Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe …
Goede mogelijkheden ondergrondse waterstofopslag op zee
Om vanuit beleid te kunnen beschikken over de mogelijkheid van wateropslag op zee voor de periode tussen 2030 en 2040 is het van belang om tijdig te beginnen met de voorbereidingen. Betrek de mogelijkheid voor ontwikkeling van ondergrondse waterstofopslag op zee bij de planning en uitrol van de energie-hoofdinfrastructuur, waarmee eveneens kansen op …
Nieuwe energie voor Groningen
60% te gaan wil de provincie nieuw beleid ontwikkelen voor duurzame energie. Het huidige beleid was toe-gespitst op centraal aangewezen plekken waar wind en zon ruimte kregen en werd van bovenaf opgelegd. Deze manier van beleid uitvoeren is niet zonder meer wenselijk voor de periode 2020-2035. De provincie
Kamerstuk 29023, nr. 270 | Overheid > Officiële bekendmakingen
De conclusies en aanbevelingen zijn relevant met het oog op de keuzes die moeten worden gemaakt bij de ontwikkeling en ruimtelijke inpassing van ons energiesysteem. …
Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van ...
1 Onze Minister is belast met het uitgeven, overdragen en innemen via een elektronisch systeem van garanties van oorsprong voor ander gas uit hernieuwbare bronnen.. 2 Onze Minister opent op aanvraag van een in Nederland gevestigde producent, leverancier, handelaar of de Nederlandse Emissieautoriteit, bedoeld in artikel 2.1 van de Wet milieubeheer, …
Ondergrondse Opslag in Nederland
Door de inzet van diverse ondergrondse warmtetechnologieën (bijv. warmte-koude opslag, hoge-temperatuuropslag, bodemwarmtesystemen) kan een hoge mate van energie-efficiëntie worden bewerkstelligd bij industrie, glastuinbouw en gebouwde omgeving. Naast de ondersteunende rol ten aanzien van de energietransitie, heeft
7 vragen over waterstofopslag
De getallen staan niet voor Nederlandse rijkswegen maar voor de nummering van de cavernes. Cavernes A1 tot en met A7, met uitzondering van A5, zijn op dit moment in gebruik voor de opslag van aardgas. Cavernes A5, A8 en hoger zullen worden ontwikkeld voor de opslag van waterstof. In totaal is er in de huidige vergunning ruimte voor tien ...
Kamerbrief voortgang waterstofbeleid | Kamerstuk
Minister Jetten (Klimaat en Energie) en minister Adriaansens (EZK) informeren de Tweede Kamer over de voortgang van het waterstofbeleid. De ministers gaan daarbij onder …
Handreiking bij duurzaam energie opwekken
Gemeentelijk beleid De gemeente Ede heeft een groot buitengebied met daarin verschillende kleinschalige landschapstypen. Door de ligging tussen de Veluwe en de ... De gemeente Ede heeft voor de opwekking van wind- en zonne-energie een categorie-indeling gemaakt naar omvang: 1. Klein: windturbine met een ashoogte tot en met 15 meter (tenzij anders
Een Waterstofpact voor een nieuw kabinet
• Bouwen en exploiteren van 500 MW elektrolyse. Na 2025 zijn voor de verdere exploitatie van dit vermogen aanvullende steun en een regulerend kader nodig; • Realiseren van de landelijke waterstofbackbone die de Nederlandse industrieclusters verbindt en beschikking geeft over vier cavernes voor de opslag van waterstof;
Hernieuwbare energie: voor
Windkracht: Windenergie is de energie die wordt verkregen uit de kracht van de wind.Windturbines zetten dit om in elektrische energie door middel van bladen of bladen, die roteren afhankelijk van de windrichting. Ze kunnen zich op het land of op zee bevinden, in zogenaamde windparken.
