130 jaar elektriciteit in Nederland (Kinderdijk 1886

De Khotinsky fabriceerde de eerste gloeilamp in Nederland en was zeker de eerste met een elektrische centrale, maar beschikte echter niet over een compleet distributie systeem. Het systeem werkte met accumulatoren en hij moest zijn accu''s elders opladen en over het water, de Maas, transporteren naar een centraal punt dicht bij de verbruikers.

Hoe verliep de allereerste treinreis in Nederland in …

Het eerste treinstation van Nederland. Voor het gebouw stond een bord met ''Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij'' erop en de datum van vandaag: 20 september 1839. Samen met Haarlem was d''Eenhonderd …

Historie

In 1988 werd het eerste hospice in Nederland opgericht (een ''bijna-thuis-huis'' in Nieuwkoop). Toen Saunders in 1967 haar hospice in Zuid-Londen opende, was er dus feitelijk sprake van het begin van een derde golf van hospices. Professionaliteit kenmerkte deze laatste golf; in St. Christopher''s Hospice werd de meest recente kennis over ...

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

ingepast binnen het bekende potentieel en wat zijn hiervan de ruimtelijke consequenties? Dit adviesrapport beschrijft de potentiële ontwikkelpaden voor ondergrondse energieopslag in …

Ontwikkeling van de infrastructuur in Nederland

Door het succes van het watertransport duurde het relatief lang voordat in Nederland de eerste spoorlijn in gebruik werd genomen. In 1839 was het toch zover. Toen opende de spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem, gesitueerd naast de Haarlemmertrekvaart. Hiermee kreeg de trekschuit er een directe concurrent bij.

Nederland: het hoogste aantal Joodse slachtoffers in West-Europa

Protest in Nederland tegen Jodenvervolging. In alle drie de landen werden weliswaar ongeveer gelijktijdig, in oktober en november 1940, de eerste anti-Joodse wetten en maatregelen uitgevaardigd, maar alleen in Nederland riep dit openlijke protesten op. Onder anderen hoogleraren, studenten en kerken protesteerden tegen het ontslag van Joodse ambtenaren, …

Homohuwelijk in Nederland

Op 1 april 2021 was het twintig jaar geleden dat het eerste homohuwelijk in Nederland werd gesloten. Sinds 2001 zijn er 28.000 huwelijken gesloten, daarvan zijn er nog circa 20.000 samen. Zo''n 4.500 stellen van hetzelfde geslacht zijn uit elkaar gegaan, anderen zijn naar het buitenland vertrokken of overleden. Van de vrouwen die in 2010 met een ...

12 september 1944: Mesch, het eerste bevrijde dorp in Nederland

Maastricht mag zich 2 dagen later de eerste bevrijde stad in Nederland noemen. Het duurt nog tot 5 mei 1945, als de Duitse capitulatie officieel is, dat heel Nederland zich bevrijd mag noemen. Festiviteiten rondom de bevrijding. Donderdag 12 september 2019 starten rondom Maastricht festiviteiten om 75 jaar vrijheid te vieren. Estafettelopers ...

Inpoldering in Nederland

Het Leidsche meer, nu beter bekend als het Haarlemmermeer, was het eerste inpolderingproject in Nederland. Door stormen was het meer uitgedijd en begon het een ernstige bedreiging te vormen voor de omgeving. In 1852 werd de …

Eemshaven batterijopslag | RWE in de Benelux

Het Eemshaven batterij project is RWE''s eerste Nederlandse batterijopslagproject op grote schaal met een geïnstalleerd vermogen van 35 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur (MWh). Dat is vergelijkbaar met de …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod Rapport | 22-06-2021 Dit rapport omvat de technische analyse over …

Transgenders in Nederland

Lili Elbe in 1926. Bron: cc/Wellkome images Het beroemdste voorbeeld is Lili Elbe over wie in 2016 de Hollywoodfilm The Danish Girl uitkwam. Anders dan vaak wordt beweerd, was zij niet de eerste geopereerde transvrouw. In 1920 verrichtte chirurg Richard Mühsam in het Berlijnse Urbankrankenhaus een chirurgische geslachtsaanpassing van man …

Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …

De Nederlandse overheid erkent het belang van energieopslag en heeft een aantal stappen ondernomen om de capaciteit van energieopslag in Nederland te vergroten. …

Geschiedenis van het fietsen in Nederland

Na 1920 werd Nederland steeds meer een echt fietsland. Niet alleen waren er steeds meer in Nederland geproduceerde fietsen, ook werd het verkeer steeds meer beheerst door de fiets en kwamen er fietsregelgeving en fietsroutes. In de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal was, konden nauwelijks fietsen worden geïmporteerd.

