De energiecrisis: wat te doen bij een ''black-out''?

Bedrijven houden niet van energieonzekerheid: niet enkel de industrie, ook alle vormen van IT, onze groeiende digitale geldeconomie, dienstverlening… Zelfs al krijgen we morgen een regering die de problemen bij de horens wil vatten, dan zijn we er nog niet: energierevoluties duren altijd vele jaren en vergen dure investeringen over lange tijd.

Onderzoek naar oplossingen voor opslag van zonne-energie: …

Zonne-energie is uitgegroeid tot een toonaangevende schone en duurzame energiebron naarmate de wereld verandert hernieuwbare energiebronnen.Het opslaan van zonne-energie als de zon niet schijnt blijft echter een groot probleem. Technologieën voor de opslag van zonne-energie zijn van cruciaal belang geworden om ervoor te zorgen dat …

Energie-opslag, problems, problems?

Opslag van energie is bij ons voorlopig nog niet echt nodig en op termijn geen onoplosbaar probleem, maar een interessante technische uitdaging. Wat we wel nodig hebben …

De toekomst van energie, wat kunnen we verwachten?

De toekomst van energie, wat kunnen we verwachten? De energiemarkt is een markt die nooit stilstaat. Vooral op het gebied van duurzame energie volgen de ontwikkelingen elkaar in een raptempo op. De Nederlandse bevolking is het dan ook eens met de stelling dat de productie van energie volledig duurzaam moet zijn.

Energieopslag

In onderstaande figuur zijn energieopslagtechnieken opgenomen en zijn de kosten per kW vermogen (op de verticale as), de karakteristieke tijdsduur van de opslag (op de …

Wat is de rol van energieopslag in de energietransitie?

De opwek hiervan verschilt van dag tot dag en tussen de seizoenen. Vooral ''s winters zijn er periodes waarin de zon nauwelijks schijnt en het weinig waait, terwijl we vanwege de kou juist wel veel energie nodig hebben. Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de ...

Wat gebeurt er als zonnepanelen hun stroom niet kwijt kunnen?

Overproductie van Zonne-energie: Dit treedt op wanneer zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan nodig is of dan het elektriciteitsnet kan verwerken.Het kan leiden tot hogere voltage en spanning, netwerkstoringen en zelfs schade aan de zonnepanelen. Opslag van Overtollige Energie: Een van de oplossingen voor overproductie is het gebruik van …

Wat zijn thermische zonnepanelen? + Werking

Wanneer je zonnepanelen wenst te laten installeren zullen de installateurs en aannemers jou vragen stellen waar je soms in de verste verte totaal geen antwoord op zal weten. Ze zullen onder andere beginnen met te vragen welk soorten zonnepanelen je wenst te plaatsen. Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Binnen het breed gamma aan type zonnepanelen heb je o.a. …

Voordelen en nadelen van thermische energie

🎓 Thermische energie wordt al duizenden jaren gebruikt als een natuurlijke vorm van energie bij koken en verwarmen. Warmwaterbronnen zijn slechts één voorbeeld van deze natuurlijk voorkomende thermische energie. Met de huidige toenemende vraag naar energie zijn geothermische energiecentrales aantrekkelijke opties voor hun goedkope, milieuvriendelijke …

Wat u moet weten over elektriciteitsopslag

Om deze processen te regelen, heeft de batterijopslageenheid een intelligent besturingssysteem nodig. Bij de sonnenBatterie is dit de energiemanager. De energiemanager herkent hoeveel elektriciteit het PV-systeem opwekt, hoeveel ervan in huis wordt verbruikt en hoeveel energie de batterij moet leveren.

Zonne-energie opslaan: mogelijkheden | Vereniging Eigen Huis

Zonne-energie opslaan: mogelijkheden. Opslag van stroom uit zonnepanelen wordt een steeds belangrijker thema. Maar wat zijn hiervoor de mogelijkheden? Lees wat momenteel de belangrijkste manieren zijn om zonne-energie op te slaan en of deze zin hebben.

Stimuleren en verduurzamen van thermische energie in Vlaanderen

Ongeveer de helft van de energie in Vlaanderen wordt gebruikt voor verwarming en koeling van gebouwen en productieprocessen. Om de energietransitie te realiseren – d.i. een klimaatneutraal energiesysteem te bekomen – is het nodig thermische energie te halen uit duurzame energiebronnen – rekening houdend met het technisch-economisch potentieel – zoals …

Hoe slaan we duurzame energie in de zomer op voor …

Dat betekent dat we altijd zoeken naar manieren die weinig kosten per eenheid energie. Omdat accu''s vrij duur zijn in de aanschaf, en alleen rendabel als je ze vaak oplaadt en ontlaadt, zijn deze dus ongeschikt voor seizoensopslag van …

Energietransitie: Wat is het en wat zijn de grote uitdagingen?

De energietransitie vereist een gecoördineerde inspanning van de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel. Om er een succes van te maken, moeten we er met z''n allen voor gaan! Wat doet de overheid? Het beleid van de overheid is vooral gericht op het aantrekkelijk maken van groene energie.

ODE: Wat is Opslag Duurzame Energie in 2023? | Pure Energie

De Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie, oftewel ODE, was een aparte overheidsheffing die je sinds 1 januari 2013 betaalde over het verbruik van stroom en gas. De overheid gebruikt deze opbrengsten om de productie van duurzame energie te stimuleren en zo de uitstoot van CO2 bij het opwekken van energie in Nederland verder terug te dringen.

Introductie energie opslagsystemen

Mede gestuurd door de verduurzaming van de energievoorzieningen wereldwijd worden nieuwe en verbeterde energie-opslagtechnieken geintroduceerd. Ook het aantal en de omvang van de …

Zonne-energie opslaan in plaats van salderen. Wat is er mogelijk?

Wanneer je op een ander moment stroom nodig hebt, gebruik je de stroom uit de accu eerst. Een nadeel van thuisaccu''s is dat de aanschafkosten nog erg hoog zijn voor consumenten. Omdat de salderingsregeling ook nog van kracht is, verdient een consument de besparing op de stroomrekening voorlopig niet terug met energie opslaan in een thuisaccu ...

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving vertraagt een …

Warmte

Hogere C.O.P. van de warmtepomp door opslag van warmte in de warme bron waardoor de aanvoertemperatuur boven de natuurlijke grondwatertemperatuur ligt. Nadelen. De installatie is complexer door de twee stromingrichtingen die benodigd zijn bij koude- en warmteopslag.

Wat is thermische energieopslag en kan het de industrie op korte ...

Industriële warmte en -koeling zijn lang een vergeten aspect van de energietransitie geweest. De industrie, goed voor maar liefst 26 procent van het totale eindverbruik van energie in Europa, is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, en stoot jaarlijks meer dan 500 miljoen ton CO2 uit.Meer dan 60 procent van deze emissies zijn afkomstig van …