Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …

Welke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?

Zo helpt elektriciteitsopslag bij grote pieken in de elektriciteitsvraag en wanneer er minder opwek van wind- en zonne-energie is. En is warmteopslag belangrijk voor geo- en …

Actieagenda Laagspanningsnetten: kansen voor thuis

Demissionair minister Jetten heeft vandaag de Actieagenda Laagspanningsnetten gepubliceerd. Deze Actieagenda gaat in op problemen rondom netcongestie voor huishoudens, kleine bedrijven en maatschappelijke organisaties op laagspanningsniveau en bevat adviezen – waaronder rondom energieopslag – om deze …

Waarom kernenergie een comeback maakt: hoe het werkt, de voor

Het kabinet Rutte IV wil ook na 2030 "ambitieus doorgaan met CO2-reductie" en treft daarom "voorbereidingen voor de bouw van nieuwe kerncentrales", zo valt te lezen in het coalitieakkoord.

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …

Maatregelen voor de energierekening in 2022 en 2023

Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de energierekening in 2023: 1. Wijziging energiebelasting en Opslag Duurzame Energie Beide belastingen voor stroom en gas worden in 2023 samengevoegd en verder verhoogd. 2. Btw gaat terug naar het oude niveau De tijdelijke btw-verlaging die dit jaar was doorgevoerd, vervalt per 1 januari 2023.

ESG & Economie

De herziene richtsnoeren inzake staatssteun voor klimaat, milieubescherming en energie (CEEAG) hebben een reeks nieuwe bepalingen ingevoerd die steun voor …

EU-maatregelen op het gebied van energie en klimaatverandering

Inleiding Basisfeiten over energie en klimaatverandering 01. Het niveau van kooldioxide (CO 2) in de atmosfeer bereikte eind 2015 een nieuw record van 400 deeltjes per miljoen 1. 2016 was het warmste jaar dat ooit werd gemeten volgens alle belangrijke wereldwijde gegevensverzamelingen voor de oppervlaktetemperatuur: de aarde was gemiddeld 1,1 °C warmer dan in de pre …

Kabinet neemt maatregelen tegen vol elektriciteitsnet

In een groot deel van Nederland is het elektriciteitsnet zo goed als vol (netcongestie). Dit komt omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit sneller groeien dan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Het kabinet neemt maatregelen om het net sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Onder andere zodat huishoudens en bedrijven ook de komende jaren zoveel …

De 10 belangrijkste risico''s en uitdagingen voor het bedrijfsleven

Hier de tien belangrijkste risico''s en uitdagingen. ... Problemen kunnen ook buiten crisistijd ontstaan, bijvoorbeeld wanneer de bevoorrading van grondstoffen stokt of onverwachte vraagpieken niet adequaat kunnen worden beantwoord. ... Dit kan voor bedrijven en hun klanten uitermate vervelend uitpakken. Denk aan tekorten van (soms essentiële ...

Aanpak stikstofuitstoot verminderen | Landelijk gebied: aanpak …

In Nederland komt er te veel stikstof in het water en de bodem terecht. Dit is schadelijk voor de natuur, water- en bodemkwaliteit en gezondheid van de mens. Daarom moet de stikstofuitstoot omlaag. De overheid neemt hiervoor maatregelen in de landbouw, industrie, bouw, verkeer en vervoer. En investeert in natuurherstel.

Welke kansen biedt energieopslag in de toekomst?

Hans-Peter stelt dat er drie grote kansen voor energieopslag zijn: Inspelen op een fluctuerende marktprijs: de energieprijzen fluctueren van uur tot uur, en die fluctuaties …

Kabinet: nieuwe verplichting voor batterijen bij zonneparken

Dit om de problemen met het volle stroomnet een halt toe te roepen. Minister Jetten voert als onderdeel van zijn Klimaatpakket een nieuwe verplichting in voor het installeren van een batterij bij zonneparken. ... Ter voorbereiding op de besluitvorming over dit pakket zijn in totaal ruim 80 maatregelen ingediend bij de minister voor Klimaat en ...

Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen

Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …

CO2-opslag in de industrie

In het Klimaatakkoord zijn daarom randvoorwaarden gesteld aan de subsidie voor CO 2-opslag: Alleen bedrijven die echt niet anders kunnen, krijgen subsidie voor CO 2-opslag. Er zit een maximum op de subsidie die …

Kabinet neemt opnieuw maatregelen voor ...

Nederland en Europa zijn de winter doorgekomen zonder fysieke gastekorten en Nederland staat er richting de volgende winter beter voor dan afgelopen jaar. De importcapaciteit voor vloeibaar gas (LNG) is zowel in Nederland als in buurlanden uitgebreid, huishoudens en bedrijven gebruiken – mede door de hoge prijzen - minder gas en er zit veel meer gas in de …

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

Zonne-energie opslaan: mogelijkheden | Vereniging Eigen Huis

Een thuisbatterij of thuisaccu is een apparaat dat je los in of bij je woning plaatst. Je slaat er opgewekte zonne-energie mee op en zodat je deze op een later moment kunt gebruiken. Met een thuisaccu kun je het eigen verbruik van je zonnepanelen verhogen …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

ESG & Economie

De routekaart voor energieopslag brengt de acties in kaart die moeten worden ondernomen om energieopslag te bevorderen, in overeenstemming met de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot 2035 en daarna. De routekaart voor energieopslag kijkt naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, molecuul- en ...

Energie: uitdaging voor bakkers | Bakkers in bedrijf

Bakkers zijn grootverbruikers van energie. De stijgende energieprijzen betekenen daarom een forse kostenverhoging. De NBOV zet alle mogelijkheden in om die kosten voor de ambachtelijke bakker beheersbaar te houden. Daarnaast moeten bakkers fors investeren vanwege de energietransitie. Energie lijkt daardoor voor ondernemers een van de belangrijkste …

Rijksoverheid stimuleert duurzame energie

De energiesector is één van de belangrijkste sectoren in Nederland. Daarom is er een Topsector Energie. Het doel van de sector is het verlagen van de CO 2-uitstoot en het slimmer benutten van hernieuwbare energiebronnen. De vraag naar (duurzame) energie groeit en biedt kansen voor bijvoorbeeld opwekking en transport van en handel in energie.

Duurzame oplossingen: zo lossen we het klimaatprobleem op

5. Ons warmtefonds maakt duurzaam wonen bereikbaar voor iedereen. Iedereen wil een fijn, warm huis. En in het Nederlandse Klimaatakkoord is bepaald dat er 1,5 miljoen huizen geïsoleerd moeten zijn in 2030. Maar subsidies voor zonnepanelen, isolatie en andere groene oplossingen komen vooral terecht bij mensen die al veel spaargeld hebben.