Deeltje in een energieput
Volgens de formule is de energie evenredig met n^2. Dit betekent dat de energie van het tweede niveau 4 keer zo groot (2^2) is als de energie van het eerste niveau en dat de energie van het derde niveau 9 keer zo groot is (3^2). De …
Reserve
Reservevermogen (ook bekend als ''reserve capacity'') is de extra productiecapaciteit die beschikbaar wordt gehouden boven de normale vraag om de stabiliteit van het elektriciteitsnet …
''Binnen 10 jaar zonne-energie uit ruimte''
Zonnestations, zwevend door de ruimte. Het verandert momenteel van een loze droom in een serieus technisch vooruitzicht. Wetenschappers hopen dat ze duurzame energie in een baan om de aarde kunnen opwekken, zo schrijft BBC.. Het klinkt als iets wat je tegenkomt in een sciencefictionfilm: gigantische zonne-energiecentrales die in de ruimte …
Meer energie – letterlijk – in lokale ruimtelijke ontwikkeling: de ...
Daarbij is het volgens hem van het grootste belang publieke waarden te waarborgen, zoals toegang tot de energie tegen een betaalbare prijs. "Met deze principes, die nog kunnen veranderen en verder aangevuld, proberen wij een praktisch handvat te geven aan iedereen die een plek wil geven in het lokale ruimtelijke domein aan de energietransitie ...
Hernieuwbare energie op rijksgrond | Energie op Rijksgrond
In het klimaatakkoord staat dat in 2030 zeventig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Ruimte is daarbij een uitdaging. We kunnen de klimaatdoelen alleen maar halen als we ruimte dubbel benutten. Zonnepanelen op daken zijn daarvan een voorbeeld, maar energie kan ook opgewekt worden langs snelwegen, of op water. Het Rijk bezit ruim 4.000 km² …
Ruimte en energie in Nederland
Daarbij ligt de uitstoot van broeikasgassen zo''n 80% lager dan nu. De analyse beperkt zich tot de impact in Nederland. De potentie van de verschillende bouwstenen om aan de energiebehoefte in 2050 te kunnen voldoen, uitgaande van een koolstofarm systeem, zijn nader geanalyseerd. Bestaande gegevens en verkenningen vormen hiervoor de basis.
Zonne-energie uit de ruimte als oplossing voor de …
En wat de technologie bijzonder maakt, is dat op den duur de energie uit de ruimte naar verschillende regio''s op aarde gestraald kan worden, waardoor er geen kabels meer nodig zijn. Steun ons! Uitdagingen, en nog …
Energie Opslaan: Thuisbatterij & Alternatieven | Bobex
Voordelen van thuis stroom opwekken en opslaan Thuis je zelf eigen zonne-energie opslaan heeft heel wat leuke voordelen. 1. Verminder je afhankelijkheid van je energieleverancier Met een thuisbatterij verbruik je meer van je …
NASA wekt zonne-energie op vanuit de ruimte
Afgelopen mei heeft de NASA een zonnepaneel ter grootte van een pizzadoos in een baan rond de aarde gebracht. Het doel: elektriciteit opwekken die naar elke plek op aarde kan worden gestuurd. De eerste tests zijn succesvol verlopen. Dit kleine zonnepaneel van slechts 30 op 30 centimeter kan momenteel 10 watt produceren. Hoewel dat nauwelijks...
Zonne-energie in de ruimte: een kruisbestuiving van …
In het project slaagden de onderzoekers erin om germanium folies te maken van maximaal enkele tientallen micrometer dik, en daar vervolgens functionele zonnecellen mee te produceren. En dit over de …
Dit is hoe Europa energie in de ruimte wil produceren
Het ruimteagentschap wil in de ruimte energie genereren met zonnepanelen, die daarna draadloos naar de aarde moet worden verzonden. In het persbericht zegt het ESA dat die draadloze overdracht voor het eerst werd gedemonstreerd in Duitsland. Energie, geproduceerd uit groene bronnen, werd toen over een afstand van zo''n 36 meter getransporteerd ...
Ruimte met Toekomst
De energie die wij in Nederland gebruiken is voor het grootste deel afkomstig uit fossiele bronnen. Dit leidt tot de uitstoot van CO 2 wat klimaatverandering tot gevolg heeft. De voorraad fossiele brandstoffen is eindig. Op termijn zullen we andere bronnen voor onze energievoorziening moeten gebruiken. Het opwekken en transporteren van energie ...
Zonneparken in de ruimte kunnen onze energiebehoefte stillen
En ten derde is het door de kosten van de technologie nu economisch rendabel om satellieten met zonnepanelen te lanceren die rechtstreeks vanuit de ruimte verse zonne-energie kunnen leveren. ''Zonne-energie uit de ruimte is iets waar we al over praten sinds er voor het eerst een zonnecel op een ruimtevaartuig de ruimte bereikte,'' zegt John Leif Jørgensen:
Geef richting, maak ruimte!
