ISO normen: de betekenis en overzicht
Norm 50001 is de internationale norm voor energiemanagement en geeft inzicht in het energieverbruik van bedrijven. Daarnaast toont het aan hoe bedrijven omgaan met het terugdringen van hun eigen energieverbruik en hun energieprestaties continu verbeteren. ... door de nationale interpretatie van de EU Energie Efficiency Directive (EED).
3.4 Artikel 4. Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit
Met deze doelstelling doet het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) recht aan diverse publieke waarden. • De energietransitie in de gebouwde omgeving zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot kan de woonlasten/gebruikslasten voor eigenaren en huurders van gebouwen verminderen. Uitgangspunt daarbij is dat voor steeds meer huishoudens – …
NCPN blog 1: Bereid je voor op de Nationale Circulaire Plastic Norm
In de Nederlandse verwerkingsindustrie staat een belangrijke nieuwe regeling op stapel : de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN). Deze norm zal Nederlandse kunststofverwerkers verplichten om een minimumaandeel recyclaat of biogebaseerde kunststoffen toe te passen in hun producten voor de Nederlandse markt, van 15% in 2027 tot 30% in 2030.
Milieu-energieprestatie Gebouwen, opname operationeel energieverbruik ...
156 Voor energieverbruik is in de norm een opsplitsing gemaakt in: 157 - B 6.1 het energieverbruik van gereguleerde4 gebouw geïntegreerde systemen ... energieprestatie van gebouwen (2018/844/EU) en de nationale implementaties ervan. De diensten die …
Nationaal Plan Energiesysteem | Rapport | Rijksoverheid
Het Nationaal Plan Energiesysteem is de kabinetsvisie voor het energiesysteem tot 2050. In dit plan geeft het kabinet aan hoe we kunnen bouwen, besparen, verdelen en verbinden voor een duurzaam en rechtvaardig energiesysteem - nu en in de toekomst.
Veiligheidsnormen voor energieopslag van lithium-ionbatterijen
Anders dan IEC en UL verdeelt de nationale norm de veiligheidsnormen van energieopslagsystemen niet in normen, maar legt deze vast in hoofdstukken in technische specificaties of operationele managementspecificaties. ... NB/T42091 technische specificaties voor lithium-ionbatterijen voor elektrochemische energieopslagcentrales ...
Monitoring en evaluatie van energieverbruiks ontwikkelingen
Door te kiezen voor een set van concrete doelen en bijbehorende specifieke beleidsmaatregelen kan de gemeente een eigen bijdrage leveren aan vermindering van het totale (fossiele) …
Na BENG wordt ZEB de norm
Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan de norm zero-emission building (ZEB). Dat betekent dat nieuwe gebouwen geen koolstofemissies meer mogen hebben uit fossiele brandstoffen. Voor publieke nieuwe gebouwen gaat deze verplichting al in vanaf 2028. Dit volgt uit de vierde herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV).
ISO 50001 Certificering: Energiemanagement zonder gedoe
ISO 50001: energiemanagement voor het terugdringen van energieverbruik ISO 50001 is de internationale norm voor certificering van energiemanagementsystemen. De norm richt zich op het terugdringen van energieverbruik door het verbruik voor de hele organisatie inzichtelijk te maken, met als doel om het verbruik te verminderen.
Nationaal plan energiesysteem (NPE)
Met dit plan brengt het kabinet dus nu al in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat nodig is om daar te komen. Dat doen we niet project voor …
Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid
Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …
benchmark energieverbruik gebouwenbenchmark energieverbruik gebouwen ...
Met energiemonitoring is het actuele energieverbruik van gebouwen te volgen. Maar verkregen verbruiksgegevens zijn weinigzeggend, zonder accuraat vergelijkingsmateriaal. Tekst: Siebe Schootstra, Energievastgoed Nederland telt ruim 460 miljoen m2 vloeroppervlak van gebouwen voor handel, diensten en overheid.1 Dat zijn kantoren, zorginstellingen, onderwijsgebouwen, …
Energieverbruik tv''s
Vanaf maart 2023 worden de regels voor energieverbruik van een tv strenger. Wat betekent het voor jou en wat gaat er veranderen? ... Achtergrond: energieverbruik tv''s – de nieuwe norm en tips om energie te besparen. 15 …
Toelichting cijferbasis concept Nationaal plan energiesysteem
Dit document biedt een toelichting bij de grafieken en richtinggevende cijfers uit het hoofddocument en de ambtelijke werkdocumenten van het concept Nationaal plan …
Performance QH Wifi dual elektrische boiler met digitale bediening
voor energieverbruik van dit product, sluit u op een geschikte plaats een apart stopcontact aan om stroom te leveren aan de elektrische boiler (Fig. 5). De installatiehoogte van het stopcontact vanaf de grond mag niet minder zijn dan 1,8 m. Opmerkingen 1. Plaats het stopcontact nier opeen plak waar gemakkelijk water in kan komen. 2.
Wat u moet weten: warmtemeting is wettelijk verplicht.
NEN 7440:2021 ''Kostenverdeelsystematiek bij warmtelevering – Eisen voor de toepassing bij collectieve warmtelevering'' is gepubliceerd. De norm stelt eisen aan de manier waarop een warmtekostenverdeelsysteem moet worden ingevoerd, toegepast en beëindigd voor een gebouw met een systeem van collectieve warmtelevering voor ruimten en/of tapwaterverwarming.
