Nieuwe Energiewet wordt fundament van de energietransitie

De nieuwe Energiewet wordt het wettelijke fundament van de energietransitie. Deze wet vervangt de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en biedt een toekomstbestendig wetgevingskader voor de veranderende elektriciteits- en gasmarkt en energiesysteem. Het wetsvoorstel regelt bijvoorbeeld consumentenbescherming, biedt netbeheerders meer …

Energiebesparende maatregelen voor kantoren

De Nederlandse overheid heeft het klimaatakkoord ondertekend en nu moet heel Nederland energie besparen, dus ook alle kantoorgebouwen. Elk kantoor groter dan 100m2 moet voor 2023 aan energielabel C voldoen en voor 2030 aan energielabel A. Voldoet de bedrijfsruimte dan niet aan de eisen, dan mag u het bedrijfspand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan …

Een nieuw energiesysteem

Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal wil zeggen dat alle activiteiten in Europa geen effect hebben op het klimaat. Hiervoor heeft Nederland een nieuw energiesysteem nodig: van opwek, gebruik, transport tot en met opslag van energie. Maar wat is het energiesysteem en waarom moeten we een nieuw energiesysteem ontwikkelen? Europa …

Ontwikkeling van het belang van energie voor Nederland

In een hoog tempo schakelde Nederland in de jaren zestig van de ''vieze'' kolen naar het ''schone'' aardgas. Middels een vermaard aardgasnetwerk kon het aardgas de gebouwde omgeving bereiken, waarbij woningen gebruik konden maken van de nieuwe manier van verwarmen. Daarnaast zorgde het voor nieuwe economische activiteiten in Nederland.

Nieuwe `Handreiking energieopslag en netinpassing`

Diverse vormen van energieopslag. Toch denkt Lootens dat de vraag naar energieopslag de komende jaren zal groeien. Lootens: "Batterijen zijn een voor de hand liggende vorm van opslag, maar in de Handreiking hebben we ook aandacht voor andere conversievormen, zoals energieopslag in warm water en, voor de toekomst, ook in gassen …

Tweede Kamer der Staten-Generaal 2

Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in de energietransitie om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen over zowel korte als langere tijdsperiodes. Groot-schalige energieopslag in de ondergrond van o.a. aardgas, warmte, groen gas en waterstof zal essentieel zijn voor de verdere integratie van niet stuurbare energiebronnen.

Congestiemanagement: het elektriciteitsnet beter benutten

In Nederland bestaat daar een Netcode voor. TenneT, de landelijke netbeheerder, past congestiemanagement al vaak toe. Regionale netbeheerders doen dit nog nauwelijks, met name omdat zij bij dreigende congesties er juist nog voor kiezen om nieuwe netgebruikers niet aan te sluiten. Er komt een nieuwe Netcode aan. Wat verandert er?

Overzicht: alle nieuwe maatregelen voor auto''s in Nederland

Geen zorgen, hieronder vind je een overzicht van alle nieuwe maatregelen voor automobilisten in Nederland en de EU. Leaseauto verplicht elektrisch vanaf 2025 in Nederland Iedereen die in 2025 een leaseauto mag uitkiezen van …

Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …

In 2020 kwam 11,5% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen. In 2030 moet dat minimaal 27% zijn. Maar we kijken verder. Energiesysteem 2050. In …

Nieuwe ''Handreiking energieopslag en netinpassing'' vol …

De gratis te raadplegen ''Handreiking energieopslag en netinpassing'' staat met praktische tips rond dat thema. De Handreiking is vanaf nu beschikbaar via ISSO Open, en daarnaast wordt het een bijlage bij het – binnenkort beschikbare - vernieuwde Handboek Zonne-energie.Op 23 april 2022 werd er in Nederland voor het eerst méér elektriciteit opgewekt met …

Kabinet zet in op energieopslag

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid voor opslag in zoutcavernes kan worden gegarandeerd en een pilot ontwikkelen voor waterstofopslag in …

Nieuwe maatregelen netcongestie, brief aan de VC voor EZK van …

Nieuwe maatregelen netcongestie, brief aan de VC voor EZK van de Tweede Kamer ... Nu al zien we dat voor uitbreidingsinvesteringen netcongestie genoemd wordt als factor om elders te investeren buiten Nederland. ... Ook zien we dat andere landen afwijkende tarieven hanteren zoals een nultarief voor energieopslag in batterijen of elektrolysers ...

Hoofdstuk 5. Energietransitie, leveringszekerheid en …

Ook nemen wij maatregelen zodat Nederland zich kan aanpassen aan de huidige en toekomstige klimaatverandering (klimaatadaptatie), voor onze waterveiligheid, voedselproductie, gezondheid en woon- en leefomgeving. ... In 2025 stellen we een nieuwe routekaart voor windenergie op zee in 2040 vast. Bij het inpassen van nieuwe windenergiegebieden in ...

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

Lithium-ion energiedragers en energieopslag systemen

Deze handreiking is bedoeld voor bedrijfsmatige opslag van nieuwe, niet beschadigde en niet defecte lithium-ion energiedragers. ... Om tot richtlijnen te komen met maatregelen, voor de opslag van lithium-ion batterijen en voor energieopslag systemen van lithium-ion batterijen, is de PGS-37 commissie in april 2019 van start gegaan. ...

