De batterij van de toekomst komt dichterbij

Tim Alders is één van de acht beste afstudeers van TU Delft, genomineerd door de faculteit Technische Natuurkunde. Op 22 november vindt de TU Delft Best Graduate Award Ceremony 2022, plaats. Acht kersverse ingenieurs vertellen hun persoonlijke verhaal achter hun innovatief onderzoek en presenteren de resultaten van hun afstudeerscriptie.

Nieuwe zoutbatterij met hoge energiedichtheid

Een natriumbatterij is niet nieuw. CATL, de grootste batterijproducent uit China, communiceerde in 2021 een soortgelijke doorbraak.Northvolt stelt een doorbraak gemaakt het te hebben in het ontwerp …

Thermische opslag van elektrische energie: een …

Een voorbeeld van zo''n glashelder veronachtzaamd fenomeen is de noodzaak van energieopslag bij groene energieopwekking via wind en zon. ... ze zijn peperduur. Ze kosten minstens 0,5 miljoen euro per MWh, maar de kosten van …

ODE: Wat is Opslag Duurzame Energie in 2023?

De Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie, oftewel ODE, was een aparte overheidsheffing die je sinds 1 januari 2013 betaalde over het verbruik van stroom en gas. De overheid gebruikt deze opbrengsten om de …

Natrium mengt zich (weer) in de batterijenrace

Vanaf de jaren ''70 van de vorige eeuw staan accu''s op basis van natrium- en lithiumionen in de belangstelling. Maar al snel loopt de laatstgenoemde op kop. …

Northvolt ontwikkelt ultramoderne natrium-ion-accu gevalideerd …

Deze is ontwikkeld voor de uitbreiding van kostenefficiënte en duurzame energieopslagsystemen. Volgens het bedrijf is de cel gevalideerd voor een "beste energiedichtheid in zijn klasse" van meer dan 160 wattuur per kilogram op de R&D- en industrialisatiecampus van het bedrijf, Northvolt Labs, in Västerås, Zweden.

De wereldwijde pionier op het gebied van oplossingen voor …

In de afgelopen jaren, met de snelle ontwikkeling van nieuwe energie in binnen- en buitenland, met name in Europa, zijn fotovoltaïsche balkons ontstaan en hebben nieuwe …

Welke kansen biedt energieopslag in het energiesysteem van de …

Energieopslag speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst. De vraag naar flexibel vermogen neemt namelijk alleen maar toe. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer Nederland, vertelt over de rol van energieopslag in het energiesysteem en de kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken.

Natriumbatterij uit Delfts lab kan levensduur batterijen verlengen

Onderzoekers van de TU Delft hebben een speciale batterij ontwikkeld op basis van natrium, die duurzamer te produceren is dan de veelgebruikte lithiumbatterij. Volgens de …

Grootste natrium-ion batterijsysteem komt online om …

Het containerproject voor energieopslag van HiNa Battery is gelanceerd met een capaciteit van maar liefst 100 MWh, geleverd door zijn natrium-ioncellen die zijn ontwikkeld …

Tweede Kamer der Staten-Generaal 2

Vergaderjaar 2023–2024 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 846 Vragen van het lid Erkens (VVD) aan de Ministers van Economische Zaken en Klimaat en voor Klimaat en Energie over de innovaties van batterijtechnieken (ingezonden 24 november 2023).

De zes voordelen van energieopslag

Met een Energie Opslag Systeem (EOS) kunnen agrarisch ondernemers een nieuwe stap zetten richting een nog duurzamere, onafhankelijkere en slimmere toekomst. Energieopslag stelt hen in staat nog meer voordeel te halen uit zon en wind. Hieronder licht Zonnepanelen op het dak kort zes voordelen van energieopslag toe.

Natriumbatterij voor energieopslag gaat in massaproductie

Volgens het bedrijf zijn de opmerkelijke prestaties van de batterijcellen in de tussentijd niet veranderd. De levensduur wordt geschat op 50.000 tot 100.000 laadcycli - tot tien keer langer dan de huidige energieopslagsystemen. Daarnaast is het beschikbare vermogen naar verluidt vier keer hoger dan dat van een vergelijkbare lithium-ion batterij.

Nieuwe richtlijn opslag lithiumbatterijen PGS 37-2 naar …

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de partij die de wetswijziging moet doorvoeren. De nieuwe PGS 37-2-richtlijn heeft al wel de juridische toets van het ministerie doorstaan. De volgende stap is nu goedkeuring en vaststelling door het Bestuurlijk Omgevingsberaad (Bob). Men heeft aangegeven dit te doen voor het eind van dit jaar.