Berekening betonconstructies en norm betonstaal
De herziening van de nationale norm NEN 6008:2008 over betonstaal en NEN-EN 1992-1-1 + C2:2011/NB2016 voor de nationale bijlage bij Eurocode 2 gepubliceerd. U blokkeert onze banners Om u gratis iedere dag van het laatste bouwnieuws te kunnen voorzien, is Bouw en Uitvoering afhankelijk van advertentieinkomsten.
HeatLoad
Rekentool voor de berekening van de warmteverlies (warmtebelasting) van gebouwen volgens de norm NBN EN 12831. ... wordt gevraagd om deze norm (NBN EN 12831-1 of nationale bijlage ANB 2020) te gebruiken om aan te tonen dat het afgiftesysteem op lage aanvoertemperatuur (45°C) werkt. ... Historiek van energieverbruik (één tot enkele jaren ...
De Nationale Norm voor Circulaire Kunststoffen Uitgelegd: Deel 1
Vanaf 2027 geldt er een verplichting voor het gebruik van plastic recyclaat en/of biobased plastic voor kunststoffen die in Nederland worden vervaardigd en op de Nederlandse markt worden gebracht. Deze verplichting begint met een percentage van 15% (onder voorbehoud) en zal geleidelijk stijgen naar 25%-30% in 2030.
Hoe kan een nationale norm voor natuur in de stad
Waar moet een nationale norm voor stedelijke natuur aan voldoen? Een nationale norm voor stedelijke natuur zou gemeenten optimaal moeten ondersteunen bij het realiseren van natuur in de stad. Tegelijk is het belangrijk dat zo''n norm flexibel is, omdat elke gemeente weer te maken heeft met eigen problemen en uitdagingen. Dat vraagt om maatwerk.
Energiegebruik van huishoudelijke apparatuur, 2000 …
Het aantal lichtpunten in woningen steeg van 31 in 2000 naar 43 in 2018, toch trad er een daling op van het totale energiegebruik voor verlichting (van 13,5 PJ naar 12,1 PJ). Kantoorapparatuur Voor kantoorapparatuur gold …
Consultatie geopend voor een nationale circulaire plastic norm
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een wijziging voor van de Wet milieubeheer. Vanaf 2027 worden verwerkers van polymeren verplicht om een minimumaandeel recylaat of biogebaseerde polymeren te verwerken in hun deel- of eindproducten. Tot en met 31 mei 2024 kunnen belanghebbenden via een online consultatie …
NCPN blog 3: De Nationale Circulaire Plastics Norm …
Bovendien zal de norm worden gecombineerd met de oprichting van een nationale plastic recycle hub. Daaruit zullen subsidies voor aanpassingen die verwerkers moeten doen, beschikbaar worden gesteld. Die …
Gevolgen Nationale Norm Circulaire Plastics
Rapport over verkenning naar de gevolgen van de verplichting voor een minimumaandeel recyclaat en/of biogebaseerd kunststof en rubber voor Nederlandse converters.Gevolgen Nationale Norm Circulaire Plastics
Soorten normen
De Belgische wet van 3 april 2003 betreffende de normalisatie en richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 definiëren een norm als "een technische specificatie die door een erkende instelling met normatieve activiteiten met het oog op een herhaalde en voortdurende toepassing is goedgekeurd, waarvan de inachtneming niet …
Herziene richtlijn energieprestatie van gebouwen vastgesteld
De herziene richtlijn bevat ambitieuze doelstellingen om het totale energieverbruik van gebouwen in de EU te verminderen, waarbij met specifieke nationale …
Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire …
De huidige marktomstandigheden zijn vanwege de lage prijzen voor virgin plastic zeer ongunstig voor circulairiteit en de nationale normering biedt dus voor de recyclers en voor de basisindustrie perspectief op afzet van circulaire grondstoffen. De nationale normering creëert echter in de huidige vorm ook een nieuw probleem: het zorgt namelijk voor weglek én verlies van …
Een norm die zuigt | Nieuws | ScienceLink
Slechts een paar van de 28 deelnemende landen hadden er al een nationale norm voor, maar die normen lagen te ver uit elkaar voor een compromis. Dus omvat de huidige EN 14175 de verplichting om zuurkasten te testen, en een lijst van goedgekeurde manieren om dat te doen. Maar er staat niet in welke methode de voorkeur verdient.
GEVOLGEN NATIONALE NORM CIRCULAIRE PLASTICS
De aanleiding van het onderzoek is de introductie van een voorstel voor een nationale norm voor een minimumaandeel recyclaat en biogebaseerd kunststof- en rubber voor producten van Nederlandse verwerkers voor de Nederlandse markt1 als een maatregel om bij te dragen aan 60% CO 2-reductie in 20302 en het vervangen van primair fossiel plastic. De ...
Energiegebruik van huishoudelijke apparatuur, 2000 …
Het aantal lichtpunten in woningen steeg van 31 in 2000 naar 42 in 2021, toch trad er een daling op van het totale energiegebruik voor verlichting van 12,9 PJ naar 11,7 PJ. Kantoorapparatuur, set-topboxes en game consoles. …
2. Algemene overzichten | CBS
De nationale verplichting voor leveranciers om hernieuwbare energie te leveren is omhoog gegaan van 17,5 naar 17,9 procent in 2022. Mede daarom is de geleverde …
Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst
Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, …