Fusie-energie
Fusie-energie is een vorm van energieopwekking waarbij elektriciteit wordt geproduceerd door gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij kernfusiereacties. Bij kernfusie versmelten twee lichtere atoomkernen tot een zwaardere kern.
Wat doet een kerncentrale?
Een kerncentrale maakt gebruik van kernbrandstof, zoals uranium of plutonium, om elektriciteit op te wekken. Deze brandstof wordt gebruikt in kernreactoren, die de kernenergie omzetten in elektriciteit. Kernreactoren maken gebruik van de kracht van kernfusie of kernsplijting om energie vrij te maken, wat leidt tot de opwekking van elektriciteit.
Kernfusie wekt eindelijk meer energie op dan het kost ...
Amerikaanse wetenschappers meldden dinsdagmiddag een primeur in de wereld van kernfusie. Zij wekten in het lab een fusiereactie op, waarbij meer energie vrijkwam dan erin ging. ... vindt ook fysicus Marco de Baar van het Nederlandse energie-onderzoeksinstituut Differ. ''Wat ze hier hebben gedaan is wetenschappelijk echt knap, en technisch ...
Recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie in Europese …
In het Verenigd Koninkrijk is een internationaal team van wetenschappers erin geslaagd om een recordhoeveelheid energie op te wekken met kernfusie. Kernfusie wordt gezien als dé oplossing om zonder broeikasgassen en kernafval energie te produceren. Alleen verbruiken de reactors nog altijd meer energie dan dat ze opwekken.
Beleggen in waterstof: 15 aandelen die exploderen in …
Het parcours dat de koers heeft doorlopen, is zonder meer verbluffend. In één jaar tijd ging het aandeel bijna x10. ITM Power doet wat het moet doen: op basis van waterstof energiesystemen maken voor de opslag …
Doorbraak in kernfusie-onderzoek: wetenschappers wekken in 5 …
Het is een nieuwe mijlpaal die ons weer een stapje dichter bij het ultieme doel brengt: met behulp van kernfusie op een veilige en schone manier een vrijwel grenzeloze hoeveelheid energie opwekken. Het is wetenschappers gelukt om in een speciaal daarvoor ontwikkelde onderzoeksfaciliteit gedurende 5,2 seconden een constant fusievermogen te ...
Europese kernfusiereactor vestigt record | EOS Wetenschap
Kernfusie, het hippe broertje van kernsplijting, belooft al een aantal jaar de energie van de toekomst te zijn. Helaas lijkt deze technologie steeds dertig jaar in de toekomst te liggen. Wordt kernfusie door een recordbrekend experiment meer werkelijkheid dan science-fiction? Wat is kernfusie nu eigenlijk? Is het veilig?
Kernfusie levert voor het eerst energie op
Voor het eerst is het wetenschappers van de Amerikaanse National Ignition Facility gelukt om netto energie te persen uit kernfusiereacties. Ze schoten met 192 krachtige lasers op een kleine hoeveelheid deuterium en tritium, dat via kernfusie meer energie genereerde dan ze met de lasers hadden geïnvesteerd. Een mijlpaal in het kernfusie-onderzoek.
Overtollige energie uit kernfusie: "Dit is de grote …
Energie uit kernfusie is voor energiewetenschappers lange tijd de belofte aan de horizon geweest. Na twee recente succesvolle experimenten in het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië is er nu - voor het …
Overtollige energie uit kernfusie: "Dit is de grote …
Kernfusie is gebaseerd op nabootsing van het proces in de kern van de zon - en andere sterren - waarbij atomen samensmelten en enorme hoeveelheden energie vrijkomen. Een belangrijk verschil tussen kernsplijting …
Voor het eerst met kernenergie meer energie opgewekt dan erin …
Energie opwekken door middel van kernfusie wordt gezien als de manier om veilige en koolstofvrije energie te verkrijgen in grote hoeveelheid, zonder daarbij afval te produceren.
CO2 opslaan in de grond | de voor
Deze maatregelen zijn ontworpen om eventuele risico''s voor het mariene ecosysteem en de veiligheid van de omgeving te minimaliseren. De Voor- en Nadelen van CO2 opslag in de grond Voordelen. Klimaatbescherming: Het is een effectieve methode om de uitstoot van CO2, een belangrijke broeikasgas, te verminderen. Dit draagt bij aan wereldwijde ...
