hoe wekt het fotovoltaïsche effect elektriciteit op?
Het fotovoltaïsche effect is het proces waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Dit effect vormt de basis voor de opwekking van zonne-energie en speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Wat is het fotovoltaïsche effect? Het fotovoltaïsche effect treedt op wanneer bepaalde materialen, zoals silicium, een elektrische …
Aanbeveling van de Commissie over het versnellen van de …
Richtsnoeren voor de lidstaten inzake goede praktijken om de vergunningsprocedures voor hernieuwbare -energieprojecten te versnellen en stroomafnameovereenkomsten te faciliteren …
Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland
Als reactie op de recente volatiliteit op de energiemarkten en de veranderende aard van het elektriciteitssysteem op langere termijn, heeft de Europese Commissie in maart …
Interpretatieve/toelichtende nota Toepassingsgebied van de regelgeving ...
In België is het DGLV de bevoegde autoriteit voor het verlenen van de ontheffingen waarin de SERA-verordening voorziet. 3° de openbare besturen of overheidsinstellingen die activiteiten verrichten die buiten het toepassingsgebied van de regelgeving voor de burgerluchtvaart vallen, moeten niettemin regels en
wetten
Zie voor de meer procedurele en organisatorische aspecten van het wetgevingsproces het Draaiboek voor de regelgeving, te raadplegen op de website van het Kenniscentrum voor beleid en regelgeving (). Het Draaiboek bevat ook de modelbrieven die behoren bij de verschillende fasen van het wetgevingsproces.
Energieopwek
Inzicht in de actuele (near-realtime) opwekking van duurzame energie in Nederland. Op zoek naar meer energiedata? ... De website van Energieopwek biedt ook de mogelijkheid om u in te schrijven voor de nieuwsbrief van het Nationaal Klimaat Platform. ... Recht op beperking van de verwerking: u heeft het recht Energieopwek te verzoeken de ...
Rijk en medeoverheden: ''Nee tenzij'' voor zonnepanelen op …
Het Rijk, provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW) hebben afspraken gemaakt over het multifunctioneel gebruiken van locaties voor de opwekking van zonne-energie. Eerst wordt gekeken of plaatsing op daken en gevels mogelijk is, daarna komen andere locaties in beeld, zoals parkeerplaatsen, stortplaatsen en langs wegen in beeld. Gezien …
2.1.2.a Beginsel van primaat van de wetgever | Kenniscentrum voor ...
Het primaat van de wetgever is een beginsel dat het belangrijkste kader vormt voor de vaststelling van wet- en regelgeving in Nederland. Dit kader is ook relevant voor de implementatie van Europese regelgeving, maar in die context wordt het primaat van de wetgever wel op een wat andere manier toegepast.
Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen
Zonne-energie, het lijkt de meest duurzame oplossing om af te komen van energie die je haalt uit fossiele bronnen zoals olie en gas. Je kunt energie opwekken met zonneboilers en met een nog veel bekender artikel: het zonnepaneel. Het laatste decennium is de prijs van zo''n zonnepaneel met bijna 40% gedaald. De investering om zonne-energie […]
Hoeveel hernieuwbare elektriciteit kan er opgewekt worden …
Figuur 2 Schematisch overzicht van de randvoorwaarden voor het beleid en een alternatief scenario voor de bouw van windturbines op land. Negatieve adviesgrenzen staan geen windturbines toe, binnen de positieve adviesgrens worden windturbines meestal vergund, en daartussen (oranje zone) is aanvullend effectonderzoek nodig voordat vergunning wordt …
Klimaat
Zonder concretisering geen effect. Van de klimaatplannen die niet concreet genoeg zijn voor een effectinschatting verwachtte het kabinet in de Voorjaarsnota 10 megaton CO 2-equivalenten (ruim 4 procentpunt) extra emissiereductie.Als ook deze plannen op tijd, concreet en maximaal worden uitgewerkt komt het klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 …
Het energiebeleid van België
De federale staat is bevoegd voor die materies waarvan de technische en economische ondeelbaarheid een gelijke behandeling op het nationale niveau vraagt. De gewesten zijn verantwoordelijk voor het substantiële beleid op hun grondgebieden. Raadpleeg de Algemene beleidsnota van de minister voor Energie, Tinne Van der Staeten.
