Gebouwen opwarmen met zonne-energie opgeslagen in zand
In Finland heeft de start-up Polar Night Energy een techniek ontwikkeld om gebouwen op te warmen met zonnecellen-energie opgeslagen in zand. Finland ligt deels binnen de poolcirkel.
Energietransitie | Duurzame energie | Groene energie
Netstroom was ooit eenrichtingsverkeer, ver weg van gecentraliseerde bronnen. Moderne netstroom is vandaag bidirectioneel: deze stroomt heen en weer door het net, tussen een groeiend aantal gedecentraliseerde duurzame bronnen, microgrid energiesystemen en dichtbij elektrische belasting, om wereldwijd schonere en betrouwbare energie te kunnen leveren.
HomeLab Gent
HomeLab biedt een unieke residentiële test- en co-innovatieomgeving die volledig is toegewijd aan ''smart home services'' in Gent. Deze bijzondere faciliteit functioneert als zowel een laboratorium en een echt huis met twee verdiepingen, waar individuen tegelijk kunnen verblijven en actief kunnen deelnemen aan het testen en co-creëren van IoT- en AI-diensten.
Welke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?
Wilt u in grootschalige opslag investeren? En bent u benieuwd welke rol opslag kan spelen in ons toekomstige energiesysteem? Omdat er al veel aandacht voor …
VISIEDOCUMENT Grootschalige energieopslag
2 Inleiding Grootschalige energieopslag biedt Nederland een bijzondere kans om zich tot een Europese energie- en innovatiehub te ontwikkelen. Het energielandschap in
Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen
Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …
Serres | Gids Duurzame Gebouwen
Serres zijn overdekte teeltruimten die de zonnestraling optimaal benutten dankzij hun transparante of doorschijnende wanden. Serres creëren een microklimaat dat gunstig is voor bepaalde planten die meer warmte nodig hebben, of ze verlengen het groeiseizoen van bepaalde andere planten. Ze zijn ook geschikt om zaailingen te kweken. Naast het productieve aspect …
Elektriciteit Opslag Systeem (EOS)
Elektriciteit Opslag Systemen (EOS), ook wel Powerwalls, genoemd zijn momenteel nog zeldzaam in de Nederlandse huishoudens. De verwachting is dat de behoefte om de komende jaren zelf thuis elektriciteit op te kunnen slaan zal toenemen.
Energieopslag opent een nieuw hoofdstuk voor omvormers
De gecentraliseerde, industriële en commerciële gedistribueerde en huishoudelijke gedistribueerde capaciteit zal met respectievelijk 147%, 104% en 72% …
Warmte koude opslag (WKO) voor verwarmen en koelen | INNAX
Wat is een warmte koude opslag (WKO)? Een warmte koude opslag (WKO), ook wel bodemenergie- of bodemwarmteopslag genoemd, is een systeem dat warmte en koude uit de bodem haalt om gebouwen te verwarmen en te koelen.
Verduurzaming gebouwde omgeving
De verduurzaming van de gebouwde omgeving moet versnellen om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen. Dit stelt ons onder andere voor de uitdaging om voor 2050 ruim 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen te transformeren tot goed geïsoleerde panden, die met duurzame warmte worden verwarmd en waarin schone elektriciteit wordt …
Energieopslagtechniek
OverzichtGecomprimeerde luchtPompcentraleCryogene opslagAccu''sVliegwielenMagnetische opslagChemische opslag (elektrolyse)
Een andere energieopslagtechniek CAES is het gebruik van dalurenelektriciteit om lucht te comprimeren, die wordt meestal opgeslagen in een oude mijn of een andere soortgelijke geologische structuur. Wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is, gaat de gecomprimeerde lucht samen met aardgas naar een gasturbine om elektriciteit op te wekken. Een dergelijke centrale werkt sinds 1978 te Huntorf om …
Elektriciteitsopslag | Gids Duurzame Gebouwen
De opslag van elektriciteit is noodzakelijk om de ontwikkeling van hernieuwbare, intermitterende en van nature variabele productiebronnen mogelijk te maken. Nieuwe opslagoplossingen zijn …
The role of large-scale energy storage in the energy system of the ...
Analyse van de rol van grootschalige opslag in het toekomstige Nederlandse energiesysteem: hoe groot wordt de vraag naar grootschalige opslag in de periode 2030-2050, …
Ondergrondse warmwateropslag levert jaarrond vrijwel genoeg …
Het is een verrassend eenvoudige oplossing van Hocosto om langdurig warmte op te slaan: graaf een grote kuil, laat deze vollopen met water en warm dat gedurende de zomer met behulp van zonnecollectoren op. Vrijwel de hele winter kan de buffer als die maar groot genoeg is een woning of bedrijf van warmte voorzien. Seasonal Thermal Energy Storage …
De klassering van industrie
3. Welke gebouwen worden niet beschouwd als industriegebouwen in de zin van bijlage 6? Zijn geen industriegebouwen in de zin van bijlage 6: 1) gebouwen die gewoonlijk toegankelijk zijn voor het publiek, zoals: • gebouwen of installaties die voorzien zijn voor een groot aantal gebruikers
Warmte-koude opslag (WKO)
In dit kader legt de universiteit in het Utrecht Science Park (USP) warmte- en koudeopslaginstallaties (WKO) aan. Met de recente aanleg van een WKO-installatie in het centrumgebied van de campus in 2020 en in de toekomst nog een bij de faculteit Diergeneeskunde zet de universiteit in het Utrecht Science Park steeds grotere stappen op …
Hoe de opslag van energie in gebouwen optimaliseren?
