Dwars

S p o r t g e r i c h t n r. 6 / 2 0 1 0-j a a r g a n g 6 4 29 In een reeks van artikelen worden dwars-en kruisverbanden binnen de Rehaboom-methodiek beschreven om duidelijk te maken hoe dit ...

Elektrificatie van het energiesysteem in de gebouwde omgeving …

energiebehoefte, rekening houdend met de context van het (lokale) energiesysteem. 3 Het realiseren van de flexibele elektriciteitscapaciteit van en voor de gebouwde omgeving die in 2030 nodig zal zijn (inclusief elektriciteitsvraag voor transport in de gebouwde omgeving). Er wordt vanuit verschillende routes aan deze doelstellingen gewerkt.

Essay energietransitie: chaos en fundamentele conflicten, …

''Maar tot nu toe lijkt een gezamenlijke inzet op een herontwerp van het energiesysteem vanuit de lokale potentie niet goed van de grond te komen: de manier van …

Een snelle energietransitie Niet alleen voor het klimaat!

Bij het bouwen van het nieuwe energiesysteem staan wij voor een grote uitdaging: het doorkomen van een voor Nederland en de EU uitdagende transitieperiode, waarin wij kwetsbaar zijn qua …

Meedenksessies voor Nationaal plan energiesysteem

Kennis en expertise. Voor het Nationaal plan energiesysteem (NPE) gebruikten we zo veel mogelijk kennis en expertise van anderen. De meedenksessies over ''systeemvragen'' in de zomer van 2022 leverden waardevolle informatie op. Welke vragen over de langetermijnontwikkeling van het energiesysteem moeten terugkomen in het plan?

(Smart) energy hubs als waardevolle toevoeging aan …

Het projectdoel dat centraal staat binnen het EIGEN-project is het ontwikkelen en testen van een blauwdruk (systematisch uitgewerkt stappenplan met complementaire tools) voor de ontwikkeling en realisatie van Energy Hubs ter …

Hoe geven we de energietransitie circulair vorm?

De Nederlandse overheid wil in 2050 niet alleen volledig circulair, maar ook klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het percentage hernieuwbare energie stijgt van 20% in 2019 naar 100% in 2050 (Klimaatakkoord, 2019) ze energietransitie is in feite een grondstoffentransitie: in plaats van grondstoffen als brandstof (kolen, olie, gas) hebben we grondstoffen nodig om onze energie …

Bij energietransitie kun je gas-, warmte

Duurzame energietechnologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Het fossiele energiesysteem maakt langzaam plaats voor hernieuwbare alternatieven. Maar hoe meer van …

VERKENNING NAAR ROLLEN VAN DE PROVINCIE NOORD-BRABANT IN HET ENERGIESYSTEEM

rekening mee gehouden dient te worden binnen het scenario en de mate van expertise van de provincie. Strategisch; de mate waarin het scenario helpt om de beleidsdoelen op het gebied van duurzame opwek en reizigersaanbod te realiseren en een inschatting van het effect op de Brabantse hernieuwbare energie opwek. Financieel; de indicatieve ...

Studie integraal energiesysteem 2050: kompas bij urgente keuzes ...

Met het rapport ''Het Energiesysteem van de Toekomst'' maken de Nederlandse netbedrijven gedetailleerd inzichtelijk hoe onze energiehuishouding eruit kan zien in 2050. De studie is gisteren door demissionair minister Van ''t Wout naar de Tweede Kamer gestuurd. Vier scenario''s voor een klimaatneutraal, integraal systeem zijn volledig uitgewerkt*. …

Studie integraal energiesysteem 2050: kompas bij urgente keuzes ...

De studie van de gezamenlijke netbedrijven maakt duidelijk welke eisen een klimaatneutraal energiesysteem stelt aan infrastructuren, en wat de consequenties van keuzes …

Bodemenergie is het hart van elk duurzaam energiesysteem!

Voor het slagen van de energietransitie zijn alle duurzame bronnen en technieken hard nodig. Samenwerking binnen de keten is daarbij het sleutelwoord. Bodemenergie is een van de meest duurzame klimaattechnieken binnen het gehele spectrum, omdat er op een passieve manier warmte én koeling uit de aarde wordt gehaald.

Energy Hubs: een sleutelrol in ons toekomstige energiesysteem

Energy Hubs staan in de schijnwerpers. Ze worden gezien als essentieel onderdeel in de transformatie van het Nederlandse energiesysteem. Een recent onderzoek van RoyalHaskoningDHV, uitgevoerd in opdracht van Topsector Energie en Rijksdienst voor Ondernemerschap (RVO), benadrukt de cruciale bijdrage van Energy Hubs aan het …

Vijf vragen over de Outlook Energiesysteem 2050

Het expertteam heeft er niet voor gekozen om het nieuwe energiesysteem per sector te beschrijven omdat het duidelijk wil maken wat de belangrijkste elementen van het energiesysteem in 2050 zijn en niet zozeer hoe er CO2 moet worden gereduceerd. Het gaat het expertteam in deze outlook om het gewenste eindresultaat en minder om de weg ernaar toe.

De energiesystemen

Echter, de grootte van de bijdrage van de verschillende energiesystemen hangt onder andere af van de inspanning, de getraindheid en voeding. Het fosfaatsysteem. Het fosfaatsysteem is het snelle, bijna directe energiesysteem. Het zorgt voor de energie die vereist is voor korte inspanningen die niet langer dan 10 seconden duren.

De energietransitie als maatschappelijke opgave: "Pas als …

Maar hoe zorgen we dan dat het sneller gaat zonder dat burgers er de dupe van worden? Uiteindelijk gaat het binnen de energietransitie om hele fundamentele vragen als: wat …

Nationaal Plan Energiesysteem: ''Maximale groei van de ...

