Solar Magazine
Om die opschaling van de waterstofproductie in Europa te faciliteren en ervoor te zorgen dat waterstof kan bijdragen aan de Europese klimaatdoelstellingen, moet eerst worden bepaald …
Waterstofopslag voor woningen en bedrijven komt op de markt
Het is ongeveer zo groot als de Powerwall van Tesla, maar kan tot drie keer zoveel energie opslaan over een langere periode. Dat is de belofte van een nieuw op waterstof gebaseerd energieopslagsysteem voor huizen en bedrijven dat wordt ontwikkeld door de Australische start-up Lavo Hydrogen Technology Ltd. De technologie, ontwikkeld in samenwerking met …
Consortium onderzoekt waterstofopslag voor Arnhemse windenergie
Kennisinstellingen, bedrijven en de gemeente Arnhem gaven 6 juni het startschot voor het project Enowatts (ENergieOpslag in WATerstof: Toepassingen en Scenario''s). Zij doen onderzoek naar een waterstofcentrale op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, voor de opslag van windenergie en een scala aan andere toepassingen.
15 dingen die je moet weten over waterstof | TNO
Waterstof is ook het lichtste gas dat we kennen en heeft daar om een lage energie dichtheid per volume eenheid ( in m 3). Per gewicht (in kg) heeft waterstof wel een hoge energie dichtheid van 120 megajoule (MJ) per kg. Dat is bijna drie keer zo veel als aardgas (45 MJ per kg). Waterstof wordt wel vaak onder druk gebracht.
Hoe verloopt opslag en distributie?
Waterstof kan fysiek opgeslagen worden als een (gecomprimeerd) gas, cryogene vloeistof of met behulp van andere materialen waaraan het tijdelijk gebonden kan worden. De eerste twee vormen, en met name gecomprimeerd gas, worden …
7 vragen over waterstofopslag
Een goed functionerende energiemarkt kan niet zonder een effectieve opslag. Vraag en aanbod zijn meestal niet synchroon en dan is opslag voor korte of langere tijd …
Whitepaper ONDERGRONDSE ENERGIEOPSLAG …
energieopslag. Ook moet het energiesysteem veel flexibeler worden, vanwege de veel grotere inzet van weersafhankelijke energiebronnen als zon en wind. GROTE VRAAG NAAR OPSLAG VANAF 2030 Door de noodzaak om de sterk variabele vraag en aanbod in de toekomst in balans te houden, zal ondergrondse energieopslag vanaf 2030 cruciaal worden. Hiermee
Nieuwe katalysator: energieopslag in waterstof 20x effectiever
Omdat platina duur en schaars is, kan dit een probleem zijn als elektrolyzers en brandstofcellen op grote schaal toegepast gaan worden. "Collega-onderzoekers uit China ontwikkelden daarom een legering van platina en nikkel, waarmee de kosten omlaag gaan en de activiteit omhoog", vertelt Hensen.
Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe …
Nederlands consortium: EU-onderzoek naar grootschalige waterstofopslag ...
In het energiesysteem van de toekomst dat primair zal leunen op wind en zonne-energie wordt grootschalige ondergrondse waterstofopslag essentieel om de stabiliteit van het energiesysteem te borgen. Reden waarom TNO, Energie Beheer Nederland (EBN) en Shell deelnemen aan het grootschalige Europese onderzoeksproject ''EUH2STARS'' (European …
De waterstofrevolutie wordt serieus op de proef gesteld
Waterstof is klaar om een belangrijke rol te spelen in het koolstofvrij maken van de wereld, met een focus op de traditionele sectoren, sectoren die moeilijk kunnen …
Klimaatneutrale Energiescenario''s 2050
•De industrie heeft van de sectoren, exclusief bunkers en kerosine, het grootste aandeel in waterstof nodig om te decarboniseren. •De mobiliteit- en elektriciteitssector spelen ook een rol, …
Groene waterstof: wat het is, kenmerken en toepassingen ervan
Groene waterstof consolideert zichzelf als een sleutelelement in de decarbonisatie van de wereldeconomie en in de strijd tegen de klimaatverandering. In deze context heeft de Europese Unie groene waterstof aangemerkt als een fundamentele pijler in haar beleid Herstelfonds.Met een ongekend stimuleringspakket van 1,8 biljoen euro wordt ongeveer …
Energieopslag
Naast de zojuist genoemde opslagmethoden worden er nog tal van andere opslagmethoden gestimuleerd vanuit het kabinet, onder andere met industriële boilers vanuit de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) en energieopslag in ionische vloeistoffen vanuit de TSE (Topsector Energie). Ook zijn er Europese subsidies beschikbaar, …
Waterstof
Waterstof als basismateriaal kan in raffinaderijen via ammoniak en methanol in de landbouw, de mijnbouw en de industrie worden gebruikt om het koolstofverbruik te verminderen. De state-of-the-art automatiseringssystemen van Weidmüller voor waterstofinstallaties zijn al decennia lang de sleutel tot groter economisch succes.
