Zandbatterij: is dit de toekomst van maandenlange energieopslag…

De warmte wordt uit het zand onttrokken door koele lucht door de pijpen te blazen. De koele lucht warmt op en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld een stadsverwarming. ... Met de groeiende focus op duurzame energie en de uitdagingen van energieopslag, kan de zandbatterij een gamechanger zijn. Het is eenvoudig, efficiënt en potentieel ...

Actueel

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaat Lucht- en Ruimtevaart Nederland (LRN) hierover in gesprek met politici tijdens een online verkiezingsdebat. Tijdens het debat krijgen zij prikkelende stellingen voorgelegd door de debatleider. Er is ook gelegenheid voor de deelnemers om vragen of dilemma''s voor te leggen.

LRN

Royal Schiphol Group, Koninklijke NLR, Lucht- en Ruimtevaart Nederland, SkyNRG en TU Delft bundelen de krachten om voorop te lopen in de verduurzaming van de luchtvaart, en daarmee haar economische positie versterken en die van de mobiliteitssector en Nederland. De luchtvaartsector heeft via het Ministerie van I&W een aanvraag ingediend voor ...

Grafeen: het ''wondermateriaal'' dat een revolutie teweegbrengt in de ...

Met grafeen verbeterde composieten: Lichtgewicht, sterke materialen voor de lucht- en ruimtevaart- en auto-industrie; Neuromorfisch ... Toename van grafeengerelateerde patenten en innovaties; Investering: ... waardoor het ideaal is voor waterfiltratie en energieopslag. De EU doet er ongeveer over 1 miljard euro tot 2023 om het gebruik ervan ...

Advies: Investeer miljoenen in de Nederlandse ruimtevaart

Wetenschap • 25 jan ''24 18:40 • Aangepast op 26 jan ''24 01:11 Advies: Investeer miljoenen in de Nederlandse ruimtevaart Auteur: Jorn Lucas. Nederland moet jaarlijks zestig miljoen euro extra ...

Energy storage platform: energieopslag na 2030 | TNO

Grootschalige energieopslag boven- en ondergronds. Al het onderzoek is erop gericht om binnen tien jaar technologieën toepasbaar te hebben om energie en energiedragers grootschalig op te slaan. Het gaat om ondergrondse opslag van vooral waterstof en hoge temperatuur warmte in zoutcavernes, lege gasvelden en waterhoudende lagen. Bovengronds ...

NLR

Competitieve lucht- en ruimtevaart; Veilige samenleving; Programma''s. Klimaatneutrale luchtvaart; Impact op mens en maatschappij; ... We dekken de hele keten van ontwikkeling tot gebruik. Van analyse, onderzoek en ontwikkeling tot kwalificatie, certificatie, reparatie en …

Introductie energie opslagsystemen

Mede gestuurd door de verduurzaming van de energievoorzieningen wereldwijd worden nieuwe en verbeterde energie-opslagtechnieken geintroduceerd. Ook het aantal en de omvang van de opslagtoepassingen neemt sterk toe. Er dient een …

De toekomst van elektrisch vliegen: uitdagingen en kansen

Regelgeving betreft het gebruik en de opslag van batterijen, momenteel een van de grootste uitdagingen voor elektrisch vliegen gezien de potentieel hoge risico''s van batterijbranden en -explosies. In de meeste landen is de wetgeving voor elektrisch vliegen nog in ontwikkeling, omdat de technologie zelf nog vrij nieuw is. Aangepaste of nieuwe ...

Kosten en opbrengst van de ruimtevaart || Sterrenkijken.nu

Ik hoor vaak verschillende meningen over de ruimtevaart. Van geldverspilling tot goede investering. Maar weten we eigenlijk wel wat er met de ruimtevaart mogelijk is gemaakt? In deze blog vertel ik je meer over de kosten en opbrengst van de ruimtevaart.

College

Het beeld en het beleid van Lucht- en Ruimtevaart Nederland wordt bepaald door het College van een twaalftal leidinggevende functionarissen uit de lucht- en ruimtevaartsector. Deze personen vertegenwoordigen de sector voor de gehele keten, die bestaat uit kennis, ontwerp, productie, gebruik en onderhoud. Het College bestaat uit de volgende ...