12u00-13u15: Onthaal / Walking lunch; 13u15-13u30: Inleiding van de studienamiddag, door Joris Mampaey, voorzitter ATIC (NL-FR); 13u30-13u50: Het onderwerp en de resultaten van het thema van het Burnay-fonds: "Selectie en grootte van energieopslagtechnologieën in energiegebouwen", door Michel de Paepe, UGent (NL); 13u50-14u10: Zonnewarmte in collectieve gebouwen: …
Elektriciteitsopslag | Gids Duurzame Gebouwen
De opslag van elektriciteit is noodzakelijk om de ontwikkeling van hernieuwbare, intermitterende en van nature variabele productiebronnen mogelijk te maken. Nieuwe opslagoplossingen zijn in opmars en er wordt grootschalig onderzoek verricht om de betrouwbaarheid en veerkracht van bestaande technologieën te verbeteren. Deze pagina belicht de toepassingen op basis van …
Gebouwen en districten
Ontdek onze toonaangevende energie voor gebouwen en districten projecten die bijdragen aan de versnelling van de energietransitie en een duurzamere toekomst, samen met partners uit verschillende sectoren.
Intelligent warmtenet voor Parijse universiteitscampus
Naast de aardwarmte en terugwinningswarmte die worden gebruikt om in de basisbehoeften te voorzien, zijn in de gecentraliseerde installatie aardgasketels aanwezig om aan specifieke behoeften te voldoen en de continuïteit van de service tijdens onderhoudswerkzaamheden te waarborgen. De opslag van warmte of koude minimaliseert …
Adviesbureau duurzame energie-opwekking en verduurzaming …
Klimaraad adviseert bedrijven, instellingen, overheden en particulieren over duurzame energie-opwekking en verduurzaming van gebouwen. Wij adviseren zowel op het gebied van technische, bouwkundige en bouwfysische aspecten als op beleidsmatig vlak.
Verzoek Teruggaaf energiebelasting en opslag duurzame energie …
U kunt met dit formulier gedeeltelijke teruggaaf vragen van 50% van de energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE; tot 1 januari 2020 ''opslag duurzame energie'') die u hebt betaald voor het verbruik van aardgas en/of elektriciteit in een onroerende zaak.
De voordelen en nadelen van energieopslagsystemen
Elke vorm van energieopslag heeft zijn eigen specificaties qua opslagcapaciteit en tijdsduur van opslag. Op bovenstaande afbeelding zijn enkele van energieopslagsystemen …
Warmteopslag | TNO
Warmteopslag kan een belangrijke bijdrage leveren om energieverlies tijdens pieken van duurzame energie tegen te gaan. Daarom zetten we volop in op onderzoek naar en ontwikkeling van verschillende systemen voor warmteopslag.
Onderzoek naar batterijopslag
Elektrische opslag speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Niet alleen om de brug te slaan tussen productie en verbruik van hernieuwbare elektrische energie, maar ook om de elektrificatie van transport en mobiliteit te versnellen.
Onderzoek naar thermische systemen
In de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem zijn thermische systemen een sleuteltechnologie om de CO 2-uitstoot en lokale vervuiling aanzienlijk te verminderen, restenergiebronnen te integreren en energieflexibiliteit maximaal te benutten.Bij EnergyVille streven we naar baanbrekende innovatie in thermische systemen. We doen daarom aan …
Intelligente gebouwtechnologie in facilitair beheer | Spacewell
De integratie van slimme technologie in gebouwen ondersteunt proactief facility management. Gecentraliseerde platforms stellen real-time monitoring en controle van verschillende gebouwsystemen mogelijk, wat voorspellend onderhoud en efficiënte toewijzing van middelen vergemakkelijkt. Hoe slimme gebouwentechnologie facility management verbetert
Oplossingen voor energieopslag voor industrie en handel
Dynamische capaciteitsvergroting. Industriële en commerciële opslagsystemen kunnen tijdens piekverbruik de capaciteit van transformatoren vervangen, wat de totale capaciteit van transformatoren verlaagt, waardoor de kosten voor capaciteitsuitbreiding en de vaste capaciteitskosten of maximale vermogensvraagkosten in de toekomst worden verminderd.
Energieopslag
Bij de energietransitie zal de (eventuele conversie en) opslag van elektriciteit, warmte en waterstof naar verwachting een grote rol gaan spelen, en vanwege de grote …
Wat is de rol van gebouwen in het energiesysteem van de toekomst?
Om dergelijke omslag mogelijk te maken, dient in de eerste plaats de energievraag van gebouwen drastisch gereduceerd te worden. De technieken hiervoor zijn algemeen gekend; onder meer doorgedreven isolatie, gecontroleerde ventilatie en zeker niet te vergeten: een doordacht ontwerp dat optimaal gebruik maakt van de zon tijdens het …