AWTI e-mail alert 11 mei 2023
Om duurzame energieopslagtechnologieën te bevorderen is er door de Europese industrie een Energy Storage Coalition opgericht. Nederlandse universiteiten zijn steeds terughoudender met het toelaten van Chinese beurspromovendi. De Chinese minister van onderwijs wil juist meer internationale academische samenwerking na corona. Het land wil …
VISIEDOCUMENT Grootschalige energieopslag
en de eerste ideeën en initiatieven komen op gang. Een versnelling is nodig om zowel onze eigen energievoorziening op termijn veilig te stellen als om de Nederlandse economie optimaal van deze kans te laten profiteren. De doorlooptijd van dit type projecten is immers lang en het aandeel duurzame energie stijgt de komende jaren snel.
Reactie universiteiten op Wet Internationalisering in balans
Universiteiten van Nederland vindt het positief dat er met de Wet internationalisering in balans (WIB) duidelijkheid komt over het langetermijnbeleid voor internationalisering van het hoger onderwijs, en dat opleidingen de wettelijke mogelijkheid krijgen om gericht te sturen op het aantal internationale studenten met een numerus fixus. …
Energieopslag | Research | Geologische Dienst Nederland
Ons onderzoek richt zich op de technologie, de mogelijkheden die de Nederlandse ondergrond biedt en de veilige toepassing van deze vorm van ondergrondse opslag. Ondiepe opslag van warmte. Aardwarmte, ofwel geothermie, maakt het mogelijk om op grote schaal gebouwen duurzaam te verwarmen.
Energieopslag
Energieopslagtechnologieën zijn sterk in ontwikkeling, met name op het gebied van businesscases en technische prestaties. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, overheden en financiers zijn uitstekend gepositioneerd om …
Europese samenwerking van universiteiten moeten we versterken
Ook de prestaties en rendementen in de Europese onderzoeksprogramma''s van Nederlandse universiteiten zijn uitstekend, bijvoorbeeld onder de European Research Council (ERC). De universiteiten in ons land zijn, elk op hun eigen manier, ''Europees verbonden'' universiteiten. Investeren in Kennis. Dat Europa sterk is in onderzoek, is geen gegeven.
RELEASE: Reversible Large-scale Energy Storage
RELEASE werkt aan nieuwe technologische mogelijkheden op het gebied van energieopslag waarbij elektrische energie opgeslagen wordt en vervolgens weer gebruikt kan worden. Het …
Energieopslag: Maar met welke technologie?
Op elk willekeurig moment van de dag moeten de elektriciteitsnetbeheerders van ons land het aanbod afstemmen op de vraag. Skip to main content LinkedIn Articles
Hoe de Eindhovense warmtebatterij verbluffend simpel een …
De noodzaak om woningen van het gas te halen is sinds de oorlog in Oekraïne groter dan ooit. Een warmtebatterij met zout en water als simpele bestanddelen kan een snelle en …
69 procent van kiezers tegen bezuinigingen op …
Een grote meerderheid van de kiezers (69%) vindt het een slecht idee dat de regering wil bezuinigen op Nederlandse universiteiten en wetenschap. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau Dynata onder …
Onderzoeksprogramma Energieopslag en -Conversie | TNO
Binnen Energieopslag en -Conversie richten we ons op het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonlicht en duurzaam opgewekte elektriciteit, CO2 en ''groene'' …
Baten Nederlandse universiteiten naar inkomstenbron
In deze datapublicatie laten we de omvang en ontwikkeling zien van de inkomsten van alle Nederlandse universiteiten naar inkomstenbron en zoemen we in op de inkomstenbronnen van de afzonderlijke ... De universiteiten zijn gerangordend op basis van het aandeel van de rijksbijdrage. Vanwege de relatief kleine financiële omvang zijn de OU, PTU ...
Nederlandse universiteiten duiken in de rode cijfers
In 2023 sloten de veertien grootste Nederlandse universiteiten het jaar af met een gezamenlijk verlies van 105,3 miljoen euro. Het is voor het eerst in jaren dat de universiteiten verlies lijden.
Nederland vooruit | Universiteiten van Nederland
Het kabinet bezuinigt ruim een miljard euro op wetenschap en hoger onderwijs. Niet eerder zijn zulke grote bezuinigingen op universiteiten voorgesteld. In opdracht van de Universiteiten van Nederland heeft onderzoeksbureau Dynata een representatief onderzoek uitgevoerd onder 1000 Nederlandse kiezers. En wat blijkt?