Een mogelijk nieuwe energiebron: kernfusie met Helium-3
Als ik zou moeten kiezen ga ik eerder voor het kweken van tritium, dan voor mijnbouw op de maan voor He-3 (of als je toch kunt smijten met energie van uit de zon-(atmosfeer) op nog langere termijn). Neem niet weg dat het grootste probleem een sterk en vooral stabiel magneet veld is, of sterke stabiele lasers, om het fusie plasma op temperatuur te …
Doorbraak in kernfusie-onderzoek: wetenschappers …
Het is een nieuwe mijlpaal die ons weer een stapje dichter bij het ultieme doel brengt: met behulp van kernfusie op een veilige en schone manier een vrijwel grenzeloze hoeveelheid energie opwekken. Het is wetenschappers …
Als kernfusie werkt, is dat zeer goed nieuws voor duurzame energie
De aankondiging dinsdag is waarschijnlijk een grote stap voorwaarts voor energievoorziening op basis van kernfusie, maar de toepassing van deze technologie op commerciële schaal is waarschijnlijk ...
Kernfusiereactor wekt recordhoeveelheid energie op
Al tientallen jaren werken wetenschappers en technici toe naar kernfusie: het opwekken van energie door lichte atoomkernen samen te smelten. Dat heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van wat er gebeurt in de huidige kerncentrales: daar worden zware atoomkernen gesplitst.
Kernfusiereactor wekt recordhoeveelheid energie op
Van vijf seconden naar vijf uur. Nu klinkt vijf seconden als een korte periode – maar daar is op het moment weinig aan te doen. De magneten die JET gebruikt om het plasma in de reactor in bedwang te houden, zijn van koper – en die kunnen de vereiste hitte voor dit soort experimenten maar een paar tellen aan.
Natuurkunde
Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bestaat het idee dat het opwekken van energie uit kernfusie een veelbelovende manier zou kunnen zijn om in de toekomst op een schone manier energie te produceren. Er is daarom op internationale schaal veel onderzoek gedaan naar kernfusie. ... Er is wel wat radioactief afval, de materialen van de wand ...
Nieuw record bij kernfusie-experimenten
Kernfusie is de energiebron van de sterren en (dus) de zon. Deze vorm van energieopwekking lijkt alleen maar voordelen te hebben: er komt geen CO 2 bij vrij, er is geen kans op ongecontroleerde kettingreacties en er is nauwelijks sprake van radioactief afval. De energie komt vrij door het samensmelten van de kernen van waterstofatomen.
Kernfusiereactor wekt recordhoeveelheid energie op
Al tientallen jaren werken wetenschappers en technici toe naar kernfusie: het opwekken van energie door lichte atoomkernen samen te smelten. Dat heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van wat er gebeurt in de …
Fusie-energie
Fusie-energie is een vorm van energieopwekking waarbij elektriciteit wordt geproduceerd door gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij kernfusiereacties. Bij kernfusie versmelten twee lichtere atoomkernen tot een zwaardere kern. De warmte die daarbij vrijkomt, kan worden omgezet in elektricitieit door een elektriciteitscentrale.Apparaten die zijn ontworpen om fusie …
Doorbraak in kernfusie-onderzoek: wetenschappers …
JET''s bijdrage aan fusie-onderzoek en -engineering is van cruciaal belang voor de toekomstige ontwikkeling van fusie-energie: iets wat een veilig, CO2-arm en duurzaam onderdeel belooft te worden van ''s werelds …
Recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie in …
In het Verenigd Koninkrijk is een internationaal team van wetenschappers erin geslaagd om een recordhoeveelheid energie op te wekken met kernfusie. Kernfusie wordt gezien als dé oplossing om zonder …
Welke nieuwe vooruitzichten zijn er voor energieproductie?
Het steeds groter wordende aandeel van hernieuwbare energie, gekenmerkt door een intermitterend karakter, en de schaarste van fossiele brandstoffen effenen ook het pad voor nieuwe opslag- en transformatiemethodes van de energie in het energielandschap. Waterstof: de brug tussen de energievormen
Overzicht kernfusie: De voor
Voor kernfusie, de samensmelting van lichtere tot zwaardere deeltjes, hebben we honderdvijftig miljoen graden Celsius nodig. Dit maakt de wetenschappelijke u...