Overschrijding van de redelijke termijn in civiele zaken

NEDERLANDS JURISTENBLAD − 8-2-2019 − AFL. 5 252 Wetenschap Overschrijding van de redelijke termijn in civiele zaken Janet ... zaken van de civiele rechter. In het vervolg bedoel ik met civiele rechter de overige zaken, als de kantonrechter wordt …

Nationaal Plan Energiesysteem

Het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE), dat is gepubliceerd op 23 december 2023 en is opgesteld door het ministerie van EZK, geeft een beeld van het beleid met betrekking tot de …

The role of large-scale energy storage in the energy system of the ...

Analyse van de rol van grootschalige opslag in het toekomstige Nederlandse energiesysteem: hoe groot wordt de vraag naar grootschalige opslag in de periode 2030-2050, …

Interpretatie

Volgende parameters kunnen een rol spelen in de omvang van het risico: het gebouw (hoogte van het gebouw, aanwezigheid van vensters, oppervlakte van ruimten,…); de inrichting (brandbelasting,…); de bezetting (aantal, alertheid, mobiliteit e.d. van de bezetters,…); en de omgeving (invloed van wind, sneeuw,…)

Rechter over grenzen : de toepassing en interpretatie van ...

Voor het beoordelen van deze rechtstreekse werking en de interpretatie en toepassing van het internationale recht bestaan verschillende internationale interpretatiemiddelen. Dit onderzoek is gericht op de ontwikkeling van een stappenplan voor de toe-passing van internationaal recht door de Nederlandse civiele rechter. Hierbij

Aspecten van civiele aansprakelijkheid wegens een inbreuk op het ...

dus beheerst door het nationale recht van de lidstaten. Het HvJ EU heeft de laatste tien jaar laten zien het nationale recht allesbehalve marginaal te toetsen. Dat geldt in het bij-zonder voor de arresten Skanska, Cogeco, Otis en Sumal, waarmee het HvJ EU de ontwikkeling van het recht op scha-devergoeding in een stroomversnelling heeft gebracht.

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van …

Rechtspraak Nederland | Hoe werkt het recht? | Rechtspraak in Nederland

Democratisch, omdat de burgers kiezen wie het land regeert. Een rechtsstaat, omdat iedereen zich aan het Nederlandse recht moet houden. Dat geldt voor burgers en overheid. ... De kantonrechter behandelt onder meer lichte strafzaken en civiele zaken tot een bedrag van € 25.000 ... Om het vertrouwen van Nederlanders in de rechtspraak hoog te ...

(PDF) Positieve verplichtingen om feitelijke maatregelen te …

NTM/NJCM-bull. 2016/11 POSITIEVE VERPLICHTINGEN OM FEITELIJKE MAATREGELEN TE NEMEN: VOLDOET HET NEDERLANDSE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT? Ellen Gijselaar, datum 01-06-2016 Datum 01-06-2016 Auteur Ellen Gijselaar[1] Vakgebied(en) Internationaal publiekrecht / Mensenrechten Wetingang art. 2, 3 en 8 EVRM en art. 1 Eerste Protocol EVRM …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Met het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) brengt het kabinet nu al in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat er voor nodig is om daar te …

Energie in Nederland: feiten en cijfers

De energietransitie vraagt om een toegankelijk en feitelijk overzicht van het Nederlandse energiesysteem. Deze website biedt historische energiecijfers en inzicht in de werking van ons …

ISAF, Nederland en het herstel van de Afghaanse civiele …

ISAF zal dit voorjaar het civiele deel van de luchthaven van Kabul weer overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. Dit is geen op zich zelf staande gebeurtenis, maar het gevolg van een ... ervaringen van Nederlandse militairen die in de periode 2005-2008 werkzaam waren bij het ISAF-hoofdkwartier in Kabul. In deze periode

Jurisprudentie

In het aanbestedingsrecht heeft een aanbestedende dienst te maken met het Hof van Justitie van de EU, dat exclusief bevoegd is om uitspraken te doen over de interpretatie van EU-recht, nationale civiele rechters en de Commissie van Aanbestedingsexperts, die niet-bindende adviezen geeft. De Europese Commissie kan ook een inbreukprocedure starten.

De hervorming van het bewijsrecht in België · Tijdschrift voor Civiele ...

1 Inleiding. Sinds een aantal jaren is er een opvallende hervormingsbeweging aan de gang in het Belgische recht. Een van de belangrijkste uitingen hiervan is de invoering van een nieuw Burgerlijk Wetboek bij wet van 13 april 2019. 1 x Wet van 13 april 2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoeging van boek 8 ''Bewijs'' in dat Wetboek, BS 14 mei 2019, p. …

Klimaat

De Klimaat- en Energieverkenning 20120(KEV) geeft een geactualiseerd beeld van de Nederlandse energiehuishouding en verkent toekomstige ontwikkelingen in het …

Selectielijst voor de Kanselarij der Nederlandse Orden, het …

Selectielijst voor de Kanselarij der Nederlandse Orden, het Kapittel voor de Civiele Orden en het Kapittel der Militaire Willems-Orde vanaf 1945 Vastgesteld Staatscourant 53621, 25 september 2017 Instrument voor de selectie – ter vernietiging danwel blijvende bewaring – van de administratieve neerslag van de Kanselarij der Nederlandse Orden ...

