Nieuwe kerncentrales in Nederland?

Investering nieuwe kerncentrales. In december heeft de coalitie afgesproken om tot 2025 zo''n 500 miljoen euro te reserveren voor ontwikkeling van kennis over kernenergie bij universiteiten en toezichthouders. Daarnaast ook nog 4,5 miljard euro voor de periode 2025 tot 2030. Minister Jetten geeft in een brief een overzicht van de stand van zaken.

De Energietransitie: nieuwe energie voor gebiedsontwikkeling

Kenmerk van de energietransitie is dat het vraagt om een integrale aanpak waarbij de kans van slagen wordt bepaald door het draagvlak in de samenleving. Hierbij is participatie van onderaf (niet alleen meepraten maar ook deelnemen) van belang. De vele discussies over de plaatsing van windmolens vormen hier een treffend voorbeeld van.

De gasprijs, het gasverbruik en de vulling van de Nederlandse …

2 · Bovenstaande grafiek toont de ontwikkeling van de beursprijs voor gas sinds januari 2018. Als indicator voor de beursprijs voor gas is gekozen voor de meest gebruikte "TTF", de Europese groothandelsprijs voor gas. De data komt van het digitale handelsplatform van ICE. De TTF prijs is gebaseerd op "future contracten" voor de overdracht van ...

Hoogleraar electriciteitsvoorziening Lou van der Sluis (TU Delft) …

Na vijfentwintig jaar zwaait hoogleraar elektriciteitsvoorziening Lou van der Sluis (TU Delft) af als professor. Voor Kennislink kijkt hij terug op de ontwikkeling van het elektriciteitsnet en vooruit naar smart grids. "We weten nog …

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO

Met een variabele vraag en aanbod van duurzame energie zullen nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag vanaf 2030 cruciaal worden om de …

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving vertraagt een …

Aantal Nederlandse boeren met energieopslag stijgt

''Het is een relatief nieuwe ontwikkeling, maar door de netcongestie gaat het ineens erg hard,'' zegt Martin Valentijn, directeur bij Zonnepanelen op het dak. Eerder verkocht het bedrijf, zoals de naam al zegt, …

RWE start bouw van grootschalig batterijopslagproject in Nederland

Het batterijproject is een belangrijke stap in de richting van een portfolio van innovatieve, flexibele energiebronnen om fluctuerende elektriciteitsproductie van windenergie, afkomstig van het offshore windpark "OranjeWind" dat momenteel in ontwikkeling is, optimaal te integreren in het Nederlandse energiesysteem. In 2022 wist RWE de realisatie van dit offshore …

Verkenning van toekomstige risico''s voor het elektriciteitsnet

integriteit van kennis en informatie; 3) de opbouw van ongewenste strategische afhankelijkheden. De mate van waarschijnlijkheid van optreden van de geïdentificeerde risico''s is nadrukkelijk niet in deze verkenning meegenomen. Dat is immers ook voor een belangrijk deel afhankelijk van de effecten van huidige en in ontwikkeling zijnde

De ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame energieprojecten, zoals bij de aanleg van de zonneweides op Sint Eustatius en Saba. 2.3 Betaalbaarheid De kosten van de energievoorziening in Caribisch Nederland zijn in vergelijking met Europees Nederland hoog. Dit wordt vooral veroorzaakt door de kleinschaligheid en de moeilijkheden bij

Energie van de toekomst

Net als in de jaren zeventig van de vorige eeuw", zegt Gert Jan Kramer, hoogleraar Sustainable Energy Supply Systems en hoofd van de Utrechtse hub Energy Transition. "De energietransitie betekent twee dingen: hernieuwbare energie de dominante energievoorziening laten zijn, en emissies naar nul brengen", legt de Utrechtse energiehoogleraar uit.

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Als reactie op de recente volatiliteit op de energiemarkten en de veranderende aard van het elektriciteitssysteem op langere termijn, heeft de Europese Commissie in maart …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

Over ons

De energietransitie zorgt ervoor dat steeds meer groene energie, zoals zon- en windenergie, wordt aangesloten op het net. Dit is een fantastische ontwikkeling maar deze nieuwe vormen van energie opwek zijn minder betrouwbaar dan de opwek met behulp van fossiele brandstoffen.

Position Paper: De nieuwe economie van Nederland in 2040 …

De ontwikkeling van de duurzame stroomfractie in de Nederlandse elektriciteitsmix wordt weergegeven in onderstaand figuur. Daaruit blijkt dat in Nederland in het tweede kwartaal van 2023 meer dan de helft van de totale elektriciteitsproductie duurzaam was. ... Dit streven beoogt niet alleen de verbetering van het Nederlandse energiesysteem ...

Verkenning van toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen voor …

Op korte termijn (tot 2030) is het elektrificeren van de lagere-temperatuur warmtebehoefte van de industrie met name door middel van hybride/elektrische boilers – de belangrijkste – …

''DE GROOTSCHE GEDACHTE VAN HET KOPPELEN DER CENTRALES''

Het vermogen van de centrales was in deze periode van 20 jaar met een factor 12 toegenomen! De betrouwbaarheid en de efficiency van de central es gingen in deze periode door nieuwe technische vindingen met sprongen vooruit. De ontwikkeling van de elektriciteits voorziening in Zuid -Holland liep parallel met de landelijke groei van

Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …

De Nederlandse overheid erkent het potentieel van V2G. Dit toont de toewijding van de overheid om innovatieve oplossingen te onderzoeken en te implementeren om de …

Ontwikkelingen van het elektriciteitssysteem in Nederland

Vraagrespons (of vraagsturing), i.e. verhoging/verlaging van de vraag naar elektriciteit afhankelijk van het relatieve aanbod en de prijs van elektriciteit. (Zie ook De rol van vraagsturing in het Nederlandse elektriciteitssysteem 2030-2050) De rol van vraagsturing in het Nederlandse elektriciteitssysteem 2030-2050

Verkenning van toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen voor …

paar andere, recente scenariostudies die tevens de ontwikkeling van de elektriciteitssector in Nederland tot 2050 hebben geanalyseerd, zoals KIVI (2022) en Witteveen+Bos et al. (2022). Deze studies zijn echter niet meegenomen in F iguur 2.1 omdat ze geen specificatie van de vraag naar elektriciteit per sector verschaffen maar

Energieproductie en -opslag in de landbouw: een investering die …

Een ander voordeel van energieopslag is dat de ondernemer met een accu altijd verzekerd is van de beste stroomprijs. Want stroom kan worden ingekocht op momenten dat de prijs laag is en worden opgeslagen tot het moment van verbruik. Daarnaast biedt opslag de mogelijkheid de energie pas te verkopen aan het stroomnet op momenten van hoge ...

Energiesysteem Archives

Gisteren vond de technische briefing plaats over het Definitief Programma Energiehoofdstructuur en het rapport Energiesysteem van de toekomst 2030-2050 (II3050, editie 2).

Routekaart Energieopslag

De Routekaart Energieopslag bevat drie belangrijke elementen:. Een analyse van de huidige staat van energieopslag in Nederland en een overzicht van verwachte ontwikkelingen in de toekomst; Een inventarisatie van …

Energy hubs: het wat, waarom en hoe

De lokale energienetwerken maken efficiënt gebruik van het potentieel van de Nederlandse energie-infrastructuur om te voorzien in de groeiende vraag naar warmte, waterstof en duurzame elektriciteit. Er ontstaan meer mogelijkheden om lokaal duurzame energie te produceren en te gebruiken, zelfs in gebieden met (dreigende) netcongestie.