Deze zonnepanelen maken direct waterstof uit zonne-energie
Waterstof (H2) speelt een steeds belangrijkere rol in de energietransitie, omdat het fossiele brandstoffen kan vervangen en kan dienen als langdurige opslagoplossing voor hernieuwbare …
Energieopslag
Bij de keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag spelen de kosten van de installatie, de opslagcapaciteit, het vermogen en de tijdschaal waarop de energie opgeslagen kan worden een rol. Ook de energetische duurzaamheid van de opslag (''round-trip efficiency'', dat wil zeggen de verliezen bij zowel het opslaan van de energie als bij het er weer uithalen, zie …
Waterstof thuis produceren en opslaan
Het opslaan en bewaren van overtollige zonnestroom, dat kennen we inmiddels wel. Zonnefabriek installeert al enige tijd opslag systemen van SMA in combinatie met lithium-ion batterijen van BYD, en nu ook met batterijen van SMA zelf deze batterijen kan het overschot aan zonnestroom dat niet onmiddellijk in huis wordt verbruikt, tijdelijk worden bewaard. ''s Avonds …
Waterstof: welke kansen zijn er? | Milieu Centraal
Waterstof (met als scheikundige afkorting H2) is een geurloos en kleurloos gas. Waterstof moet eerst gemaakt worden, voordat het gebruikt kan worden. Daarvoor is energie nodig. Waterstof neemt een deel van die energie op. Omdat het niet van nature voorkomt maar wel energie kan bevatten, noemen we het een energiedrager en geen energiebron.
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050
In de huidige situatie wordt energieopslag in zowel Nederland als in de rest van Europa gedomineerd door ondergrondse opslag van aardgas (UGS). In termen van opslagcapaciteit en -vermogen betreft dit meer dan 99% van het totaal van alle geïnstalleerde energieopslag (inclusief batterijen en pompaccumulatiemeren). Opslag van aardgas wordt niet ...
Het regeerprogramma en waterstof
Nederland moet een welvarend land blijven én is verplicht om een schonere en gezondere wereld door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Ook moet Nederland minder afhankelijk worden van andere landen voor de levering van onze energie en kritieke grondstoffen. Mooie woorden, maar wat betekent dat concreet voor waterstof.
7 vragen over waterstofopslag
Cavernes A1 tot en met A7, met uitzondering van A5, zijn op dit moment in gebruik voor de opslag van aardgas. Cavernes A5, A8 en hoger zullen worden ontwikkeld voor de opslag van waterstof. In totaal is er in de huidige vergunning ruimte voor tien cavernes. 5. De demonstratie waterstofopslag is dus bijna afgerond. Wat zijn de bevindingen tot nu ...
Standpunt energieopslag
Batterijen Energie-Nederland erkent het belang van batterijen in een toekomstig energiesysteem, maar vindt aparte stimulering niet nodig. Subsidies voor batterijen zijn niet kosteneffectief volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Verzwaren van het net is vaak goedkoper en batterijen concurreren met andere flexibiliteitsvormen. Focus op het wegnemen van barrières, …
Energieopslag
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Ook slaan we energie op als ''strategische reserve'', zodat we ook energie kunnen blijven leveren als de aanvoer wordt verstoord door andere oorzaken.
Waterstoffabriek voor thuis als alternatief voor batterij
Daarmee kan er meer energie worden opgeslagen, en het schijnt ook veiliger te zijn. Overtollige thuis opgewekte stroom van zonnepanelen kan opgeslagen worden in een batterij. Een Australisch bedrijf heeft nu een alternatief voor de …