Welke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?

Een overzicht van hoe het gaat met energieopslag in Nederland. Bekijk in het rapport welke rol wij zien voor opslag in de toekomst. En welke vervolgstappen we zetten om …

Energiecrisis in Nederland

Bovendien wil Nederland en de rest van Europa meer verduurzamen en op zoek naar nieuwe energiebronnen. Verschillende oorzaken stonden het behalen van deze doelen echter in de weg. ... Het eerste initiatief in Nederland voor gratis winkelen was de FRIS supermarkt in Amsterdam. De initiatiefnemers willen meer supermarkten in Nederland, maar …

Funderingsschade in Nederland in kaart gebracht | Deltares

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met funderingsschade. Funderingen zijn gevoelig voor bodemdaling en -stijging, lage grondwaterstanden en daarmee voor droogte. Klimaatverandering versterkt dit. Een nieuwe analyse van Deltares in samenwerking met TNO, in opdracht van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), geeft aan dat …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

huidige praktijk voor aardgas en aardolie wordt gevolgd (totale opslagcapaciteit bedraagt ca. 25% van het totale jaarverbruik, zowel in Nederland als heel Europa), dan zal de geschatte totale opslagcapaciteit tussen ca. 18 en 51 TWh liggen. Indien deze capaciteit in Nederland moet worden aangelegd, dan is de inzet van gasvelden onvermijdelijk.

Nieuwe ''Handreiking energieopslag en netinpassing'' vol

Diverse vormen van energieopslag Toch denkt Lootens dat de vraag naar energieopslag de komende jaren zal groeien. Lootens: "Batterijen zijn een voor de hand liggende vorm van opslag, maar in de Handreiking hebben we ook aandacht voor andere conversievormen, zoals energieopslag in warm water en, voor de toekomst, ook in gassen …

Netcongestie stuwt interesse in mogelijkheden voor energieopslag

De interesse vanuit agrarisch ondernemers in energieopslag neemt toe. Dat zei Nick Waltmans van Full Power Support maandagavond 6 november tijdens het webinar ''Energieproductie en -opslag, wat levert het op?''. De huidige netcongestie ligt hieraan ten grondslag. Behalve voor accu''s is er ook veel interesse in zon op dak en windenergie.

Wat gaat er veranderen in je energiecontract per 1 januari 2023

De overheid heeft daarom maatregelen genomen om de kosten voor consumenten te verlagen. Dit waren onder andere een verlaging van de btw en energiebelasting. ... Per 1 januari 2023 komen deze maatregelen te vervallen en komt er een nieuwe maatregel voor in de plaats: het prijsplafond. ... In Nederland zijn er drie btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. …

Overheid en netbeheerders nemen maatregelen tegen vol …

Nederlandse huishoudens en bedrijven verduurzamen in record tempo en fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame elektriciteit. Daarmee komen de Nederlandse klimaatdoelen voor het eerst binnen bereik, maar de uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen het kabinet en de …

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren een aantal beleidsmaatregelen ingevoerd om de markt voor energieopslag te ondersteunen.

Energietransitie in Nederland | TNO

Brightlands Materials Center voor nieuwe duurzame materialen; Energieopslag en -conversie; ... We zetten de maatregelen en innovaties voor 4 impactvolle sectoren op een rij. CO2-reductie in de energiesector. ... (GWp) aan geïnstalleerd zonne-energievermogen voor elektriciteitsopwekking in Nederland kan naar 50 GWp in 2030 en 200 GWp in 2050 ...

Jaaroverzicht 2023: Energiemarkt gevormd door …

Met het vaststellen van een tijdlijn voor de uitrol van CCS en de ondersteuning voor waterstofprojecten, positioneert Nederland zich als een voorloper in de transitie naar een duurzame toekomst. Deze ontwikkelingen …

Opslag en flexibiliteit zijn onmisbaar in ...

Het aantal aanvragen van batterij-exploitanten is het afgelopen jaar exponentieel toegenomen. Het gaat om vele tientallen partijen voor meer dan 34 GW aan capaciteit. Dit is 1,5x de capaciteit van alle zonnepanelen in Nederland. De Routekaart Energieopslag is een goede eerste stap naar de inpassing van batterijen in het energiesysteem.

Vier scenario''s voor de inrichting van Nederland in 2050

Nederland staat voor een grote ruimtelijke verbouwing. De verduurzaming van de economie, de woningbouwopgave en de transitie van het landelijk gebied vragen om grote ingrepen in ons land. Omdat niet alles overal kan, heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de Ruimtelijke Verkenning 2023 vier toekomstscenario''s ontwikkeld waarin …

Position Paper: De nieuwe economie van Nederland …

We hebben veel goede kaarten in handen om een toekomstbestendige, nieuwe economie te bouwen, met werkgelegenheid en bestaanszekerheid voor de mensen in Nederland en daarbuiten. Dat is ook …