Supergeleiders bij kamertemperatuur: dit is alles wat je erover …
Het is minder ingewikkeld te maken dan veel koperhoudende supergeleiders. In grafeen kun je supergeleiding gemakkelijk aansturen: je kunt het aan- en uitzetten door vellen grafeen op een bepaalde manier te draaien. Maar ook bij dit materiaal ligt de vereiste temperatuur voor supergeleiding nog steeds rond de -271 graden Celsius. Teruggetrokken ...
Zeldzame aarde
OverzichtBeschrijvingMinerale concentratiesEconomisch belangAfkortingenZie ookExterne link
De zeldzame aarden zijn scandium, yttrium en de vijftien lanthaniden. Soms worden sommige actiniden ook tot de zeldzame aarden gerekend. Yttrium wordt vaak niet als zeldzame aarde aangemerkt maar maakt wel deel uit van de delfstof REY, wat staat voor Rare Earth and Yttrium. Zeldzame aarden worden vaak in combinatie met elkaar in ertsen en bepaalde soorten mineralen gevonden. De naam zeldzame aarde valt buiten de IUPAC-nomenclatuur, buiten een strikt schei…
Stille vooruitgang bij grafeen
Ze hebben enige nadelen ten opzichte van batterijen (lagere energieopslag); maar ze kunnen veel sneller laden en ontladen dan batterijen. Ze verouderen niet zo snel als …
De toekomst van grafeen: een uitgebreide gids
Grafeen baant de weg voor aanzienlijke technologische vooruitgang, van een revolutie in de elektronica en energieopslag tot de voortschrijdende medische technologieën en milieubescherming. Het begrijpen van deze toepassingen helpt bij het waarderen van de voortdurende onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen die gericht zijn op het benutten van …
Energietransitie in gevaar door gebrek aan grondstoffen voor ...
Grafeen en geavanceerde materialen spelen mogelijk een grote rol om onze gebouwen en infrastructuur niet alleen aanzienlijk groener, maar ook aantoonbaar slimmer te …
Moderne energieopslag volgens stokoude technieken
Lang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zélf zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
Grafeen ontstond drie miljard jaar voordat de mens het bedacht
Voor het eerst is natuurlijk gevormd grafeen ontdekt, in 3,2 miljard jaar oud gesteente onder een Zuid-Afrikaanse goudmijn. De vondst zou kunnen leiden tot energie-efficiëntere manieren om het materiaal, dat een aantal nuttige elektronische eigenschappen heeft, te …
Superbatterij van grafeen en water
Grafeen lijkt op zeshoekig kippengaas, waarbij de knooppunten uit koolstofatomen bestaan. Grafeen is extreem sterk, geleidt uitstekend elektriciteit, chemisch stabiel, heeft omdat het uit atoom-dikke laagjes bestaat uiteraard een enorm specifiek oppervlak en bestaat uit koolstof, dat op aarde overvloedig voorkomt.
Hier ''schone'' energie, elders vervuiling – Climategate Klimaat
Zeldzame aarden. De verwerking van zeldzame aarden vereist grote hoeveelheden schadelijke chemicaliën en produceert grote hoeveelheden vast afval, gas en …
Wat is de rol van energieopslag in de energietransitie?
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Welke energie slaan we nu en straks op? Al vanaf 2030 zal onze energievoorziening minder uit fossiele energie en meer uit duurzame wind- en zonne-energie bestaan. Waar we nu vooral aardgas opslaan ...
Kenmerken, gebruik en belang van zeldzame aardmetalen.
De zeldzame aarde Ze zijn een groep die bestaat uit 17 essentiële chemische elementen bij de vervaardiging van verschillende technologische producten en schone energieën. Deze elementen omvatten alle 15 elementen van de lanthanidefamilie, plus Yttrium en Scandium. Ondanks hun naam zijn sommige van deze elementen relatief overvloedig aanwezig in de …
Halfgeleider van grafeen kan leiden tot snellere …
Onderzoekers hebben voor het eerst een werkende, schaalbare halfgeleider gemaakt van grafeen. Dit resultaat, gepubliceerd in Nature, kan de weg vrijmaken voor een computerchip die sneller en efficiënter is dan de …
Energieopslag
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Ook slaan we energie op als ''strategische reserve'', zodat we ook energie kunnen blijven leveren als de aanvoer wordt verstoord door andere oorzaken. Tot slot: wanneer er meer elektriciteit ...
Grafiet en water de toekomst voor energieopslag
Grafeen is sterk, chemisch stabiel, een uitstekende geleider van elektriciteit en, niet onbelangrijk, heeft een enorm groot oppervlak. Volgens Dr Li maken deze kwaliteiten …
Schaarste aan onmisbare aardmetalen dreigt
Een voorbeeld van lopend onderzoek zijn initiatieven om de afhankelijkheid van China te verminderen van zeldzame aardmetalen zoals neodymium. Projecten richten zich op recyclen, …
Grafeen: eigenschappen, toepassingen en de toekomst van het …
Thermische en elektrische geleidbaarheid: Grafeen is een van de beste bekende thermische en elektrische geleiders en overtreft zelfs koper en zilver ze eigenschap maakt het ideaal voor toepassingen in de elektronica en hernieuwbare energie. Elasticiteit en flexibiliteit: Ondanks dat grafeen extreem dun is, is het zeer elastisch.Het kan tot 20% van zijn …
Thuisbatterij: zonne-energie opslaan | Milieu Centraal
Er zijn ook grootschalige, collectieve technieken voor energieopslag. Denk bijvoorbeeld aan woonwijken die met een buurtbatterij zonnestroom ''slim'' opslaan en verbruiken. Milieu Centraal kan de milieubelasting hiervan niet in cijfers vergelijken met die van thuisbatterijen.
Nieuwe batterijtechnologie in 2024
Grafeen in halfgeleiderveld: Halfgeleidend epitaxiaal grafeen (SEG): bereikt door specifieke beperkingen op te leggen tijdens de groei van SiC. Verbeterde efficiëntie: SEG zorgt ervoor dat elektronen 10 keer sneller kunnen reizen dan silicium, wat nieuwe mogelijkheden opent in halfgeleidertoepassingen. Grafeenbatterijen:
Een blik op zeldzame aardmetalen
Zeldzame aardmetalen en hun toepassingen. In het periodiek systeem der elementen somt de derde kolom de zeldzame aardelementen op. De derde rij van de derde kolom is uitgevouwen onder de grafiek en geeft de lanthanide-reeks elementen weer. Scandium en Yttrium worden vermeld als zeldzame aardmetalen, hoewel ze geen deel uitmaken van de ...
De zwaartekracht benutten: de toekomst van duurzame energieopslag
What goes up must come down: innovatieve energieopslag. Vaak wordt de uitdrukking ''What goes up must come down'' figuurlijk opgevat, maar in Schotland worden hiermee de natuurkundige eigenschappen van de zwaartekracht echt bedoeld. Het potentieel van zwaartekrachtbatterijen.