2021 Bijdrage Nederlandse pensioenfondsen aan de energietransitie

2021 Bijdrage Nederlandse pensioenfondsen aan de KLIMAATCOMMITMENT energietransitie De Nederlandse financiële sector (banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars) draagt volop bij aan het tegengaan van klimaat­ verandering. De overheid heeft als doel om de broeikasgasuitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990.

De Klimaat en Energieverkenning 2023: analyse van ...

Focus op uitvoering en extra beleid om CO2-reductiedoel in beeld te houden De Klimaat en Energieverkenning 2023 (KEV2023) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) lijkt voor het eerst zicht te bieden op het halen van het CO2-reductiedoel van 55% in 2030, met een bandbreedte van 46-57%. Positieve ontwikkelingen zijn de stevige groei van het aandeel …

Standpunt energieopslag

Batterijen Energie-Nederland erkent het belang van batterijen in een toekomstig energiesysteem, maar vindt aparte stimulering niet nodig. Subsidies voor batterijen zijn niet kosteneffectief volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Verzwaren van het net is vaak goedkoper en batterijen concurreren met andere flexibiliteitsvormen. Focus op het wegnemen van barrières, …

Uitreiking internationale zonne-energiegids 2024

Zo zetten we de innovatiekracht van de Nederlandse sector in de schijnwerpers. Ook aandacht voor energieopslag. Nieuw dit jaar is dat de gids naast zonne-energie ook aandacht besteedt aan de opslag ervan. Jeroen Neefs: "In zonneparken is het combineren van zonne-energie en opslag dé nieuwe standaard. Op die manier kan het …

Thermische energieopslag systemen

Opslagsystemen voor zonnewarmte. Zonne-energie systemen kunnen gesplitst worden in systemen die zonne-energie omzetten in elektriciteit en systemen die zonne-energie omzetten in thermische energie (warmte).

Kabinet lanceert Nederlandse strategie batterijsystemen

De ambitie van deze actieagenda is om Nederland – en daarmee Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen – sterker te positioneren op het gebied van batterijsystemen en (Europese) waardeketens. Het doel van de actieagenda is om inzicht te geven in welke kansen er liggen voor Nederland, wat de sector daarvoor zelf kan doen en welke steun er vanuit de …

Introductie energie opslagsystemen

Cryogene opslag. Bij cryogene energieopslag (Cryogenic Energy Storage / CES of Liquid Air Energy Storage / LAES) wordt omgevingslucht afgekoeld tot -195°C zodat deze vloeibaar wordt.Water (H²O en koolstofdioxide (CO²) zijn vooraf uit …

Nieuws

Energy Storage NL, de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector, heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys vandaag haar Marktrapport gepubliceerd. Zo''n 200 respondenten, denk aan ontwikkelaars, financiers, netbeheerders, etc., geven aan…

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart Energieopslag

Energy Storage NL verzelfstandigt binnen FME

Energy Storage NL komt op voor de energieopslagsector in Nederland. Denk hierbij aan elektriciteits-, warmte-, en moleculenopslag. Het gebruik van energieopslag is …

Energy Storage NL en Battery Competence Cluster

Energy Storage NL, de brancheorganisatie van de Nederlandse energieopslagsector en het Battery Competence Cluster – NL (BCC-NL), het publiek-private samenwerkingsprogramma …

ESNL-Marktonderzoek: eerste opslagprojecten komen van de grond

5 · Energy Storage NL, de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector, heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys vandaag haar Marktrapport …

De gasprijs, het gasverbruik en de vulling van de …

2 · De Nederlandse Staat heeft in de periode tot 2017 meer dan 10 miljard Euro geïnvesteerd om een gasrotonde aan te leggen. Een gasrotonde is een knooppunt voor gas: gas wordt hier door leidingen naartoe gevoerd, gas wordt …

Marktmechanisme hernieuwbare Energie voor Vervoer en HBE''s

De systematiek hernieuwbare Energie voor Vervoer volgt de Europese richtlijnen maar is geïmplementeerd in Nederlandse wet- en regelgeving. Bedrijven kunnen HBE''s niet internationaal verhandelen of inzetten voor wet- en regelgeving in andere landen. Omgekeerd kunnen bedrijven ook geen eenheden uit vergelijkbare systemen in andere landen naar ...

Nederland kan jaarlijks twee miljard euro besparen met grote …

In opdracht van zes grote batterij-ondernemers, allen lid van Energy Storage Nederland (ESNL), de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector, heeft Ecorys deze vervolgstudie uitgevoerd. De opdracht was te onderzoeken hoeveel maatschappelijke waarde batterijen zouden toevoegen aan het elektriciteitssysteem.