LRN

Samen investeren op weg naar een emissieloze luchtvaart: daar zetten we ons voor in! Ons gezamenlijke doel: een Nationaal Onderzoeks- en Ontwikkelingsprogramma Duurzame Luchtvaart, waarin private en publieke …

Materialen voor de ruimtevaart: Soorten, selectie en toepassingen

Belangrijkste structurele onderdelen van lijnvliegtuigen. Om de veiligheid van structurele onderdelen te garanderen en optimaal gebruik te maken van materiaalprestatiesHet ontwerp van constructiedelen voor de lucht- en ruimtevaart is verschoven van een "sterkte ontwerpprincipe" naar een "schadetolerantie ontwerpprincipe" en is geëvolueerd naar een …

Lucht

Hier is een lijst van incubators en versnellers in de lucht- en ruimtevaartindustrie. BoomStartup SpaceTech-versneller - BoomStartup SpaceTech Accelerator, opgericht in 2010, heeft een geweldig team dat voortdurend investeringen voor startups in de ruimtevaart versnelt. Ze hebben met succes miljoenen opgehaald voor meer dan 80 startups en ...

Investeren in ruimtevaart | Ruimtevaart

Speerpunten ruimtevaart. Nederland investeert van 2023 tot 2025 ruim € 500 miljoen in de ruimtevaart. Hierbij zet de Rijksoverheid vooral in op: aardobservatie; satellietcommunicatie; …

Lowtech energieopslag: de persluchtbatterij

Daarbij zijn giftige of zeldzame metalen niet nodig, kunnen persluchtcontainers met beperkte middelen lokaal worden geproduceerd, en zijn de systemen ondanks een hoge investering goedkoper op lange termijn. Lees meer over perslucht bij Lowtech Magazine: De geschiedenis en toekomst van de persluchtbatterij (Engels)

Het grote verknopen: energieopslag met lucht, …

Het grote verknopen: energieopslag met lucht, ijzerpoeder en hoogovenslakken. Met de (onstuimige) groei van wind en zon en het eerste begin van elektrificatie in sectoren als mobiliteit en de gebouwde omgeving piept en …

60 jaar innovatie in de ruimtevaart: baanbrekend werk buiten de …

Energieopslag en -conversie; VoltaChem voor elektrificatie in de chemische industrie; Brightsite brengt duurzame chemie binnen bereik. ... UltraAir vertegenwoordigt de toekomst van veilige, snelle datalinks in zowel de lucht- en ruimtevaart- als de defensiesector. TNO 60 jaar ruimtevaart innovatie tijdlijn. Fotocredits: TNO, ESA, SRON.

Ruimtevaartballon voor energieopslag in diep water

"Deze kunststof structuren, die we nu ook ontwikkelen als ''Energy Bag'', dienen in de ruimtevaart niet alleen als verblijfsruimten voor ruimtereizigers, maar ook als decelerators: zij remmen het ruimteschip af …

Eneco en Corre Energy bundelen krachten voor project voor energieopslag ...

Corre Energy geeft aan dat ondergrondse energieopslag in de vorm van perslucht en groene waterstof een van de goedkoopste vormen van energieopslag zou kunnen zijn. Het in Groningen gevestigde Corre Energy heeft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse energiebedrijf Eneco voor afname, mede-ontwikkeling en mede-investering van …

Luchtvaart in Transitie | Overzicht lopende projecten

De energietransitie in de luchtvaart draait om het uitfaseren van het gebruik van fossiele kerosine en het introduceren van alternatieve energiedragers, waaronder waterstof. Dat vraagt op termijn ook om andere vliegtuigen.

Ruimtevaartbedrijven

Binnen Fokker ontstond in de jaren ''60 ook ruimtevaartbouw, toen Nederland besloot om als invulling van het Europese ruimtevaartprogramma een eigen satelliet te gaan bouwen. In samenwerking met het Philips Natuurkundig Laboratorium en de overheid werd in 1968 bij Fokker een afdeling Ruimtevaart opgericht.

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

AI in de lucht

In de lucht- en ruimtevaart, waar beslissingen kritieke veiligheidsimplicaties kunnen hebben, is het belangrijk om de integriteit van data die wordt gebruikt om te trainen te waarborgen. AI-modellen is van het grootste belang. Misleidende, bevooroordeelde of lage kwaliteit data kan leiden tot onnauwkeurige uitkomsten, wat levens en eigendommen ...

Kabinet investeert extra in kennis, innovatie en klimaatopgave via ...

De toepassingen van ruimtevaarttechnologie zijn omvangrijk, leveren meer dan 10.000 banen in Nederland op en zijn noodzakelijk voor verduurzamings- en …

Publicaties

Lucht- en Ruimtevaart Nederland gebruikt de documenten die zij opstelt als ondersteuning bij het overleg met de overheid en de politiek en voor het onder de aandacht brengen van de sector bij het publiek. Op deze pagina vindt u de belangrijkste publicaties. Opinie: Duurzame luchtvaart vraagt slimme investeringen (FD, 1 februari 2024) ...

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO

TNO en EBN concluderen dat ondergrondse energieopslag een belangrijke voorwaarde is voor een toekomstbestendig energiesysteem en het slagen van de …