Injectietarieven 2024: Wat is het injectietarief? | Mijnenergie
De meeste leveranciers stellen het injectietarief enkel ter beschikking van klanten die ook een contract voor afname van energie bij hen hebben afgesloten. Engie stelt het injectietarief ook open voor niet-klanten, op voorwaarde dat ze een vaste vergoeding betalen. Wat voor wie niet over een digitale meter beschikt?
Elektriciteitsopslag
Steeds meer huiseigenaren maken daarom gebruik van batterijopslagsystemen om de opgewekte elektriciteit van hun zonnepanelen te kunnen gebruiken, ook als de zon niet schijnt. Volgens de European Market Outlook-studie van SolarPower Europe voor huishoudelijke energieopslagsystemen, stegen de opslagsystemen in particuliere huishoudens in 2020 met …
Oplossingen voor netcongestie bij bedrijven
Mogelijke voordelen door het benutten van subsidieregelingen, zoals de SDE++ of de EIA, zijn hier niet in meegenomen. De baten zijn bijvoorbeeld lagere kosten voor een netaansluiting of additionele inkomsten voor verkochte energie. Deze netto kosten voor de oplossingen zijn vergeleken met de maatschappelijke kostprijs van
Energieopslag
Verschillende technologieën, zoals batterijen en pompaccumulatie, worden gebruikt voor energieopslag op verschillende schalen. Energieopslag verbetert de betrouwbaarheid en …
Prinsjesdag 2024: wat betekent dit voor energieopslag?
Elektriciteitsopslag. In het Hoofdlijnenakkoord was aangekondigd dat er €1,2 miljard bezuinigd gaat worden op Klimaatfondsmiddelen voor groene waterstof en batterijen, …
Wat u moet weten over elektriciteitsopslag
Een DC-systeem haalt opgewekte energie vrijwel direct uit het PV-systeem, daarom is de maximale PV-systeemgrootte voor direct opladen van de batterij beperkt. Het voordeel van DC-systemen is dat ze vaak minder ruimte innemen …
Handreiking vergunningverlening elektriciteitsopslagsystemen
zorgvuldige afweging kunnen maken is daarbij gewenst. Het doel van deze handreiking is om gemeenten en provincies te ondersteunen bij het proces van vergunningverlening voor elektriciteitsopslag. De handreiking is daarnaast ook een nuttig hulpmiddel voor de invulling van beleid, aangezien het een toetsingskader
Ontwikkelingen in de pijplijn voor energieopslag
In dit artikel gaan wij waar mogelijk specifiek in op elektriciteitsopslag1 en – na een korte inleiding over elektriciteitsopslag –op drie recente ontwikkelingen, namelijk de versnelling van de uitrol …
Transporttarieven voor opslag elektriciteit mogelijk op de schop
''Geen definitie van opslag'' Het belang van opslag van elektriciteit is evident nu het aandeel van niet-regelbare bronnen als wind- en zonne-energie sterk toeneemt. Maar het eerste probleem dat de ACM noteert, is dat er op dit moment geen definitie van opslag is in de Nederlandse wet- en regelgeving.
Webservice sociaal tarief voor energie | FOD Economie
De FOD Economie heeft een website ontworpen waar u uw persoonlijke situatie over de automatische toekenning van het sociaal tarief voor energie kunt controleren. De aangegeven informatie komt voort uit de databank van de FOD Economie. Deze gegevens zijn persoonlijk en worden om de drie maanden vernieuwd aan de hand van informatie van de ...
Ontwikkelingen in de pijplijn voor energieopslag
In Wind & Zon 2022-3 is al ingegaan op energieopslag en dat de huidige wet- en regelgeving achterloopt waar het gaat om energieopslag door middel van batterijen. In de tussentijd hebben op zowel Europees als nationaal niveau wél enkele noemenswaardige ontwikkelingen plaatsgevonden om de inzet van energieopslag te stimuleren. In dit artikel gaan wij waar …
RVO-handreiking voor gemeenten en provincies over elektriciteitsopslag
De Handreiking geeft ook handvatten voor beleid op het gebied van elektriciteitsopslag. RVO benadrukt dat dit beleid belangrijk is. En dat de meeste gemeenten nog geen beleid hebben, hoewel sommige provincies al wel begonnen zijn aan het maken ervan. ... LDES staat voor long duration energy storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van ...