Arbeidsmarkt in Nederland voor het eerst zeer krap

Sinds UWV is begonnen met het meten van de spanning op de arbeidsmarkt is de spanning nog nooit zo hoog geweest als nu. In het eerste kwartaal van 2022 ging de Spanningsindicator van UWV voor het eerst over de grens van een ''''zeer krappe'' arbeidsmarkt. Daarmee werd een nieuw record bereikt. De krapte is zichtbaar in alle regio''s en vrijwel alle beroepsgroepen.

Eerste trein in Nederland

In navolging van spoorlijnen elders in Europa reed eind september 1839 de eerste stoomtrein in Nederland van Amsterdam naar Haarlem. Om de Nederlandse infrastructuur te verbeteren zouden er meer spoorlijnen volgen. Die eerste lijnen waren particuliere aangelegenheden. Vanaf de jaren 1860 werden de spoorwegen een zaak voor de overheid, …

2 oktober 1951: eerste officiële televisie-uitzending in Nederland

Op 2 oktober 1951, in 2021 70 jaar geleden, vindt de 1e officiële televisie-uitzending plaats in Nederland. Deze uitzending wordt ontvangen door zo''n 500 televisietoestellen. In de jaren daarna neemt het aantal televisies in Nederland snel toe. Het massamedium zal uitgroeien tot een bepalende factor in ons dagelijkse bestaan.

Het vroegste verleden van Nederland

Verleden van Nederland Wellicht heeft Trijntje weet gehad van het bestaan van deze eerste landbouwers: op de donk zijn enkele vuurstenen pijlpunten en steenbrokken aangetroffen die uit de Ardennen en Limburg afkomstig waren. Langzaam – men moet in deze vroege fase van de geschiedenis rekenen in stappen van vele eeuwen – kregen deze eerste …

Geschiedenis van het onderwijs in Nederland

1876 - Nieuwe wet op het Hoger onderwijs; 1895 - opkomst van het zaakonderwijs van Jan Ligthart, als afzetting tegen het aanschouwend onderwijs; 1901 - Eerste leerplichtwet in Nederland; 1909 - Eerste lyceum door Rommert Casimir in Den Haag; 1910 - Aanname van de Leerplichtwet; 1914 - Eerste montessorischool

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar …

De huidige regelgeving vertraagt een snelle groei van opslag van duurzame energie. Na de openingspresentatie wordt de opslag van energie besproken in drie blokken. Het eerste blok gaat over batterijopslag. Het …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Dit rapport is opgesteld door TNO en EBN in opdracht van het ministerie van EZK en beschrijft de toekomstige behoefte aan ondergrondse energieopslag in Nederland. Het …

Referendum in Nederland

In de eerste helft van de 20ste eeuw pleitten vooral de sociaaldemocraten en vrijzinnig-democraten, maar ook de communisten voor invoering van het correctief referendum en het volksinitiatief, vaak in samenhang met een pleidooi voor afschaffing van de Eerste Kamer. De christelijke partijen, die tussen 1918 en 1967 de meerderheid van de stemmen behaalden, …

Het Nederlandse christendom en de Eerste …

De aandacht voor religie in de internationale historiografie over de Eerste Wereldoorlog, allereerst in de oorlogvoerende landen, past in een omslag die vanaf de tweede helft van de jaren 1970 in fases zijn beslag kreeg. …

Eerste bewoners van Nederland

Het grootste deel van Nederland bestond uit drassige gebieden, waar men niet kon wonen. Zuid-Limburg Ongeveer 5.000 jaar voor Christus vestigden de eerste mensen in Nederland zich in dorpen in Zuid-Limburg. Hier was het droog genoeg. Zij bouwden langwerpige huizen van gekloofde bomen. De wanden waren van twijgen en leem.

Vrouwenemancipatie in Nederland

Jacobs zette zich ook in voor het vrouwenkiesrecht. Het duurde echter tot 1919 voor het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Drie jaar later volgde de eerste stembusgang van de vrouwen in Nederland. Tweede feministische golf. Tot een wetswijziging in 1956 was een gehuwde vrouw in Nederland niet handelingsbekwaam.

Energieopslag

Het verbeteren van de leveringszekerheid van elektriciteit door voldoende regelbare productiecapaciteit voor elektriciteit. Het opvangen van minder voorspelbare wisselingen in het aanbod van en de vraag naar …

Het ontstaan van Nederland | Kunst en Cultuur: …

Het eerste ijzeren voorwerp wat in Nederland is gevonden is van 700 voor Chr. Dit was in het zuiden van Nederland. In het noorden van Nederland werd er pas later gebruik gemaakt van ijzer. Er zijn daar bewijzen gevonden die dateren …

Innovatief energieopslagsysteem op basis van …

Het brengt zware gewichten omhoog en omlaag in ondergrondse schachten – om een aantal van de beste eigenschappen van lithium-ionbatterijen en pompaccumulatie te bieden. Toekomstige GraviStores zullen meer dan …