Een Waterstofpact voor een nieuw kabinet
• Inpassing van groene energie in de vorm van moleculen en vergroening van de, van moleculen afhankelijke, industrie; • Perspectief voor de import van waterstof en de rol van Nederland als poort van de Europese waterstofmarkt; • Behoud van werkgelegenheid en …
Rijk stelt grond beschikbaar voor opwekking duurzame energie
Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn gestart met het pilotprogramma ''Hernieuwbare energie op Rijks(waterstaat)-areaal''. Doel van dit programma is om te leren hoe Rijksgronden openbaar kunnen worden getenderd voor de opwekking van duurzame energie zoals ook gevraagd door de Tweede …
Belastingplan 2025: maatregelen voor energie en milieu
Deze maatregelen bevorderen de ontwikkeling van de waterstofmarkt, creëren nieuwe kansen voor economische groei en werkgelegenheid en versterken de …
Getijdenenergie voor
Na overweging van de kostenoverwegingen voor de productie van getijdenenergie, is het belangrijk om de kosteneffectiviteit ook te vergelijken met andere vormen van hernieuwbare energie. Hoewel getijdenenergie hogere initiële investeringskosten heeft dan sommige andere hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, kan het meer consistente …
Herziening van de energiebelastingrichtlijn (EBR) Vragen en …
verwezenlijking van de ambitieuze EU-doelstellingen voor energiebesparing en de vermindering van broeikasgasemissies ondersteunen. Wat is de energiebelastingrichtlijn en waarom moet …
Eigen opwekking van duurzame energie
Het voorbereiden van een aanbesteding voor eigen opwekking van energie verschilt met de aanbesteding voor levering van energie. In combinatie of separaat van de energielevering. Er is in Nederland een groot aantal installatiebedrijven dat opwekinstallaties kan leveren en aanleggen.
Gasunie en Storag tekenen overeenkomst voor grootschalige ...
Gasunie en Patrizia/Storag Etzel willen opslagcavernes voor waterstof ontwikkelen in de Etzel zoutkoepel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat maken Gasunie en Storag Etzel vandaag bekend tijdens energiecongres E-world in Essen. Het doel is om, na een haalbaarheidsstudie, een opslaginstallatie voor meerdere cavernes te ontwikkelen en beheren …
De voor
Waterkrachtenergie is een van de meest essentiële, betaalbare en meest gebruikte hernieuwbare bronnen. Verken de voordelen, zoals de opwekking van hernieuwbare energie en verminderde schadelijke uitstoot, en houd ook rekening met nadelen zoals de impact op het milieu en de beperkte geografische haalbaarheid.
Handreiking voor gemeenten over de samenwerking met …
• Meer weten over energiecoöperaties en gemeenten? Lees meer op de website van belangenorganisatie voor energiecoöperaties Energie Samen voor Gemeenten of op de web-site van klimaatstichting HIER voor gemeenten en professionals . • Lees meer over het Nederlandse landschap van energiecoöperaties in de Lokale Energie Monitor 2022.
Waterstofopslag
Een veel gebruikte methode om bij het opslaan van waterstof in een waterstoftank het volume te verkleinen is het verhogen van de druk van het waterstofgas. Hier voor worden drukken gebruikt van 200, 350 of 700 bar.Een nadeel van deze opslagmethode is dat er door het comprimeren 6% [1] energie verloren gaat bij gebruik van een ionische compressor of zuigercompressor.
SustainaWeekly
Economie: In 2022 is het vermogen aan zonnepanelen van woningen en bedrijven in Nederland gemiddeld met ongeveer 47% toegenomen, maar het aandeel hernieuwbare energie in het totale eindverbruik van energie is nog steeds relatief laag. Doorgaans wekken rijkere gemeenten meer zonnestroom op dan minder welvarende gemeenten. Hoewel …
Belastingplan 2022: Klimaat en Energie
Vanuit de klimaatenveloppe is er in 2022 70 miljoen euro beschikbaar voor verduurzaming van de industrie. De besteding hiervan is als volgt: 10 miljoen euro voor …
Het energiebeleid van België
de recuperatie van energie door de industrie en andere gebruikers; rationeel energiegebruik; De bevoegdheidsverdeling met betrekking tot energiezaken vergt samenwerking en overleg tussen de federale staat en de gewesten. Dat overleg heeft geleid tot de oprichting van de overleggroep ENOVER (CONCERE in het Frans). Energiebalansen van België
BELEID KLEINSCHALIGE DUURZAME ENERGIE OPWEKKING …
2.3 Aanpak van de decentrale opgave 3. DECENTRAAL BELEID 3.1 Richtlijnen voor de ontwikkeling van kleinschalige zonneparken 3.2 Verdieping van de richtlijnen voor zonneparken 3.3 Locatiekeuze en landschappelijke inpassing zijn maatwerk 3.4 Wierdenlandschap 3.5 Dijkenlandschap 4. BELEID KLEINSCHALIGE WINDENERGIE
Stimulering van waterstof in de fiscaliteit
In zijn algemeenheid pleiten wij voor het stimuleren van waterstof via de inzet van de fiscaliteit. Waar hierna over energiebelasting (EB) wordt gesproken wordt tevens de opslag