Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen ...

Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het volgende kabinet zal immers een grote. Op 17 maart dit jaar gaan we weer met zijn allen naar de stembus. Een belangrijk moment voor de energietransitie. ... Geen CO2-opslag onder Nederlandse bodem; Stijgende prijs gas voor grootverbruikers. CO2-uitstoot moet worden teruggedrongen;

Netcongestie, flexibiliteit en opslag van energie

Steeds vaker vervoeren we meer elektriciteit dan ons elektriciteitsnet aankan. Dat zorgt voor netcongestie (file op het elektriciteitsnet). Hierdoor kunnen bedrijven, nieuwbouw- en energieprojecten vaak geen extra …

Vader en dochter runnen start-up: goedkoop …

De start-up Solyx Energy heeft een simpele oplossing voor huishoudens die meer zonnestroom opwekken dan gebruiken: energie opslaan in een warmwaterboiler. Vader Hans en dochter Emma Snaak bieden een …

Energieopslag | Research | Geologische Dienst Nederland

Om voldoende energie beschikbaar te hebben voor dagelijkse en seizoensgebonden schommelingen in de energiebehoefte van ons land, is een strategische energievoorraad van belang. ... Ons onderzoek richt zich op de technologie, de mogelijkheden die de Nederlandse ondergrond biedt en de veilige toepassing van deze vorm van ondergrondse …

Energy Storage

Energy Storage NL is de verbinder, matchmaker en promotor van Nederlandse bedrijven en organisaties die innovatieve energieopslag- en conversietechnologieën ontwikkelen, produceren en toepassen. ... We bevorderen het bewustzijn en de kennis over de huidige en toekomstige rol voor energieopslag en -conversie in het energiesysteem. lees verder.

Eerste CO2-opslag project in Nederland van start

Het transportsysteem op land dat wordt aangelegd, biedt wel ruimte voor toekomstige CO 2-opslag-projecten. Hans Meeuwsen, directeur Porthos: "De opslag van CO 2 is cruciaal als we de klimaatdoelen in Nederland willen halen. Dit investeringsbesluit is een belangrijk startmoment voor toekomstige ontwikkelingen in de opslag van CO 2 in Nederland."

Energieopslag: als onderneming energie opslaan

Het Nederlandse bedrijfsleven is in toenemende mate aan het elektrificeren, ziet Scholten. ''Grote fabrieken gaan nu bijvoorbeeld totaal van het gas af, waardoor je ziet dat er megawatts aan gas nu ineens elektrisch moeten. Maar veel bedrijfsaansluitingen zijn niet groot genoeg voor de elektrificering van bedrijfsprocessen.

Scenariostudie Nederlandse energiesysteem

Door TNO zijn twee scenario''s opgesteld (ADAPT en TRANSFORM) waarmee met name de grote veranderingen in het Nederlandse energiesysteem zijn verkend die kunnen (moeten) plaatsvinden in de periode …

Energie Beheer Nederland kent uitzonderlijk jaar

Energie Beheer Nederland (EBN) heeft in verschillende opzichten een bijzonder jaar 2022 achter de rug. Naast het feit dat de organisatie een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan het in stand houden van de energiezekerheid in Nederland, is er sprake van een uitzonderlijk hoge omzetstijging.

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid voor opslag in zoutcavernes kan worden gegarandeerd en een pilot ontwikkelen voor waterstofopslag in ...

De brandstofcel: warmte en stroom in huis zonder CO₂-uitstoot

Een veelbelovende oplossing is de brandstofcel, die zonne-energie maandenlang opslaat als waterstof. In de wintermaanden zet deze ''mini-energiecentrale'' de waterstof om in stroom en verwarming voor je woning. Lees in dit artikel hoe deze Nederlandse technologie energieopslag betaalbaar maakt.