EUR-Lex
In het kader van de wetgevingsherzieningen van de richtlijn betreffende belasting van energie, evenals de richtsnoeren inzake staatssteun, overweegt de Commissie de noodzaak van …
Energiebeleid: algemene beginselen | Infopagina''s over de …
De hoeksteen van het EU-beleid inzake energie-efficiëntie is de nieuwe richtlijn energie-efficiëntie (Richtlijn (EU) 2023/1791) waarin als streefcijfer voor 2030 een vermindering van 11,7 % van …
Klimaatbeleid | Klimaatverandering
Het eerste Klimaatplan geldt voor de periode tussen 2021 en 2030. Dit plan bevat: de hoofdlijnen van het beleid waarmee het kabinet de doelstellingen uit de Klimaatwet wil halen; een aantal beschouwingen, bijvoorbeeld over de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van klimaatverandering en over de economische gevolgen van het beleid ...
LANDSVERORDENING, houdende regels omtrent de verlening van …
Artikel 2. 1. Het verbod, bedoeld in artikel 1, eerste lid, geldt niet voor de opwekking van elektriciteit uit de energie die vrijkomt uit de verbranding, de vergassing of andere bewerking van afvalstoffen, door een rechtspersoon waaraan daartoe bij of krachtens landsverordening een concessie is verleend.
VERORDENING (EU) 2018/ 1139 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
549/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 10 maar t 2004 tot vaststelling van het kader voor de totstandbrenging van het gemeenschappelijk Europees luchtruim (de kader verordening) (PB L 96 van 31.3.2004, blz. 1). (2) Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 20 februar i 2008 tot vaststelling van ...
Hernieuwbare energie
Europees beleid. De Europese wetgeving op het gebied van hernieuwbare energie is hoofdzakelijk vastgelegd in de Richtlijn hernieuwbare energie (RED, 2023/2413). …
Hernieuwbare energie in Frankrijk: Wat u moet weten
De Franse regering hoopt de steun voor hernieuwbare energie met 25% te verhogen door in 2021 6 miljard euro te injecteren in de uitgaven voor hernieuwbare energie, met het oog op een verdere diversificatie van de energiemix van het land, en tegen 2028 de geïnstalleerde hernieuwbare elektriciteitscapaciteit te verdubbelen tot 113 GW. Windenergie op land zal tot 34,7 GW …
Beleid inzake financiële diensten | Infopagina''s over de Europese …
Beleid inzake financiële diensten ... werd het EU-kader voor betalingen geactualiseerd en aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale betalingen. De richtlijn is sinds 13 januari 2018 van toepassing. ... marktinfrastructuren op basis van distributed ledger-technologie (Verordening (EU) 2022/858) is een soort testomgeving ...
Richtlijn (EU) 2023/… van het Europees Parlement en de Raad …
inbegrip van opwekking, transmissie, distributie en eindgebruik van energie, zal gunstig zijn voor het milieu, de luchtkwaliteit en de volksgezondheid verbeteren, de …
Rijksoverheid stimuleert duurzame energie
De energiesector is één van de belangrijkste sectoren in Nederland. Daarom is er een Topsector Energie. Het doel van de sector is het verlagen van de CO 2-uitstoot en het slimmer benutten van hernieuwbare energiebronnen. De vraag naar (duurzame) energie groeit en biedt kansen voor bijvoorbeeld opwekking en transport van en handel in energie.
Een toekomst op basis van hernieuwbare energie
Uit de analyse van het EMA blijkt dat de toename van hernieuwbare energiebronnen de wereldwijde milieu- en klimaatdruk in veel opzichten heeft verminderd en …
Vier scenario''s voor de inrichting van Nederland in 2050
Op het gebied van energie en circulaire economie is een antwoord nodig op de vraag of de benodigde infrastructuur sturend of volgend is. Krijgt bijvoorbeeld netwerkoptimalisatie prioriteit of moeten verbindingen de …
35 TWh-doel zon en wind op land in 2030 goed haalbaar, maar groei op ...
In het voorstel dat nu op tafel ligt wordt de afstand van windturbines tot bewoning minimaal tweemaal de tiphoogte van de windmolen. Voor de ontwikkeling van projecten is het belangrijk dat er duidelijkheid komt over de spelregels. Voor zonneparken op land worden de mogelijkheden beperkt, terwijl grootschalige zon-pv-op-dak juist wordt ...
Regelgeving inzake het gebruik van F-gassen
De EU-regelgeving rond F-gassen, legt verplichtingen op aan exploitanten van koelinstallaties zoals periodieke lekdichtheidscontroles, verplichte terugwinning van F-gassen uit installaties, bevat een certificeringsverplichting voor onderhoudspersoneel en bedrijven, stelt eisen met betrekking tot etikettering van de apparatuur die F-gassen bevat en legt …