Energietransitie industrie

De Nederlandse industrie was in 2020 verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale broeikasemissies in Nederland. In vergelijking met de meeste andere Europese landen is de Nederlandse industrie relatief energie-intensief, onder andere door de omvangrijke petrochemische industrie, raffinagesector en staalindustrie.

Webinar Energieproductie en -opslag, wat levert het op?

Nieuwe Oogst organiseert in samenwerking met GroenLeven, Windunie en Zonnepanelen op het dak een webinar over energie. In dit webinar op 6 november wordt stilgestaan bij de laatste ontwikkelingen op het gebied van energieproductie en -opslag, het verdienmodel voor de agrarisch ondernemer en wet- en regelgeving.

DEI+: Energie

U introduceert bijvoorbeeld een voor Nederland nieuwe toepassing van een apparaat, ... De opslag van CO 2 is een tijdelijke oplossing om de energie-intensieve industrie op tijd en kosteneffectief te verduurzamen. ... energieopslag en het omzetten van duurzaam opgewekte energie naar andere energiedragers en producten . Of off-grid projecten ...

De Toekomst van Zonne-energie: Trends en Innovaties in 2023

Ontdek hoe technologische vooruitgang de zonne-energie industrie hervormt en onze toekomst verlicht. ... Met elke voorbijgaande dag komen er nieuwe technologieën en innovaties bij die de efficiëntie, toegankelijkheid en duurzaamheid van zonne-energie verbeteren. ... Energieopslag: De groei van energieopslagsystemen, zoals thuisbatterijen ...

Energieopslag

Naast de zojuist genoemde opslagmethoden worden er nog tal van andere opslagmethoden gestimuleerd vanuit het kabinet, onder andere met industriële boilers vanuit de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) en energieopslag in ionische vloeistoffen vanuit de TSE (Topsector Energie). Ook zijn er Europese subsidies beschikbaar, …

Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen

Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …

Wat is thermische energieopslag en kan het de industrie op

Industriële warmte en -koeling zijn lang een vergeten aspect van de energietransitie geweest. De industrie, goed voor maar liefst 26 procent van het totale eindverbruik van energie in Europa, is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, en stoot jaarlijks meer dan 500 miljoen ton CO2 uit.Meer dan 60 procent van deze emissies zijn afkomstig van …

Rol energie-intensieve industrie cruciaal in energietransitie

Brightlands Materials Center voor nieuwe duurzame materialen; Energieopslag en -conversie; VoltaChem voor elektrificatie in de chemische industrie; ... Een belangrijke conclusie is dat de verduurzaming van de energie-intensieve industrie* cruciaal is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Toekomst van het Nederlandse energiesysteem ...

Energieopslag & -Distributie 13 maart 2025

Tijdens dit event ontmoet je directeuren en managers van energie- en industriële bedrijven gespecialiseerd in energieopslag en -distributie en energie innovatie. Daarnaast is deze middag ook bedoeld voor grootgebruikers, kennisinstellingen, universiteiten en overheden die zich bezighouden met technische ontwikkelingen omtrent energie.

Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie

Waterstof wordt al heel lang geproduceerd en gebruikt, vooral in de chemische industrie voor de productie van ammoniak en methanol, en voor de raffinage van aardolie. Productie gebeurt nu vooral op basis van aardgas en gaat gepaard met uitstoot van CO 2. Omschakeling naar duurzame bronnen is nodig maar is helaas complex en tijdrovend.

Duurzame energie-infrastructuur

Nederland wil in 2050 alleen nog energie uit duurzame bronnen gebruiken. Om van veel nieuwe, duurzame energiebronnen gebruik te kunnen maken, is er uitbreiding en aanpassing van de energie-infrastructuur nodig. Bijvoorbeeld kabels, buisleidingen en installaties voor opslag. Daarom werkt de overheid samen met bedrijven en netbeheerders aan de toekomstige …

Waterstof: de nieuwe energie van de toekomst? | ENGIE

Waterstof energie. Wordt waterstof energie de nieuwe zonne-energie? Waterstof komt bijna overal voor op de aarde. Het is terug te vinden in 70% van alle materie op de aarde. Waterstof is volledig kleur- en geurloos en dus niet met het blote oog te zien. Een groot voordeel van waterstof is dat het overal te winnen valt.

CO2-opslag in de industrie

We hebben CO 2-opslag tijdelijk nodig in de omslag naar een écht duurzame industrie. CO 2-opslag kan helpen om de uitstoot van de industrie op korte termijn al omlaag te brengen.Niet alle industrie kan namelijk meteen van fossiele brandstoffen af en overstappen op duurzame energie en processen. De reden hiervoor is dat schone alternatieven zoals …

UL9540 begrijpen: Veiligheidsnormen voor energieopslag | Beny Nieuwe ...