Een stabiel energiesysteem door afbouwen saldering en …
Een aanvullende subsidie bijdragen aan het eerder rendabel maken van thuisopslag. Om thuisopslag vanaf 2023 rendabel te maken is een subsidie van 30% van de …
Investeringsregeling voor oplossingen bij netcongestie en voor …
Er is groeiende schaarste op het elektriciteitsnetwerk: vraag en aanbod van elektriciteit zijn hoger dan de beschikbare netcapaciteit. Hierdoor wordt het ook lastiger om nieuwe projecten voor energieopwekking (bijvoorbeeld zon op grote daken), voor elektrificatie van productieprocessen of voor nieuwbouw te realiseren. Om het bestaande net beter te benutten …
Omgaan met netcongestie: gemeenten en provincies …
Als gemeenten en provincies op het gebruik van elektriciteitsopslag sturen, kunnen ze richtlijnen geven voor de plaats en het ontwerp van elektriciteitsopslagsystemen. Zo zorgen ze dat de omgeving hier …
Alles over thuisbatterijen: ⚡ energie thuis opslaan
Je eigen opgewekte energie opslaan, hoe tof is dat!Op zolder, garage of in de bijkeuken. Het kan met de steeds populairdere thuisbatterijen die meer capaciteit krijgen en gelukkig betaalbaarder worden.. Ook elektrische auto''s worden meer en meer geschikt gemaakt als thuisbatterij door de functie: bidirectioneel laden.. Niet om maandenlang met een 5 persoons gezin van te kunnen …
Thuisbatterij: belangrijke vragen | Vereniging Eigen Huis
Maar daar staat tegenover dat de productie van thuisaccu''s veel energie en grondstoffen kost. Dat belast het milieu juist weer. Daarom is een thuisaccu volgens experts niet de meest milieuvriendelijke techniek om zonnestroom beter te gebruiken. ... Dan kan je juist zorgen voor extra belasting van het lokale net doordat je extra stroom afneemt ...
100% duurzame energie voor thuis – Fronius Solar Energy
Ja, dat kan! Een PV-installatie levert duurzame energie voor uw huis. In wezen hebt u energie nodig voor de volgende drie gebieden: Stroom: Stroomvoorziening van de apparaten in het huishouden; Warmte en koude: Verwarming en airconditioning; Mobiliteit: Opladen van elektrische auto''s; U kunt deze energie gemakkelijk zelf opwekken. Hoe?
Flexibiliteit van het energiesysteem
In de Klimaat- en EnergieVerkenning (KEV) van 2021 wordt geraamd dat wind en zon in 2030 bij voorgenomen beleid voor 68% van de Nederlandse elektriciteitsproductie verantwoordelijk zullen zijn. In de KEV-raming van 2022 (PDF) neemt het aandeel hernieuwbare elektriciteit bij vastgesteld en voorgenomen beleid toe naar 85 procent in 2030. Doordat de zon …
Handreiking voor de interpretatie van het begrip "Regeling voor ...
1. Inleiding Op 22 juni 2018 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het bij de beoordeling of een regeling een regeling voor vervroegde uittreding (RVU) is, als bedoeld in artikel 32ba van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB), gaat om de objectieve voorwaarden en kenmerken van de regeling. In het arrest (ECLI:NL:HR:2018:958) schetst de Hoge […]
Elektriciteitsopslag
Elektriciteitsopslag - flexibiliteit voor de energietransitie. Het is een bekend feit dat energie uit hernieuwbare energiebronnen niet de klok rond beschikbaar is, maar alleen als de wind waait of de zon schijnt. Met een energieopslagsysteem kan schone elektriciteit uit zonne-energie worden opgeslagen tijdens zonnige uren en precies worden ...
Het Vlaamse subsidiebeleid voor zonnepanelen
Het was niet alleen erg koud voor de tijd van het jaar, maar als je bedenkt dat het eigen-lijk nog maar 5 uur in de ochtend was, dan had de natuur nog tijd genoeg om op te warmen. Of leve het ...