Het hoorrecht en de procespositie van minderjarigen in familie

In het onderzoek staat de vraag centraal of het mogelijk dan wel wenselijk is om de formele procespositie en het hoorrecht van de minderjarige in het Nederlandse civiele procesrecht uit te breiden en zo ja, op welke wijze. Daarbij is onderzocht wat de pedagogische en juridische voor- en nadelen daarvan zouden zijn. Het onderzoek omvat derhalve twee aspecten: (I) het …

Samenvatting Het moderne EVRM

Het Hof van Justitie was bevoegd tot de vinding en vorming van de algemene beginselen op grond van art. 19 Verdrag betreffende de Europese Unie (hierna: VEU) Terwijl het Hof van Justitie aanvankelijk niet anders kon dan voor de uitwerking van de fundamentele rechten- bescherming aan te haken bij de gemeenschappelijke constitutionele tradities van de lidstaten en verdragen …

Civiel recht | Nederlandse orde van advocaten

Nieuws. 01-02-2022 Nieuwe civiele confiscatieprocedure omzeilt strafrechtelijke waarborgen ; 31-01-2022 Veilig mailen met de Rechtspraak vervangt de fax ; 27-01-2022 Nieuwe aflevering NOvUM: ''de inloopkamer'' ; Bekijk alle gerelateerde artikelen Nieuws. 19-11-2024 Verhip, zo kan het ook ; 18-11-2024 Even voorstellen: nieuw bestuurslid Frank Kroes

Nationaal plan energiesysteem (NPE)

Met dit plan brengt het kabinet dus nu al in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat nodig is om daar te komen. Dat doen we niet project voor …

Nederlands recht in civiele traditie

Vraag het AI. Volg dit vak. Nederlands recht in civiele traditie (RGBUPRV023) Bereid je tentamen voor. Beste Studylists. RECHTEN. van Brechtje Smedema. 5 documenten. Volgen. College-aantekeningen. Datum Beoordeling. Studiejaar. Beoordeling. Indicaties Beantwoording Vragen week 1. 3 pagina''s. 2022/2023.

Studie integraal energiesysteem 2050: kompas bij urgente keuzes ...

Met het rapport ''Het Energiesysteem van de Toekomst'' maken de Nederlandse netbedrijven gedetailleerd inzichtelijk hoe onze energiehuishouding eruit kan zien in 2050. De …

Vertrouwen is goed, maar controle is beter: De interpretatie van het ...

TY - JOUR. T1 - Vertrouwen is goed, maar controle is beter. T2 - De interpretatie van het interstatelijke vertrouwensbeginsel door Nederlandse feitenrechter bij samenwerking tussen EVRM-lidstaten in het kader van internationale digitale rechtshulp in strafzaken en het beginsel van equality of arms

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht, Afdwinging van …

Afdwinging van excuses in de civiele procedure Vergelijking tussen het Nederlandse en Belgische recht naar aanleiding van Cass. 26 november 2021 S. De Rey & L.A.B.M. Wijntjens, datum 20-09-2022 Datum Auteur JCDI Vakgebied(en) 20-09-2022 S. De Rey & L.A.B.M. Wijntjens [1] JCDI:ADS662739:1 Civiel recht algemeen (V)

De civiele aansprakelijkheid van Nederlandse banken in het …

De civiele aansprakelijkheid van Nederlandse banken in het juridische landschap van duurzaamheidsdoelstellingen in 2023 ... van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).10 Na de Urgenda-uitspraak leek het slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens niet alleen overheden, maar ook

Tilburg University Aandachtspunten bij het gebruik van de ...

besproken hoe het gebruik van de videoconferentie zich verhoudt tot de traditionele civiele procedure, en in bij-zonder het (voorlopige) getuigenverhoor. Voorts wordt ingegaan op de redenen die verklaren waarom rechters doorgaans kiezen voor het afnemen van een getuigen-verhoor ter terechtzitting, in plaats van het horen van de

Begroot de strafrechter de hoogte van het smartengeld anders …

Hoewel het toetsingskader voor de begroting van het smartengeld voor de civiele en de strafrechter hetzelfde is, zal uit het hiernavolgende (§ 2) blijken dat tot op heden de hoogst toegewezen bedragen in het strafrecht hoger zijn dan in het civiel recht. ... Uitspraken van de Nederlandse rechter over de vergoeding van immateriële schade, Den ...

Afdwinging van excuses in de civiele procedure: Vergelijking tussen het ...

abstract = "Over het in rechte afdwingen van excuses heeft het Belgische Hof van Cassatie recent een opmerkelijk arrest gewezen. In een beslissing van 26 november 2021 aanvaardt het Hof namelijk dat, in het kader van de aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad, de afdwinging van excuses als een vorm van herstel in natura voor morele schade kan worden …

Opnamen van getuigenverhoren in het civiele procesrecht; …

3 x C.E. Drion, Het civiele getuigenverhoor, NJB 2007/38, p. 1. ... De kantonrechter stelde vast dat het gebruik van stenografie afwijkt van de Nederlandse praktijk, maar dat de algemene beginselen van behoorlijk procesrecht zich tegen gebruik van stenografie niet verzetten. Volgens de kantonrechter heeft de Nederlandse wetgever vooral om ...

Kind in proces: van communicatie naar effectieve participatie

de pedagogische en juridische voor- en nadelen zijn van het horen van kin-deren in familie- en jeugdprocedures en in hoeverre deze voor- en nadelen anders zijn voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Het hoorrecht van minderjarigen De huidige wettelijke regeling en het doel van het hoorrecht In artikel 809 Rv is vastgelegd dat in civiele zaken ...