Energiemonitor van de Nederlandse Bloembollensector over het …

Energiemonitor van de Nederlandse Bloembollensector over het jaar 2021. / van Vilsteren, Sjoerd; Raaphorst, Marcel; Lodhi, Sarah. Wageningen: Wageningen Plant Research, 2024. 32 p. (Rapport / Stichting Wageningen Research, Wageningen Plant Research, Business unit Glastuinbouw; No. WPR-1267). Research output: Book/Report › Report › Professional

Energieopslagprojecten in Nederland

Over ons De transitie naar duurzame energie is in een stroomversnelling. Innovaties binnen de energie opslag bieden zich voortdurend aan. Om dit in goede banen te leiden is er Energy Storage NL: het breedste netwerk van alle typen energieopslag.

Vader en dochter runnen start-up: goedkoop …

Het Nederlandse elektriciteitsnet draait op wisselstroom (AC). Voor een deel overschakelen op gelijkstroom (DC) kan veel energie, kabels en andere dure infrastructuur besparen en helpt de groeiende netcongestie …

Energieoplossingen voor de Transport & Opslag sector

De Nederlandse transportsector heeft als ambitie om de CO 2-uitstoot in 2030 met 60% terug te dringen ten opzichte van 1990. E-mobility en elektrificatie spelen daarin een belangrijke rol. Met onze oplossingen om te verduurzamen en het samenwerken met partners hierin helpen wij de bedrijven in de transport- en opslagsector hun CO 2-uitstoot te verminderen.

ENERGIE IN CIJFERS 2020

Dat is ruim een kwart van het totale Nederlandse aardgasverbruik (36 miljard m3). 794 km2 Eén blokje staat voor het oppervlak van Borssele 1 en 2 (128 km2) Apparaten & verlichting Mobiliteit Koken (elektrische auto) Verwarming (op basis van elektrische warmtepomp) Verwarming (op basis van gas) Bron: TNO (2019) 39 9 11 8 1 VAN KLIMAATTAFEL NAAR ...

Nederland groeit uit tot wereldkampioen zonne-energie, …

Dankzij 4,8 gigawattpiek geïnstalleerd zonnestroomvermogen is de Nederlandse zonne-energiesector in 2023 opnieuw (licht) gegroeid, dat meldt Dutch New Energy Research (DNE Research) in het Nationaal Solar Trendrapport 2024. Nederland beschikt nu over een totaal opgesteld vermogen van een kleine 24,4 gigawattpiek. Dat betekent zo''n 1.386 wattpiek – of …

Nationaal Actieplan Energieopslag 2023

Energy Storage NL is de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector. Als onderdeel van FME verzorgen we belangenbehartiging, kennisdeling en een breed netwerk voor onze achterban. Deze meer dan 110 leden bestaan uit technologiebedrijven, netbeheerders, energiebedrijven, kennisinstellingen, adviesbureaus en financiers.

Energy Storage NL: Nederland telt 11,8 gigawatt batterijen in 2027

5 · Energy Storage NL heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys haar Marktrapport gepubliceerd. 189 respondenten – van ontwikkelaars tot financiers en …

Energy Storage NL

4 · Energy Storage NL, de brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector, heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys vandaag haar Marktrapport …

CO2-opslag en -hergebruik in Nederland

Behoefte aan negatieve emissies. Uit analyses (juni 2023) op basis van bestaande scenario''s voor een (bijna) klimaatneutrale economie in 2050 blijkt dat Nederland een behoefte heeft aan negatieve emissies van tussen de 8,8 en 38,3 Mton CO 2 per jaar in 2050. De restuitstoot komt met name uit de landbouw, industrie en transport de landbouw zijn de (niet …

Aantal batterijen voor energie opslag meer dan verdubbeld

Het lijkt het begin van een groeicurve te zijn voor de Nederlandse batterijsector. In het basisscenario van Dutch New Energy Research groeit de verkoop naar verwachting naar 942 megawattuur extra opslagcapaciteit in 2024. De publicatie van het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 markeert een belangrijk moment: voor het eerst is er ...

Top-5 Aandelen Sector Energie: iShares aan kop | Morningstar

Aandelen in de sector energie kennen een prima jaar. De afgelopen jaren was dat wel anders en maakten beleggers in de sector zware jaren mee. Met de opkomst van duurzaam beleggen en de grotere bewustwording dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen om een einde te maken aan klimaatverandering, liggen beleggingen in bedrijven die actief zijn …

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar …

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg …

Nederland kan jaarlijks twee miljard euro besparen met grote …

Grote batterijen kunnen Nederlandse samenleving €2 miljard per jaar besparen. In een recente publicatie geeft TenneT aan dat, om de leveringszekerheid te garanderen, zij een behoefte ziet …

Over ESNL

Als jonge en snelgroeiende brancheorganisatie vertegenwoordigt ESNL de energieopslagsector in Nederland. Vanuit de branche kwam de afgelopen jaren steeds sterker de behoefte naar …