Energieopslag als oplossing voor overvol elektriciteitsnet

De terugverdientijd is van meerdere factoren afhankelijk, maar ongeveer tussen de zeven en tien jaar. De accu van 1,1 megawattuur (MWh) kan stroom voor maximaal één dag opslaan, afhankelijk van de tijd van het jaar. Bij G.P. Burger werkt de accu als een flexibele centrale, waarbij opwekking en verbruik op het bedrijf gekoppeld zijn aan ...

Zullen natriumbatterijen lithiumbatterijen vervangen?

Conclusie: Er is opwinding rond het potentieel van natriumbatterijen vanwege de beschikbaarheid en compatibiliteit. Hoewel er vooruitgang wordt geboekt op het gebied van technologie en veiligheid, zal het overwinnen van uitdagingen bepalend zijn voor de snelle integratie ervan als een haalbaar alternatief, vooral in toepassingen als elektrische voertuigen …

TU Delft slaagt in de ontwikkeling van een …

Aan de TU Delft zijn onderzoekers er recent in geslaagd om een eerste natriumbatterij te ontwikkelen. Dit kan op termijn de opvolger worden van de bestaande lithiumbatterij. Een ontwikkeling die een grote impact zal hebben …

Brede steun voor nieuwe energiewet

De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Met de nieuwe regelgeving worden energieconsumenten beter beschermd, komen er meer mogelijkheden om het volle stroomnet flexibel te gebruiken en wordt het veilig uitwisselen van …

Natrium batterij TU Delft: "belangrijke stap in energietransitie"

Onderzoekers van de TU Delft hebben een speciale batterij ontwikkeld op basis van natrium. Deze is duurzamer om te produceren dan de veelgebruikte lithiumbatterij. Ook …

Natriumbatterij TU Delft ''is belangrijke stap in …

Onderzoekers van de TU Delft hebben een speciale batterij ontwikkeld op basis van natrium. Deze is duurzamer om te produceren dan de veelgebruikte lithiumbatterij.

Welke opkomende batterijtechnologie zal onze …

Deze innovatieve aanpak stabiliseert de laag gebroken elektrolyt, wat de levensduur van de batterij verbetert en voordelen biedt voor elektrische mobiliteit en kortetermijnopslag van zonne- en windenergie. De onderzoekers …

Wat is het bereik van een natriumbatterij?

Wat zijn natriumbatterijen en waarom zouden we ons daar zorgen over moeten maken? Ontdek hun opkomst als een levensvatbaar alternatief voor lithium, en onderzoek hun voordelen, nadelen en toepassingen in de echte wereld. Ontdek hoe ze zich verhouden tot lithiumbatterijen, factoren die hun bereik beïnvloeden en hun potentieel in het aandrijven van …

Nieuw type natriumbatterij presteert boven verwachting

Een internationaal team onderzoekers, onder andere van de TU Delft, verbeterde zowel de oplaadsnelheid als de opslagcapaciteit van de batterij. Als onverwacht bij …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …

Thuisbatterijen: De toekomst van energieopslag voor installateurs

Over de thuisbatterij wordt inmiddels veel gezegd. De energietransitie brengt veel teweeg en met de verwachte afschaffing van de salderingsregeling per 2027 wordt de vraag naar alternatieve oplossingen voor energiegebruik alleen maar groter. De thuisbatterij is een interessante mogelijkheid om creatief te zijn met energiebeheer.

Nieuwe richtlijn opslag lithiumbatterijen PGS 37-2 naar …

Op 8 november jongstleden heeft de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen de definitieve versie van de PGS 37-2 gepubliceerd: de nieuwe richtlijn voor de veilige opslag van lithium-energiedragers. De exacte ingangsdatum van deze richtlijn was echter nog niet vastgesteld. Als pionier in kennis op dit gebied streeft Special Cargo ernaar voorop te blijven …

China''s markt voor energieopslag bloeit met dominantie van …

8. Uitbreiding van productie in het buitenland. Vanaf de eerste helft van 2023 had China 28 fabrieken voor de productie van lithiumbatterijen in het buitenland, waaronder PACK-fabrieken voor cellen en modules. Hiervan maakten 20 fabrieken hun geplande productiecapaciteit bekend, in totaal meer dan 506.5 GWh. Conclusie