Ook de Eindhovense zoutbatterij is niet de heilige …

Al jaren enthousiaste pers, maar nog altijd geen verkoopbaar product. In 2016 werd een groot Europees onderzoeksproject voor de warmtebatterij afgerond. De vakpers pikte het concept op als een ''unieke, …

Wat is een warmtenet of lokaal bronnet?

In de media heeft u het vast al eens voorbij zien komen: warmtenetten. Warmtenetten zullen in de toekomst miljoenen woningen van warmte voorzien en spelen daarom een belangrijke rol op weg naar een aardgasvrij Nederland.Warmtenetten zijn namelijk, net als duurzaam gas en de warmtepomp, een alternatief voor het huidige aardgas. Maar wat is een …

Energieopslag als oplossing voor overvol elektriciteitsnet

Steeds afgekoppeld worden van het elektriciteitsnet terwijl je geïnvesteerd hebt in zonnepanelen of een windmolen om de kostprijs te drukken. Het is een gevolg van netcongestie. Een oplossing is een grote accu, maar …

Kennisdossier: grootschalige en compacte warmteopslag

De mogelijkheden om het overschot van warmte zowel op de korte als op de lange termijn op te slaan, kan ook gebruikt worden om de Dunkelflaute door te komen. Naar verwachting zullen …

Buffervaten voor opslag thermische energie | Soorten | Werking

Duurzaam opgewekte energie opslaan voor meerdere dagen? Bijvoorbeeld om een woning te verwarmen? Ontdek de mogelijkheden van buffervaten. De energie uit thermische collectoren, een warmtepomp of pvt-panelen sla je hier eenvoudig in op. Een buffervat wordt dan ook wel ''thermische batterij'' genoemd.

Waarom slaan we onze overtollige energie niet op in zand?

Het idee van de wetenschappers is simpel: zand kan een heleboel warmte vasthouden.Iedereen die wel eens op een strand loopt in een zonnig land kan dat beamen. Door elektrische stroom te gebruiken om warmte te genereren, en zandkorrels langs deze warme elementen te laten lopen (de onderzoekers vergelijken het met een groot, heet broodrooster) …

Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen

Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …

Kennisdossier: grootschalige en compacte warmteopslag

De mogelijkheden om het overschot van warmte zowel op de korte als op de lange termijn op te slaan, kan ook gebruikt worden om de Dunkelflaute door te komen. Naar verwachting zullen elke winter wel één of meerdere periodes van een aantal weken zijn waarin duurzame energiebronnen niet toereikend zijn om voldoende elektriciteit en warmte te produceren.

Introductie energie opslagsystemen

Cryogene opslag. Bij cryogene energieopslag (Cryogenic Energy Storage / CES of Liquid Air Energy Storage / LAES) wordt omgevingslucht afgekoeld tot -195°C zodat deze vloeibaar wordt.Water (H²O en koolstofdioxide (CO²) zijn vooraf uit …

Energie-opslag: gezinswoning

Energie-opslag: gezinswoning Altijd ononderbroken schone stroom betekent gemoedsrust. Een energieopslagsysteem slaat overdag zonne-energie in uw accu op, dat later gebruikt kan worden als de zon niet meer schijnt of als het elektriciteitsnet uitvalt.

Batterijopslag als oplossing voor het overvolle energienet

Steeds meer bedrijven en consumenten willen verduurzamen en het aantal wind- en zonneparken stijgt. Goed nieuws! Aan de andere kant komen er ook meer berichten dat het energienet al deze extra energie helemaal niet aankan.

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving vertraagt een …

Slimme oplossing energieopslag

TW informeert zijn lezers kwalitatief en actueel over de nieuwste ontwikkelingen binnen alle ingenieursdisciplines. Wij doen dit omdat we vinden dat ingenieurs en technici over de grenzen van hun eigen vakgebied heen op de hoogte moeten blijven van maatschappelijke en economische ontwikkelingen en de cruciale rol die techniek en wetenschap daarbij spelen.

Energie-opslagsystemen als oplossing voor netcongestie

Energie Peter Ibes. Terwijl de energietransitie eigenlijk nog echt moet beginnen, zorgt deze nu al voor grote problemen. In bijna heel Nederland zit het elektriciteitsnet ''op slot'' doordat het stroomnet ''vol'' zit: netcongestie.

Wat is een buffervat en waarom zou je er een …

Ik kijk naar een mogelijk buffervat welke ik door de zonne-energie kan laten opwarmen en deze gescheiden kan gebruiken voor verwarming dus met een hogere ∆T al voorverwarmd de CV ketel in = minder gasverbruik, en als …

Lowtech energieopslag: de persluchtbatterij

Het opslaan van zonne-energie in chemische batterijen is duur en niet duurzaam, omdat de productie van batterijen veel fossiele brandstoffen kost. Dankzij een veel langere levensduur en een relatief eenvoudige productiemethode doet de persluchtbatterij het veel beter. Volgens een aantal onderzoekers biedt een kleinschalige toepassing van perslucht een …

Energieopslag realiseren en optimaal inzetten? Wij regelen het.

Een energieopslagsysteem is eigenlijk een grote container met een batterij.Hiermee kun je energie vanaf het elektriciteitsnet of opgewekte energie, bijvoorbeeld vanuit zonnepanelen, opslaan voor later gebruik.Dit biedt de mogelijkheid om slimmer om te gaan met je energieverbruik, waarmee je onder andere je piekverbruik af kan zwakken.

Energie uit ijsreservoir

Werking. Het systeem bestaat uit een zon-luchtwarmtecollector, een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een warmtepomp en een warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur.

Finland slaat hernieuwbare energie op in zand – MO*

De ''zandbarrerij'' lijkt een beetje op een graansilo, en bevat zo''n 100 ton zand. Volgens de ontwikkelaars kan het zand warmte opslaan tot een temperatuur van 600 graden Celsius, en dat gedurende verschillende maanden.

Huis verwarmen met Waterstof

Groene waterstof is het meest ideale maar helaas wordt nog steeds ruim 80% grijs opgewekt waarbij er nog steeds CO2 vrijkomt. Gezien het lage rendement bij de productie van groene waterstof 30% is de vraag of we niet beter opgewekte …

Energieopslag

De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van …

Staal gebruikt als warmteopslag in Berlijn

Opslag maakt het mogelijk om duurzame energie effectief in de energievoorziening te integreren. Terwijl opslag in batterijen alleen een oplossing is voor de elektriciteitssector, ondersteunt warmteopslag het gebruik van duurzame energie in alle sectoren.

Bestaande en nieuwe technieken voor warmteopslag | Feenstra

Zonnecollector en zonneboiler Een bekende en populaire vorm van warmteopslag is de zonnecollector.Dat is een paneel op het dak, qua omvang vergelijkbaar …

Thermische opslag zonne-energie

Thermische opslag zonne-energie producten online kopen. Maak gebruik van uw opgewekte stroom en gebruik het voor uw verwarming. Van sensor tot verwarmingselement.

Zonne-energie opslaan: mogelijkheden | Vereniging Eigen Huis

Een thuisbatterij of thuisaccu is een apparaat dat je los in of bij je woning plaatst. Je slaat er opgewekte zonne-energie mee op en zodat je deze op een later moment kunt gebruiken. Met een thuisaccu kun je het eigen verbruik van je zonnepanelen verhogen …