Nieuwe Energiewet wordt fundament van de energietransitie

We kijken nu naar de ontwikkeling van de markt in Nederland, hoe beleid en regelgeving de ontwikkeling ondersteunen en waar verdere verbeteringen kunnen worden …

Thuisbatterij: zonne-energie opslaan

Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten. Een kleine thuisaccu slaat 2 kWh aan elektrische energie op, een grote ongeveer 20 kWh. Vaak zijn dat geschakelde thuisbatterijen, die zo zorgen voor meer opslagruimte (een modulair systeem). Een gangbare thuisbatterij van 6 kWh (inclusief omvormer en installatie) kost ongeveer € 5.000.

Introductie energie opslagsystemen

In de functie van snelle response opslag. Wanneer er een onverwachte piekvraag optreedt springen de accu systemen bij. Het opvangen van fluctuaties van wind- en zonne-energie; Voor meer informatie over accu systemen klik hier (DGEM). …

Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie

Inmiddels heeft de Nederlandse overheid plannen aangekondigd voor een 100 MW en ook een 500 MW electrolyser op zee. Alleen al op het Nederlandse deel van de Noordzee hebben we een potentie van 70 Gigawatt wind op zee. Om dit te benutten en te integreren in ons energie systeem zal een deel van de elektriciteit moeten worden opgezet naar waterstof.

Minder impact op het elektriciteitsnet met behulp van batterijen

Energie opwekken en verbruiken gaat anno 2021 een stuk duurzamer dan voorheen. Zo wordt bijvoorbeeld op veel plekken aardgas door elektriciteit vervangen, rijden we steeds vaker elektrisch en wekken we meer duurzame energie op. Deze veranderingen in vraag en aanbod vragen om een flinke aanpassing binnen de benodigde infrastructuur.

Opslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving vertraagt een …

CO2-opslag en -hergebruik in Nederland

Behoefte aan negatieve emissies. Uit analyses (juni 2023) op basis van bestaande scenario''s voor een (bijna) klimaatneutrale economie in 2050 blijkt dat Nederland een behoefte heeft aan negatieve emissies van tussen de 8,8 en 38,3 Mton CO 2 per jaar in 2050. De restuitstoot komt met name uit de landbouw, industrie en transport de landbouw zijn de (niet …

4.22 Samenhangende wijzigingen Wet belastingen op …

In de eerste verbruiksschijf van de energiebelasting wordt elektriciteit op dit moment in termen van energie-inhoud (euro/GJ) meer dan twee keer hoger belast dan aardgas. Het kabinet stelt …

Netcongestie, flexibiliteit en opslag van energie

Steeds vaker vervoeren we meer elektriciteit dan ons elektriciteitsnet aankan. Dat zorgt voor netcongestie (file op het elektriciteitsnet). Hierdoor kunnen bedrijven, nieuwbouw- en energieprojecten vaak geen extra …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

In het energiesysteem van de toekomst wordt internationaal samenwerken en internationale verbinding van onze energiesystemen nog belangrijker. Het kabinet wil …

Omslagpunt grootschalige batterijopslag

Zonne-energie / Energievoorziening / Batterijen / Energie / Opslag / Capaciteit / Kosten / Rendement / Beleid ... bespreken we met welk beleid de bijdrage van batterijopslag aan de energietransitie doelmatig vergroot kan worden. 7 210361 - Omslagpunt grootschalige batterijopslag – December 2021 ...

Feitenbasis aanpassing salderingsregeling zonne-energie

de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar, Energie-Nederland, klimaatstichting ... aangevend op het gebied van energie, transport en grondstoffen. Met onze kennis van techniek, beleid en ... Al sinds 1978 werken betrokken en kundige medewerkers bij CE Delft om dit waar te maken. 2024. 2 230470 - Feitenbasis ...

ESG & Economie

Op die manier betalen bedrijven dus minder vennootschaps- of bedrijfsbelasting. Het bedrijfsmiddel dat bedrijven aanschaffen moet in de Energielijst staan. In dit geval gaat het specifiek om batterijen voor de stationaire opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie. De Energielijst richt zich vooral op lithium-ion accu''s en zoutwater accu''s.

Energieopslag: Pleidooi voor de zwaartekracht

Een van de meest onderschatte problemen bij de energietransitie is de noodzaak om energie tijdelijk te kunnen opslaan. Als de zon schijnt en het hard waait produceren zonnepanelen en windturbines vaak meer stroom dan wordt afgenomen, maar als het ''s nachts windstil is valt de hele stroomproductie stil. Het is daarom essentieel dat overschotten kunnen …

Accu''s: 130 jaar opslag van elektrische energie

Cadillac was de eerste in 1912 en maakte van de bobine-ontsteking, elektrische starter en elektrische verlichting gelijk een standaarduitrusting voor alle Cadillac''s. Exide leverde de accu. In het …

Risico opslag

We hebben de Nederlandse Vereniging van Banken om een reactie gevraagd. Deze lees je hieronder. 23-09-2024 ; Risico opslag - Reactie Nederlandse Vereniging van Banken. 1 min. leestijd; ... Afhankelijk van het beleid van de bank kunnen klanten hierdoor in een andere (meestal lagere) risicocategorie terechtkomen, vaak gekoppeld aan een ander ...

Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …

Een belangrijk onderdeel van deze inzet is de investering in de opslag van energie bij zonneparken. De overheid heeft besloten om 416,6 miljoen euro te reserveren voor de verplichting van opslag bij zonneparken. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheid van energieopslag in regio''s, buurten en huishoudens.

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

Waarom stroom opslaan het overwegen waard is

Met een thuisbatterij is dit ruim 60%. Het opslaan van energie blijkt dus erg gunstig te zijn. Je kunt maar voor een paar dagen stroom opslaan. Het nadeel van een energie-opslag thuis is volgens onze collega''s van Feenstra nu nog …

Beleid duurzame energie

In 2020 kwam 11,5% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen. In 2030 moet dat minimaal 27% zijn. Maar we kijken verder. Energiesysteem 2050. In …