Handreiking voor gemeenten over de samenwerking met …

In Nederland is Energie Samen de koepelorganisatie van energiecoöperaties. Binnen Europa zijn de . energiecoöperaties verenigd in REScoop. Op de kaart is te zien waar in Nederland bestaande . energiecoöperaties zitten. SOORTEN ENERGIECOÖPERATIES. Energiecoöperaties zijn er in veel verschillende soorten en maten. Eén van de verschillen zit ...

De samenstelling van energieopwekking in Nederland

De samenstelling van energie in Nederland omvat een mix van fossiele brandstoffen, hernieuwbare energiebronnen, en geïmporteerde elektriciteit. In dit artikel …

Energie in Nederland: feiten en cijfers

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de cijfers over het energieaanbod en -verbruik van 1990 tot nu. Bekijk de historische energiecijfers van een bepaald jaar of over een specifieke periode. ... Zo werkt energie in Nederland. Alle kennis gebundeld voor de professional die inzicht wil in de werking van het Nederlandse energiesysteem. Dit doen ...

Verder met energieopwekking op land

Waarom een beter aanbod nodig is voor de energietransitie op land Over de klimaataanpak in Nederland anno 2023 is er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat sinds het Klimaatakkoord uit 2019 een enorme versnelling is ingezet. Voor energieopwekking uit zon en wind op land liggen er concrete tussendoelen: de regio''s zijn aan zet

Zonder biomassa haalt Nederland zijn klimaatdoelen niet. Hoe werkt het ...

Onze energievoorziening moet gigantisch op de schop. Weg met steenkool, drastisch minderen met olie en aardgas, vol inzetten op zon en wind. De vergroening die nodig is om minder broeikasgassen uit te stoten, moet voor een groot deel ook uit biomassa komen, aldus ons Klimaatakkoord. Lees hier het hoofdstuk over biomassa in het Klimaatakkoord.

Problematiek in het Nederlandse energienetwerk: wat betekent het voor ...

Het Nederlandse energienetwerk staat onder druk. Met de toename van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens, samen met de groeiende vraag naar elektriciteit door elektrische voertuigen en warmtepompen, komt het netwerk steeds vaker voor uitdagingen te staan. Deze problemen hebben directe gevolgen voor zowel huishoudens …

Energie-eilanden op de Noordzee: goed nieuws voor het klimaat …

In het TKI project IJvergas is de haalbaarheid van een multifunctioneel energie-eiland onderzocht in het IJmuiden Ver windgebied. De studie heeft met name de technisch-economische haalbaarheid in kaart gebracht, maar biedt ook inzicht in aspecten op het gebied van wet- en regelgeving, beleid, ecologie, internationale coördinatie en het afstemmen van de …

Nationaal Energie Dashboard, alle actuele data over …

Hier vind je alle actuele data over energie in Nederland, ... voor de komende week. ... Het laatste nieuws, trends en doorbraken op het gebied van de energietransitie en energiedata. 04.04.2024. 04.04.2024. 20.11.2023. …

Rijksoverheid stimuleert duurzame energie

Het Energieakkoord staat voor duurzame groei, waaraan ruim 40 organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties, zich …

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Vandaag wordt de Routekaart Energieopslag met de Tweede Kamer gedeeld met daarin de belangrijkste stappen om energieopslag in Nederland te vergroten. De opslag van …

Bomenwacht Nederland adviseert en ondersteunt bij het …

Bomen horen bij de omgeving en daarom is dit hét moment om bomen een stevige positie te geven onder de Omgevingswet. Zo creëer je houvast om te werken aan een bomenstructuur die past bij de omgeving. Ook zorg je letterlijk en figuurlijk voor voldoende ruimte voor bomen in het speelveld van de openbare ruimte. Bomen zijn het antwoord op de ...

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Klimaat- en energieminister Jetten heeft vandaag namens het kabinet met het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur de strategie, …

10 tips voor decentrale energieopwekking initiatieven

Bureau DWA voor Installatie en Energieadvies heeft samen met een aantal experts op het seminar Energie (DE)centraal 10 kritische succesfactoren opgesteld, die van een lokaal energie project een succes kunnen maken. Deze factoren zijn naar voren gekomen uit een aantal projecten uit de praktijk als Energievoorziening Vaartsche Hoek (DEVA), Vestia Energie, …

Energiesubsidie / subsidiekansen voor organisaties

De ondertekenaars van het akkoord zetten zich de komende jaren in voor: een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar; 100 petajoule energiebesparing per 2020; een toename van het aandeel hernieuwbare energieopwekking naar 14 procent in 2020 en 16 procent in 2023; ten minste 15.000 voltijdbanen extra.

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

In dit artikel richten we ons op elektriciteitsopslag op netschaal. We onderzoeken de marktontwikkeling in Nederland, hoe beleid en regelgeving deze ontwikkeling …

De Energiewet en de (juridische) gevolgen voor de …

Op 11 februari 2021 is de consultatie voor de nieuwe Energiewet gesloten. Met deze wet worden de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 omgezet in één integrale Energiewet. Bovendien strekt dit wetsvoorstel tot implementatie van …

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking | Planbureau voor de ...

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gevraagd advies uit brengen over de te verwachten elektriciteitsproductiekosten voor waterkracht, windenergie en zon-pv in de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) van het jaar 2024.

Whitepaper ONDERGRONDSE ENERGIEOPSLAG …

In 2050 moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen te hebben teruggedrongen met minimaal 95% ten opzichte van het niveau in 1990. Daarmee staan nationale en decentrale overheden, …

Rijksoverheid stimuleert duurzame energie

De energiesector is één van de belangrijkste sectoren in Nederland. Daarom is er een Topsector Energie. Het doel van de sector is het verlagen van de CO 2-uitstoot en het slimmer benutten van hernieuwbare energiebronnen. De vraag naar (duurzame) energie groeit en biedt kansen voor bijvoorbeeld opwekking en transport van en handel in energie.

Een stabiel energiesysteem door afbouwen ...

Het Nederlandse elektriciteitsnet vormt de basis voor de verduurzaming, de uitbreiding van de woningbouw en economische ontwikkeling van ons land. De afgelopen …

De samenstelling van energieopwekking in Nederland

Aardgas: Nederland heeft decennialang geprofiteerd van de aardgasreserves in het Groningen-veld, dat ooit een van de grootste aardgasvelden ter wereld was. Hoewel de productie in Groningen vanwege aardbevingen sterk is verminderd, blijft aardgas een belangrijke energiebron voor verwarming, elektriciteitsopwekking, en industriële processen.