Het kabinet heeft het langverwachte Nationaal Plan Energiesysteem en het Programma Energiehoofdstructuur gepresenteerd. Hierin staan de strategie, richtinggevende keuzes en ruimteopgave voor een CO2-neutraal energiesysteem. Het elektriciteitssysteem wordt "de ruggengraat van het energiesysteem" en daarom is "maximale groei" van het groene …

Naar een holarchisch energiesysteem!?

hoger niveau. Dit is afhankelijk van het aanbod en vraag naar energie. Binnen een holarchie heeft de stroom van energie geen vaste route meer. Data zijn de basis voor een intelligent besturingssysteem dat zorgt dat de holarchie binnen vastgestelde afspraken functioneert. Met deze intelligente besturing kan het energiesysteem worden aangepast aan de

SCENARIO''S VOOR KLIMAATNEUTRAAL ENERGIESYSTEEM

Gericht innovatiebeleid kan zorgen voor een versnelde kostendaling van technologie-opties. Naar mate de rol van een technologie-optie in het energiesysteem groter is, zal het effect op de …

Welke kansen biedt energieopslag in het energiesysteem van de …

Energieopslag speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst. De vraag naar flexibel vermogen neemt namelijk alleen maar toe. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie bij Netbeheer Nederland, vertelt over de rol van energieopslag in het energiesysteem en de kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken.

Nieuwe publicatie

Zo kan het ecosysteem nieuwe verbindingen zoeken en het bestaande energielandschap een andere gedaante aannemen, die leidt tot het energiesysteem van de toekomst: betaalbaar, …

De mogelijke rol van SMR''s in het Nederlandse energiesysteem

Als er gekeken wordt naar de potentiële ruimte die er is binnen het energiesysteem om SMR''s in te passen, zouden er 2 tot 13 SMR''s (à 150 MWe) kunnen worden ingezet, waarbij er nog ruimte is voor verdere uitbreiding van dit aantal in 2050. ... en de mate van elektrificatie in andere sectoren. Elektriciteit en proceswarmte.

Uitwerking beoordelingssystematiek van het criterium: de …

Uitwerking beoordelingssystematiek van het criterium: de bijdrage aan de integratie van het windpark in het Nederlandse energiesysteem; Regeling vergunningverlening windenergie op zee kavel VII Hollandse Kust (west) 7 september 2022 . In het kader van beoordeling van de bijdrage aan de integratie van het windpark in het

Waterstof in het energiesysteem van de toekomst

Waterstof in het energiesysteem van de toekomst. Waterstof (H 2) ... Dit vereist dat bedrijven de marktdynamiek, de waardebepalende factoren en de kosten van het productieproces volledig begrijpen om de belangrijkste kansen te …

De rol van flexibiliteit in het energiesysteem

Decentraal gedistribueerd energiesysteem. Tijdens Lunchen met Nieuwe Energie schetste Dirk Jan afgelopen woensdag de transitie van een centraal hiërarchisch naar een decentraal en gedistribueerd energiesysteem, en de cruciale rol van nieuwe vormen van flexibiliteit om het systeem in balans te houden.

Bodemenergie is het hart van elk duurzaam …

Voor het slagen van de energietransitie zijn alle duurzame bronnen en technieken hard nodig. Samenwerking binnen de keten is daarbij het sleutelwoord. Bodemenergie is een van de meest duurzame klimaattechnieken …

Jeroen de Joode: Rol van gas in het Nederlandse energiesysteem …

Innovatie in het energiesysteem • De publieke bestedingen aan energie RD&D in Nederland dalen sinds 2010. Het verloop van de private bestedingen in deze sector is over die periode onbekend. • Innovatie speelt een belangrijke rol bij de kostenreductie van wind op zee. Partijen werken daar steeds meer in samen.

De energietransitie anno 2024, op het kruispunt van wegen

Maar het energiesysteem zelf werd ook een middel om inkomsten te realiseren, zeker toen ook eigen voorraden fossiele bronnen gevonden werden. In zekere zin al met de kolenmijnen, maar de vondst van aardgas in Groningen was helemaal aantrekkelijk: in een publiek private samenwerking werd in de jaren 60 van de vorige eeuw de transitie van kolen …

Dwars­ en kruisverbanden binnen de Rehaboom­methodiek …

Spor tgericht nr. 6 / 2010 – jaargang 64 29 In een reeks van artikelen worden dwars- en kruisverbanden binnen de Rehaboom-methodiek beschreven om

De energietransitie anno 2024, op het kruispunt van wegen

Inmiddels is duidelijk dat, helaas, de originele gedachte achter transities bewaarheid is geworden: we blijven doorgaan met verduurzamen van het bestaande waardoor …

Het energiesysteem van de toekomst: de II3050-VceQaUiR''V

Deze samenvatting is opgedeeld in drie hoofdthema''s. Gestart wordt met de ontwikkeling van de energievraag en het energieaanbod. Het tweede hoofdthema gaat in op de rol van flexibiliteit. Tot slot wordt de ontwikkeling van CO 2 - en overige broeikasgasemissies en de rol van CO 2 binnen het energiesysteem van 2050 besproken. Elk

Informatiekaart Integratie binnen het energiesysteem

De energieketen is de keten vanaf de productie van energie tot aan het verbruik ervan. Iedere energiedrager (elektriciteit, warmte, gas, brandstoffen) heeft een eigen energieketen. Iedere energieketen heeft fysieke infrastructuur voor productie, opslag, transport en …