15 jaar kennisveiligheidsbeleid op Nederlandse universiteiten
Op dit moment werkt de overheid aan nieuw beleid om ''gevoelige kennis'' op universiteiten beter te beschermen. Er is wetgeving in de maak om studenten en onderzoekers van buiten de EU te screenen voordat ze hier onderzoek mogen doen in zogenaamde risicovakgebieden. Dat is nog een hele toer, want je mag mensen niet zomaar screenen, of …
Energieopslagprojecten in Nederland
Buurtbatterij als test om backup batterijen slimmer in te zetten. 230kWh Nilar batterij op een 24... Leverancier. Indutecc. C-Wind: Energieopslag bij windpark Giessenwind. Parallelweg 2, 3381 KS Giessenburg, Nederland ... Om dit in goede banen te leiden is er Energy Storage NL: het breedste netwerk van alle typen energieopslag. Warmte, beweging ...
Miljoenen voor onderzoek naar grootschalige energieopslag
Het project concentreert zich op drie technologieën voor de korte (2030) en lange termijn (2050): waterstofproductie, koolwaterstofproductie uit CO 2 en flowbatterijen. Het …
Internationale studenten
Van de ingeschreven studenten aan universiteiten is 75% Nederlands en 25% internationaal. Sinds twee jaar stagneert de bachelorinstroom van internationale studenten en in 2022/''23 was er een lichte daling. Internationale studenten zijn belangrijk voor a) verrijking van het onderwijsaanbod b) de Nederlandse schatkist, ze leveren geld op, c) de regio en in het …
Energieopslag: de volgende doorbraak in de energietransitie!
Nederland draagt als kennisland bij aan de ontwikkelingen op het gebied van energieopslagtechnologie. Hoewel er in Nederland (nog) geen grote batterijfabriek staat, wordt …
Nederlands als voertaal op de universiteit? Rem op …
Daarmee doelt Braun op haar collega''s die een flexibel of tijdelijk contract hebben: ''Het is een hele investering om een taal goed onder de knie te krijgen. Je kunt niet van medewerkers verwachten dat zij de …
Miljoenen voor onderzoek naar grootschalige energieopslag
Het project concentreert zich op drie technologieën voor de korte (2030) en lange termijn (2050): waterstofproductie, koolwaterstofproductie uit CO2 en flowbatterijen. Het …
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050
Ondergrondse opslag van aardgas is op dit moment de belangrijkste en meest omvangrijke energieopslagtechnologie die wordt ingezet binnen Nederland en de rest van Europa. In alle …
Handig overzicht van 13 grote universiteiten
De Universiteit van Amsterdam is de hoogst genoteerde universiteit van Nederland op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking van 2022. De universiteit …
The role of large-scale energy storage in the energy system of the ...
Analyse van de rol van grootschalige opslag in het toekomstige Nederlandse energiesysteem: hoe groot wordt de vraag naar grootschalige opslag in de periode 2030-2050, …
100% Nederlandse technologie voor energieopslag in water
100% Nederlandse technologie voor energieopslag in water beschikbaar ... maar ook als gevolg van de wens om energie uit wind en zon op te wekken, wordt PSH ook voor gebieden zonder bergen, een ...
Verrijkt zuurstofgas©®™ als bron en energieopslag… is dat …
Blue Fish Chemicals en Consultants in Enschede werkt samen met 3 Nederlandse universiteiten en 5 vakgroepen en andere gerenommeerde instituten en organisaties over de wereld aan Blauwe technologie. Omdat het nu nog eenvoudiger, efficiënter en veiliger kan "moet" al het huiswerk van stokoude toepassingen met ozon over de afgelopen 183 jaren ...
Ontwikkeling zonnecellen en Warmtebatterij | Universiteiten van …
Welke technologie kan bijdragen aan efficiëntere en goedkopere zonnecellen? en Kan de chemische reactie tussen zout en waterdamp een rol spelen in de energietransitie? Twee …
Reactie UNL op rapport Arbeidsinspectie: Universiteiten gaan …
De Nederlandse universiteiten gaan nog meer doen om de sociale veiligheid in hun instellingen te verbeteren. Op 14 mei presenteerde de Arbeidsinspectie een onderzoek over ongewenst gedrag, werkdruk en arbeidstijden waaruit onder andere blijkt dat meer dan de helft van het wetenschappelijk personeel de afgelopen twee jaar met ongewenst gedrag te maken …
Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid
Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart Energieopslag