Nederland staat voor ingrijpende ruimtelijke opgaven rond klimaat, energie, natuur, wonen en landbouw. Is de huidige ruimtelijke sturing toereikend om deze opgaven tijdig en met goed resultaat aan te pakken? Nederland staat voor ingrijpende maatschappelijke opgaven rond klimaat, energie, natuur, wonen en landbouw, die ruimtelijk hun beslag ...
Programma Ruimte voor Energie: samenhang tussen …
Het programma Ruimte voor Energie is nodig nu de rol van energie in de maatschappij aanzienlijk is veranderd. Een voorbeeld: bij het ontwerp van een nieuwe woonwijk of bedrijventerrein speelde energie-infrastructuur voorheen …
Energiecentrales in de ruimte: hoe ruimtetechnici elektriciteit naar de ...
In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan wordt onderzoek gedaan naar energieopwekking in de ruimte. Het Amerikaanse leger bestudeert de technologie om afgelegen bases van energie te ...
Wat is de rol van energieopslag in de energietransitie?
Welke energie slaan we nu en straks op? Al vanaf 2030 zal onze energievoorziening minder uit fossiele energie en meer uit duurzame wind- en zonne-energie bestaan. Waar we nu vooral aardgas opslaan, zullen we in de toekomst dus ook waterstof én warm water op grote schaal …
Duurzame energie infrastructuur in de stad: zo is een duurzame ...
Gezien de opgave van stedelijke energietransities neemt de rol van energie in de stedenbouw naar verwachting alleen maar toe. De overgang naar een meer duurzaam energiesysteem zorgt voor een structurele verandering in zowel boven- als ondergrondse ruimtes van stedelijke gebieden. Nieuwe hernieuwbare energiebronnen en bijbehorende infrastructuur ...
Handreiking Ruimtelijke inpassing van energie-infra
Bij de keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag spelen de kosten van de installatie, de opslagcapaciteit, het vermogen en de tijdschaal waarop de energie …
Ruimte voor Energie: leiden of lijden?
Laura werkt aan verschillende integrale opgaven op regionaal schaalniveau en verricht ze ontwerpend onderzoek naar de energie-transitie en transformatieopgaven in de stad en het landelijk gebied. Met een nieuwsgierige instelling werkt ze aan projecten waar stedenbouw, landschap en energie samenkomen. ...
Ruimtelijke Verkenning Energie en Klimaat
In de voorbereiding van het Klimaatakkoord is in opdracht van de ministeries van EZK en BZK de ''Ruimtelijke Verkenning Energie en Klimaat'' uitgevoerd door en consortium …
Energieopslag
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Ook slaan we energie op als …
Factsheet ENERGIE opslag: stand van zaken
De opslag van energie kan op verschillende manieren waarde creëren: 1. je kunt meer duurzame energie gebruiken 2. het kan de netbelasting verlagen 3. je kunt energie verhandelen 4. het kan functioneel bijdragen aan een product, zoals de accu in een elektrische auto Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met een batterij.
Groene stroom uit de ruimte | wibnet
Welke methode de ingenieurs ook kiezen, het grootste probleem is om de energie te transporteren, want als elektrische stroom wordt omgezet in microgolven en vice versa, gaat er onvermijdelijk energie verloren. …
NAi Uitgevers
de relatie tussen energie en ruimte in Nederland op dit moment niet gevoerd. Bij de huidige discussie over duurzame energie blijven de ruimtelijke conse-quenties onderbelicht. En dat is vreemd. Immers, niet alleen zal de behoefte aan energie in de toekomst toenemen, maar vooral de voorgenomen overgang
Donkere energie lijkt steeds zwakker te worden
Donkere energie wordt gezien als de oorzaak van de steeds snellere uitdijing van het heelal. Als de sterkte ervan niet constant is, kan dat enorme gevolgen hebben voor onze ideeën over het begin van het heelal, de grootte ervan en het uiteindelijke lot.Volgens Reiss, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek, zou het ertoe kunnen leiden dat ''we eens goed …
Lange echo''s in de tijd: hoe energie onze ruimte vormt
We zullen de opgave te lijf moeten gaan met de technieken van vandaag. Feddes ziet daarin ook een grote architectonische en stedenbouwkundige opgave. ''Denk alleen al aan de duizelingwekkende omvang van de isolatieopgave, die naar 225.000 woningen per jaar zou moeten.'' Want energie besparen is essentieel om de transitie waar te kunnen maken.
Het energiesysteem ruimtelijk in beeld
Deze website is ontwikkeld om meer duidelijkheid te geven over de ruimte van het totale energiesysteem en de onderlinge afhankelijkheden. De ruimtelijke implicaties van een …
Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen
Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …
Energiebalans van de aarde
Uitwisseling van energie tussen de aarde en de ruimte vindt uitsluitend plaats via straling, dat is energieoverdracht via golven zonder dat er sprake is van direct contact (zonlicht is een voorbeeld; we gaan hier nog op in). De inkomende straling, afkomstig van de zon, stuurt het klimaatsysteem aan, denk aan de seizoenen en de verschillen ...