Het Dilemma | Is het Nederlandse stroomnet echt vol?

Het aansluiten van hernieuwbare-energieprojecten is steeds problematischer. De reden is een overvol Nederlands elektriciteitsnet. Maar dat dat gebrek aan transportcapaciteit nu overal al …

Reconstructie: hoe toezichthouder tekorten op het elektriciteitsnet ...

Maar toen de locatie van directeur Talia Hager op 1 juli startte, was juist de elektriciteitsvoorziening nog niet geregeld. "We konden een hele kleine aansluiting krijgen, er was gewoonweg geen ...

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Daarnaast wordt in het REPowerEU-plan ook gewezen op het belang van energieopslag voor het waarborgen van flexibiliteit en voorzieningszekerheid in het energiesysteem door: i) de integratie van hernieuwbare opwekking te vergemakkelijken; ii) ondersteuning van het net; en (iii) het verschuiven van energie zodat het beschikbaar is …

Hoe lossen we de drukte op het elektriciteitsnet op?

Volgens het rapport Het energiesysteem van de ­toekomst (2021) van de vier grote netbeheerders en Gasunie ­samen, zal het Nederlandse elektriciteitsnet daarvoor ruwweg …

Krapte op het elektriciteitsnet raakt komende jaren iedereen

De netbeheerders werken hard aan het energienet van de toekomst. In de tussentijd loopt het net in Nederland de komende jaren op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan. Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al in meer of mindere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet. In de meeste gebieden gaat het over het …

Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen

Dit heeft tot gevolg dat het net overbelast raakt en er geen extra elektriciteit in dit gebied kan worden getransporteerd. opslagmiddelen kunnen worden gebruikt om elektriciteit van het systeem in deze gelokaliseerde gebieden af te nemen om het elektriciteitsnet te ontlasten door overtollige elektriciteit op te slaan, die vervolgens kan worden gebruikt tijdens perioden …

Waarom hebben we windmolens nodig op land en op zee?

Nederland heeft als doel om de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55% terug te dringen. Om klimaatverandering tegen te gaan, stappen we over van fossiele energiebronnen als aardolie en aardgas naar hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind. Dit weblog legt uit hoeveel duurzame energie we nodig hebben, waarom zonne- en windenergie elkaar goed …

Grootste batterijpark van Nederland gerealiseerd

Fluence, een wereldwijde marktleider op het gebied van energieopslag, zal de energieopslagtechnologie, software en diensten voor het project leveren. De Nederlandse overheid heeft zich gecommitteerd om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990 en in 2050 een reductie van 95% te realiseren, zoals …

''Het energiesysteem heeft meer energieopslag nodig ...

Het verplichte karakter van batterijen bij zonneparken lijkt te worden losgelaten voor een subsidie voor uitgesteld invoeden. In hoeverre gaat dat de businesscase voor grootschalig zon met energieopslag helpen? "Om de benodigde opslag op het elektriciteitsnet te realiseren is enorm veel nodig, zoals materialen, mensen en kapitaal.

Vraag naar Nederlandse kennis en expertise op het gebied van …

Gelare Nader werkte vier jaar als landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Seoel, Zuid-Korea: van augustus 2019 tot en met juli 2023. Door de coronapandemie was haar werk soms lastig. Maar dat weerhield haar er niet van om aan de slag te gaan. ''Je moet niet wachten tot het beter wordt, maar zelf kansen maken. Zo hebben we …

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte.

Iedereen wil energieopslag, maar hoe kan dit worden gerealiseerd?

De maatregelen zijn gericht op het sneller uitbreiden van het stroomnet, beter benutten van de ruimte die er is en het verschuiven van vraag naar momenten waarop er minder piekvraag is. Kabinet en netbeheerders willen veilingen, zogenoemde flexibiliteitstenders, houden waarop bedrijven, bijvoorbeeld met een batterijproject, ruimte op het stroomnet kunnen …

ESG & Economie

In het REPowerEU-plan wordt bijvoorbeeld specifiek gewezen op het belang van energieopslag voor het waarborgen van flexibiliteit en voorzieningszekerheid in het energiesysteem. De herziene richtlijn hernieuwbare energie bevat ook specifieke bepalingen die het gebruik van elektrische voertuigen vergemakkelijken en vraagrespons en energieopslag …

Naar een duurzaam en betrouwbaar net

Uiteindelijk willen ze een digital twin maken van het volledige Nederlandse elektriciteitsnet, Digitale klokjes liepen vijf minuten achter doordat er in Zuidoost-Europa te weinig energie aan het ...

Volle bak op het elektriciteitsnet

Over de afgelopen decennia heeft het Nederlandse elektriciteitsnet zich gestaag ontwikkeld: van een transportnet dat wordt ingevoed met een constante hoeveelheid elektriciteit, naar een flexibel net dat door schommelingen in de opbrengsten van wind- en zonprojecten en de toename daarvan, nog verdere stabilisatie en uitbreiding behoeft. Gezien de verplichting van de …

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Als reactie op de recente volatiliteit op de energiemarkten en de veranderende aard van het elektriciteitssysteem op langere termijn, heeft de Europese Commissie in maart …

Europese Commissie beoordeelt het Nederlandse Herstel

Na de goedkeuring van de Commissie op 8 september 2022 van het voorstel om Nederland een bedrag van 4,7 miljard euro aan steun in het kader van de RRF te geven, heeft de Raad nu in principe vier weken de tijd om het voorstel van de Commissie goed te keuren.

Position Paper: De nieuwe economie van Nederland in 2040 gebaseerd op ...

Elektrificatie heeft grote impact op het huidige energiesysteem en vraagt om nieuwe oplossingen op het gebied van transport, flexibiliteit, energieopslag en slimme aansturing. ... Ter vervanging van de hieraan gerelateerde inkomsten en banen hebben we nieuwe verdienmodellen en succesvolle Nederlandse bedrijven nodig. De energietransitie biedt ...

ESG & Economie

Dit getal is echter gebaseerd op de huidige capaciteit in de wachtrij voor een aansluiting op het elektriciteitsnet, zonder rekening te houden met mogelijk uitstel van elektrificatie in andere sectoren aan de vraagzijde. Als dit laatste wel wordt meegerekend, kan de schade als gevolg van vertragingen op het elektriciteitsnet aanzienlijk toenemen.

Directeur Energieopslag NL: ''Nederland heeft in 2030 1% energieopslag ...

Uitdagingen op het gebied van energieopslag. Dit soort spaarprogramma''s zijn hard nodig. Want één ding is zeker: of het nu gaat om batterij-, moleculaire of thermische opslag, bestaande of innovatieve opslagmethoden, Nederland moet alles uit de kast halen om zijn energiesysteem toekomstbestendig te maken.

Het elektriciteitsnet uitgelegd: word zelf energiebeheerder

De frequentie van het Nederlandse elektriciteitsnet is 50 hertz (Hz). ... Ruimte die u normaal niet nodig heeft, wordt dan slim ingezet. Veel bedrijven hebben een groot dakoppervlak, voldoende om veel zonnepanelen te kunnen installeren. ... Extra investering stroomnet heeft geen zin. Een extra investering in het stroomnet heeft volgens minister ...