Energieopslagprojecten in Nederland

De druk op het Nederlandse elektriciteitsnet wordt de komende jaren steeds groter. Omdat we vanu... Leverancier. ATEPS. ITMGroup. ... Voor dit unieke project werkt Energy Storage NL deelnemer Eaton samen met Nissan, BAM, The Mobili... Leverancier. Eaton. Jouw …

Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …

In dit artikel duiken we in het belang van energieopslag, de voordelen ervan en hoe de Nederlandse overheid zich inzet om de capaciteit van energieopslag in ons land te …

Nederland loopt achter bij opslag van energie

Nederland loopt dan ook achter bij andere Europese landen en laat daardoor kansen voor een duurzamer, betaalbaarder en betrouwbaarder energiesysteem aan zich voorbij gaan. Snelle actie van overheid en bedrijfsleven kan weer tot een voorsprong leiden, maar dan moeten enkele tientallen belemmeringen worden weggenomen.

Energy storage platform: energieopslag na 2030 | TNO

Verschillende laboratoria van TNO spelen hierin een rol, bijvoorbeeld het ''Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy'' (RCSG) voor de opslag van aardwarmte, in Petten het Faraday lab voor het verbeteren van technologieën als elektrolyse voor het opslaan van waterstof en het Carnot lab dat zich richt op warmteopslag. Geomechanisch en biomechanisch onderzoek gebeurt in de …

Kamerbrief over rapport ''Ondergrondse energieopslag in …

Bijlagen. Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod. Dit rapport omvat de technische analyse over toekomstige …

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO

In de whitepaper "Ondergrondse energieopslag noodzakelijk voor toekomstig energiesysteem", die TNO en EBN schreven naar aanleiding van een rapport over …

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart Energieopslag

Een stabiel energiesysteem door afbouwen saldering en …

als decentrale energieopslag is nodig. Voor decentrale opsag specifiek is nodig dat het afbouwpad salderingsregeling wordt gevolgd én subsidies worden geïntroduceerd voor …

Onderzoek Veiligheid Energie Opslag Systemen | Rapport

Het rapport bevat het resultaat van een studie naar de veiligheid van batterijen in energie-opslag systemen (EOS) en de regelgeving hierover.Onderzoek Veiligheid Energie Opslag Systemen

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Met de voorjaarsnota is € 125 miljoen gereserveerd om de financiële risico''s te dekken van grootschalige waterstofopslag. Dit bedrag kan verdubbeld worden voor extra …

Nationaal plan energiesysteem (NPE)

Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. We moeten er nu al op …

Batterijopslag als oplossing voor het overvolle …

De megabatterij is niet alleen functioneel voor het opslaan van energie en een betere balans op het energienet, maar levert ook veel data op. Voor de energietransitie is het belangrijk dat we op een gegeven moment grootschalig …

Factsheet ENERGIE opslag: stand van zaken

Prijsontwikkelingen voor kleinverbruikers Door de salderingsregeling is het aantal zonnepanelen voor kleinverbruikers sterk toegenomen. Voor gebruikers is het financieel voordeliger om stroom terug te leveren aan het netwerk dan het op te slaan. Vanaf 2025 wordt de regeling afgebouwd. Als die volledig wordt afgeschaft is een thuis-

Marktmechanisme hernieuwbare Energie voor Vervoer en HBE''s

Hernieuwbare Energie voor Vervoer is de systematiek waarmee Nederland werkt aan de doelstellingen voor een steeds toenemend aandeel hernieuwbare energie voor vervoer en transport. En een afname van het aandeel broeikasgassen door de uitstoot van transportbrandstoffen. Een marktmechanisme met hernieuwbare brandstofeenheden (HBE''s) …

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

In dit artikel richten we ons op elektriciteitsopslag op netschaal. We onderzoeken de marktontwikkeling in Nederland, hoe beleid en regelgeving deze ontwikkeling ondersteunen, en waar verdere verbeteringen mogelijk zijn om de marktgroei verder te stimuleren.