitie in de gasmarkt, waarbij alternatieven ontwikkeld worden maar de leveringszekerheid en redelijke gasprijzen behouden blijven. We benadrukken het belang van marktwerking, eerlijke concurrentie en transparante tarieven. We onderhandelen met overheid, regulerende instanties en marktpartijen om veilige, …
Nationaal Plan Energiesysteem
Het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE), dat is gepubliceerd op 23 december 2023 en is opgesteld door het ministerie van EZK, geeft een beeld van het beleid met betrekking tot de …
Halen van reductiedoelen van 2030 vereist snelle besluitvorming en …
Om de reductiedoelen van 2030 te behalen is een stevig en ambitieus beleid nodig. Energie-Nederland en haar leden onderschrijven dat er een grote opgave ligt om de verduurzaming van het energiesysteem te realiseren en zo klaar te maken voor een duurzame toekomst.
Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland
De belangrijkste stappen zijn dan ook gezet door ontwikkelaars en exploitanten, ondersteund door investeerders, om voet aan de grond te krijgen op de groeiende markt voor energieopslag. Totdat het beleid en de voorkeurstechnologieën voor de toekomstige routekaart voor energieopslag duidelijker worden, zijn er risico''s voor deze early movers ...
Nederlands Return scoort €100 mln voor projecten …
Het Nederlandse investeringsplatform Return heeft 100 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van projecten voor zonne-energie en energieopslag. Met de nieuwe investering wil het bedrijf de ...