HYBRIT: bouw waterstofopslag start in Zweden
SSAB, LKAB en Vattenfall zijn gestart met de bouw van een opslagfaciliteit in gesteente voor fossielvrij waterstofgas voor de HYBRIT-pilotfaciliteit in Luleå, in het noorden …
Shell start bouw van Europa''s grootste groene …
Shell wil bijdragen aan de ontwikkeling van een wereldwijde waterstofeconomie door kansen te ontwikkelen in de productie, opslag, transport en levering van waterstof aan eindklanten. De start van de bouw van Holland …
Elon Musk ziet geen heil in waterstof: "Het stomste wat ik me kan ...
Tesla-CEO Elon Musk ziet het potentieel van waterstof voor de energietransitie niet. Meer nog: in een interview met de zakenkrant Financial Times (FT) op de ''Future of the Car''-conferentie dinsdag, deed hij hard z''n best om de reputatie van de energiedrager volledig te slopen. Waterstof wordt door het Internationaal Energieagentschap (IEA) omschreven als een …
Van gas naar waterstof: de ontwikkeling van de waterstofbrander
De potentie van waterstof wordt steeds meer erkend en gestimuleerd. Plannen om een waterstofeconomie te stimuleren en te financieren ontstaan op nationaal en internationaal niveau en richten zich niet langer op één aspect van waterstof, maar op de complete supply chain. Als gevolg daarvan is het omzetten van aardgastoepassingen naar waterstof ...
Energieopslag in waterstof, hoe doe je dat?
Opslag van energie in waterstof kan een oplossing zijn om duurzame energie lokaal op te slaan om te gebruiken als er weinig aanbod is. Hoe dat systeem eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Dit wordt behandeld in het grote en uitdagende project Enowatts (Energieopslag in Waterstof). Een consortium onderzoekt – onder meer – de ...
Waterstof Aandelen TOP 5
Waterstof staat in de schijnwerpers als een veelbelovende, schone energiebron in de strijd tegen klimaatverandering. Met de groeiende focus op duurzaamheid en de afname van fossiele brandstoffen, trekt investeren in waterstof steeds meer aandacht.
HYBRIT: bouw waterstofopslag start in Zweden
SSAB, LKAB en Vattenfall zijn gestart met de bouw van een opslagfaciliteit in gesteente voor fossielvrij waterstofgas voor de HYBRIT-pilotfaciliteit in Luleå, in het noorden van Zweden. De investeringskosten van circa 25 miljoen euro worden gelijkelijk verdeeld over de holdings en het Zweedse Energieagentschap.
Waterstofproject in Hoogeveen van start
De partners uit het project, waaronder gemeente Hoogeveen, Remeha, RENDO, N-TRA, Gridwise Enginering & Services, NAM en Essent tekenden een overeenkomst en daarmee werd het officiële startpunt gemarkeerd. Na de ondertekening werd de eerste buis van het nieuwe waterstof distributiesysteem aangelegd. Hiermee kunnen nieuw te bouwen …
Bouw gestart van het eerste openbare ...
De elektrolyser produceert groene waterstof door gebruik te maken van de elektriciteit van het zonnepark en de energie die is opgeslagen in het BESS (Battery Energy storage System). Een hybride regelsysteem zal de elektriciteitsstroom efficiënt beheren om een stabiele productie van groene waterstof en een betrouwbaar en stabiel mininetwerk te …
Shell bouwt eerste groene waterstoffabriek op …
Op het laatste stukje braakliggende grond op de Tweede Maasvlakte in het Rotterdamse havengebied start Shell de bouw van de eerste ''groene'' waterstoffabriek in Nederland. Het gaat om de grootste ...
Productie, import, transport en opslag van waterstof in Nederland
Twee mogelijke groeipaden voor productie en import van groene waterstof . Voor de Nederlandse productie is een lage en een hoge variant geraamd. Voor de lage variant is uitgegaan van realisatie van het beleidsdoel van 4 gigawatt opgesteld elektrolyservermogen in 2030 en lineaire voortzetting van dat groeipad richting 2050.
Kabinet ontwikkelt subsidie voor ombouw grootschalige …
Het kabinet wil de centrales ondersteunen bij een versneld ombouwproces en de inzet van CO 2-vrije (gasvormige) energiedragers, zodat Nederland in 2035 een CO 2-vrije elektriciteitssector heeft. Daarom is er circa €1 miljard gereserveerd in het Klimaatfonds voor de subsidieregeling ombouw CO 2 -vrije gascentrales.
Bouw van waterstoffabrieken – OliNo
Alleen al voor het gebruik van waterstof in de raffinaderijen in Rotterdam hebben ongeveer factor 10 x schatting ~3 x capaciteit andere raffinaderijen. = 30 x 200 MW = maar liefst 6000MW nodig. Voor continu 6000 MW is er zeker voor …
Productie, import, transport en opslag van waterstof in …
Twee mogelijke groeipaden voor productie en import van groene waterstof . Voor de Nederlandse productie is een lage en een hoge variant geraamd. Voor de lage variant is uitgegaan van realisatie van het …
Waterstof in het energiesysteem van de toekomst
De productiekosten van waterstof zullen tot 2030 met ongeveer 50% dalen en vervolgens in een iets trager tempo blijven dalen tot 2050. Tegen 2050 zullen de productiekosten van groene waterstof in sommige delen van het Midden-Oosten, Afrika, Rusland, China, de VS en Australië 1 tot 1,5 euro/kg bedragen.
Project Hydrous
De hoofddoelstelling van dit project is de ontwikkeling en realisatie van een hybride energieopslagsysteem, op basis van waterstof-bromide redox-flow technologie en second-life batterijen uit elektrosche auto''s. W e willen binnen dit project een zo breed mogelijk inzetbaar energieopslagsysteem ontwikkelen.
Veiligheidsstudie naar energieopslagsysteem met waterstof
TU Delft en The Green Village hebben onderzoek gedaan naar een seizoensgebonden energieopslagsysteem dat gebruik maakt van waterstof. Omdat het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving nog redelijk onbekend terrein is, is er voor dit project een zeer uitgebreide veiligheidsstudie uitgevoerd.
Nieuw overzicht van waterstofprojecten in Nederland
Dat blijkt uit het nieuwe overzicht waterstofprojecten van TKI Nieuw Gas. Opvallend is dat nieuwe projecten vaker gericht zijn op realisatie van waterstofkansen. Projectleiders zijn optimistisch over het behalen van de ambities uit het Klimaatakkoord: 500 MW elektrolyse in 2025 en 3-4 GW in 2030.
Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie
Zo is elektrificatie, het overstappen door industrieën van fossiele brand- en grondstoffen op elektriciteit, doorgaans te verkiezen boven waterstof. Maar omdat het energieaanbod van zon en wind grillig is, vormt waterstof een noodzakelijke optie om uiteindelijk een variabel aanbod van hernieuwbare energiebronnen in het energiesysteem te krijgen.
De opkomst van waterstof in Nederland
Toch worden er nu de eerste serieuze stappen gezet naar een wagenpark op waterstof. Zo heeft de provincie Drenthe kortgeleden een investering gedaan van 250.000 euro in de bouw van vijf waterstof-tankstations. Daarmee zorgt de provincie in één klap voor een verdubbeling van het aantal Nederlandse tankstations waar je waterstof kunt tanken.