Het energiesysteem van de toekomst heeft opslag nodig
Energieopslag vervult een belangrijke rol in de Energiewet en het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE). Met de Routekaart Energieopslag voorziet de overheid bovendien in een flinke groei van de opslagcapaciteit en de productie van waterstof. Toch is de ontwikkeling van energieopslagprojecten in de huidige markt allesbehalve eenvoudig.
Welke kansen biedt energieopslag in de toekomst?
Energieopslag speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst. De vraag naar flexibel vermogen neemt namelijk alleen maar toe. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer Nederland, vertelt over de rol van energieopslag in het energiesysteem en de kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken.
ESG & Economie
Energieopslag is de sleutel tot de nodige flexibiliteit, stabiliteit en betrouwbaarheid van het hele energiesysteem. Energieopslag kan de wisselvalligheid van …
Integraal programmeren
West-Brabant deed in het najaar van 2022 – net als Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Holland Noord – mee aan de landelijke pilot integraal programmeren. De regio ontwikkelde vanuit de RES 1.0 zelf al een systematiek om duurzame …
Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst
Met het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) brengt het kabinet nu al in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat er voor nodig is om daar te komen. Dat doen we niet project voor project of energiebron voor energiebron, maar we kijken …
Energieopslag
Energieopslag is essentieel voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen, omdat het energie kan opslaan wanneer de prijzen laag zijn en het aanbod hoog is, en deze energie kan vrijgeven wanneer de prijzen hoog zijn en het aanbod beperkt is. Verschillende technologieën, zoals batterijen en pompaccumulatie, worden gebruikt voor energieopslag op verschillende …
Het energiesysteem van de toekomst: de II3050-scenario''s
Maatschappelijke keuzes beïnvloeden het energiesysteem ook. Het is van belang deze ontwikkelingen en keuzes goed te blijven monitoren om met actuele inzichten naar het ''Energiesysteem van de Toekomst'' toe te werken. Deze samenvatting is opgedeeld in drie hoofdthema''s. Gestart wordt met de ontwikkeling van de energievraag en het ...
Whitepaper Toekomst van het Nederlandse energiesysteem …
gemaakt. Daarbij wordt ook beseft dat de toekomst van met name de Nederlandse energie-intensieve industrie onzeker is en veranderingen in de industriële productievolumes een grote impact kan hebben op de ontwikkeling van het Nederlandse energiesysteem. Daarom is in deze nieuwe scenariostudie de focus gelegd op mogelijke marktontwikkelingen
De kracht van Peak Shaving: een complete gids
Het verbeteren van de energie-efficiëntie kan gepaard gaan met het upgraden naar energiezuinigere verlichting en apparatuur, het verbeteren van de isolatie of het stroomlijnen van de activiteiten. Vraagresponsprogramma''s: Deze programma''s stimuleren energiegebruikers om het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren te minimaliseren, vaak als reactie op een signaal …
Experts: Pieter Boot. Gulbahar Tezel, Bert Stuij
van expert judgement en sectorale achtergrondberekeningen van energietechnieken met als doel uithoeken van de netbelasting in kaart te brengen, geeft NL2050 een techno-economisch …
Google Translate
Deze kosteloze service van Google kan woorden, zinnen en webpagina''s onmiddellijk vertalen tussen het Nederlands en meer dan 100 andere talen.
Technologie en energiesysteem
Hoe het energiesysteem eruit komt te zien hangt af van de energievraag en het draagvlak voor verschillende technische mogelijkheden. Hoeveel en welke technische oplossingen er nodig zullen zijn, is afhankelijk van de grootte van de totale energievraag. Die vraag kan kleiner worden door het verminderen van energie verbruikende activiteiten, door …
Wat is de rol van energieopslag in de energietransitie?
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Welke energie slaan we nu …
AI voor Energie en Duurzaamheid
We richten ons hierbij op de volgende, belangrijke uitdagingen op het gebied van AI en digitalisering voor energie en duurzaamheid: Ondersteuning van de besluitvorming voor de vernieuwing van het energiesysteem, met aandacht voor risico''s, beschikbare hulpbronnen en veerkracht. Daarbij rekening houdend met meerdere belanghebbenden en met ...
Elektrificatie van het energiesysteem in de gebouwde omgeving …
energiebehoefte, rekening houdend met de context van het (lokale) energiesysteem. 3 Het realiseren van de flexibele elektriciteitscapaciteit van en voor de gebouwde omgeving die in 2030 nodig zal zijn (inclusief elektriciteitsvraag voor transport in de gebouwde omgeving). Er wordt vanuit verschillende routes aan deze doelstellingen gewerkt.
De ins
Om in te schatten hoeveel elektriciteit er echt maximaal over het net gaat, maakt de netbeheerder gebruik van gemeten en gemodelleerde data en daar ontwerpt hij het net op. De belasting van het net is dus altijd een …
Slim Multi-User Energiesysteem met H2 opslag
Vervolgens wordt het dynamisch model gebruikt in de ontwikkeling van een intelligente sturing die optimalisatie mogelijk maakt van de energiestromen. In deze sturing spelen de weersvoorspelling, de voorspelling van energieprijzen en de voorspelling van de belasting van het energiesysteem met behulp van kunstmatige intelligentie, een belangrijke ...
Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele …
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030
Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …
Vier scenario''s voor Het energiesysteem van de toekomst
Zienswijzeprocedure ''Het energiesysteem van de toekomst'' Tegelijk met het verschijnen van ''Het energiesysteem van de toekomst'' start het Rijk met een grote procedure, het "Programma Energiehoofdstructuur". Op 20 mei 2020 gaf (toen nog) minister Wiebes in een Kamerbrief aan wat hem daarbij voor ogen stond.