UL9540-certificering verhoogt de operationele veiligheid en vermindert de gevaren die gepaard gaan met een hoog stroomverbruik in de industrie. Hernieuwbare energie integratie: In hernieuwbare configuraties zorgt UL9540 ervoor dat de energieopslag veilig is en dat het systeem zonder problemen kan functioneren, vooral bij het werken met ...

Technology Outlook 2025: de 10 technologische …

Gebaseerd op eigen onderzoeken en ontwikkelingen stelt DNV GL dat 10 technologische trends op het gebied van materialen, wind- en zonne-energie, elektriciteitsopslag, datacommunicatie en vermogenselektronica een …

Rol energie-intensieve industrie cruciaal in …

De studie geeft een beeld van ons toekomstig energiesysteem met onder andere het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, groene waterstof en kernenergie. Een belangrijke conclusie is dat de verduurzaming …

Innovaties in Energieopslag: De Toekomst van Batterijtechnologie

Deze innovaties zullen niet alleen een cruciale rol spelen in de transitie naar hernieuwbare energie, maar zullen ook de manier waarop we energie gebruiken en beheren fundamenteel veranderen. Terwijl we deze spannende toekomst tegemoet gaan, is het belangrijk dat we de kansen die deze technologieën bieden omarmen en actief bijdragen aan een …

Een nieuw energiesysteem

Deze veranderingen vragen om aanpassing en vooral uitbreiding van onze energie-infrastructuur: de kabels, leidingen en buizen die onze energie transporteren en …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO

TNO en EBN concluderen dat ondergrondse energieopslag een belangrijke voorwaarde is voor een toekomstbestendig energiesysteem en het slagen van de …

Industriële energietransitie: energie en grondstoffen

De industrie is van oudsher gewend lineair te werken op basis van olie, gas en kolen. Hun huidige bedrijfsvoering en de infrastructuur zijn daarop gebaseerd. Nu moet de industrie veel verder gaan dan alleen hun energieverbruik vergroenen.'' Decarboniseren van energie en hercarboniseren van grondstoffen. Decarboniseren van energie en ...

Scenariostudie Nederlandse energiesysteem

In deze nieuwe scenariostudie is de realisatie van een duurzaam Nederlands energiesysteem berekend op basis van de aangescherpte nationale en Europese doelstellingen voor de energietransitie (Klimaatwet, Fit-for-55, REPowerEU). ... De omvang van de energie-intensieve industrie en brandstoffenproductie voor internationaal transport is bepalend ...

A year in review: Our companies | Koolen Industries

Nieuwe energie-infrastructuur werkt het beste als die in digitale verbinding staat, en we hebben de impact van digitale oplossingen ervaren als nooit tevoren. De groepsbedrijven die werken aan digitale platforms lieten in 2022 zien hoe technologie kan bijdragen aan een beter gebruik van de bestaande infrastructuur.

Een nieuw energiesysteem

Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal wil zeggen dat alle activiteiten in Europa geen effect hebben op het klimaat. Hiervoor heeft Nederland een nieuw energiesysteem nodig: van opwek, gebruik, transport tot en met opslag van energie. Maar wat is het energiesysteem en waarom moeten we een nieuw energiesysteem ontwikkelen? Europa …

Energieopslag

Ook is hernieuwbare energie nodig om het doel van klimaatneutraliteit in 2050 te kunnen behalen. Vanaf 2025 gaat in Nederland de nieuwe Energiewet in, waarin de Gaswet en Elektriciteitswet …

Innovatief energieopslagsysteem op basis van …

Ze kunnen de ontmantelingskosten beperken, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe werkgelegenheid creëren en bijdragen aan de overgang naar groene energie. Openingsfoto: GraviStore brengt zware gewichten omhoog en …

Nieuwe Energie Overijssel

Lunchen met Nieuwe Energie: de lusten van windparken? Dit is de kosten- en batenanalyse ... Bedrijven en industrie. ... We streven naar optimale afstemming tussen energieontwikkeling, vraag en aanbod om netschaarste te voorkomen …

De energietransitie in acht afbeeldingen; dit zijn de belangrijkste ...

Hoeveel energie hebben we überhaupt nodig over 25 jaar? De grootste vraag naar energie komt uit de gebouwde omgeving. Huizen, kantoren en andere gebouwen die vooral energie vragen om verwarmd te worden. Mobiliteit, industrie en landbouw zijn de andere sectoren. In de visualisatie is te zien met welke groei rekening wordt gehouden.

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan …