DEI+: Energie

En draagt indirect ook bij aan de doelstelling van minder CO 2-uitstoot in 2030. U kunt hierbij denken aan projecten die inzetten op grootschalige opslag van duurzame energie. Ook het omzetten van elektriciteit naar andere energiedragers en/of producten hoort daarbij. Of projecten die zich richten op de verbetering van de stuurbaarheid van ...

Raad en Parlement akkoord over richtlijn energie-efficiëntie

Deze persmededeling is op 29 maart 2023 gewijzigd om de tekst van het trialoog­akkoord erin op te nemen. Het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement zijn na onderhandelingen tot een voorlopig politiek akkoord gekomen om tegen 2030 het eindenergie­verbruik in de EU met 11,7% te verlagen lidstaten mogen flexibel te werk gaan …

Waterstofproductie | Waterstof maken met Zonnepanelen

Hierbij splitsen we waterstof en CO₂ met behulp van elektriciteit, die wordt opgewekt door een duurzame energiebron zoals zonnepanelen. Milieuvriendelijke waterstofproductie. Groene waterstof wordt geproduceerd door water (H2O) op te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Dit proces noemen we ook wel elektrolyse.

Overzicht Blue Energy: De voor

Met schoon drinkwater is veel meer geld te verdienen en de eisen aan deze membranen zijn ook veel hoger dan voor energieproductie nodig is. Een fabriek opzetten speciaal voor Blue Energie membranen is echter duur en risicovol zolang de concepten zich niet bewezen hebben. – Belemmeringen voor scheepvaart en demping van eb en vloed

Energieopslagsysteem: de hoeksteen van een duurzame …

De efficiëntie van energieopslag moet aanzienlijk zijn. Technologieën voor energietransmissie en -omzetting zijn onlosmakelijk verbonden met energieopslag, dus het …

Hernieuwbare energie uitgelegd

Steden, staten en federale regeringen over de hele wereld voeren een beleid dat erop gericht is meer hernieuwbare energie te gebruiken. Ten minste 29 Amerikaanse staten hebben normen vastgesteld voor hernieuwbare energiebronnen—beleidsmaatregelen die een bepaald percentage energie uit hernieuwbare bronnen voorschrijven. Meer dan 100 steden ...

ENERGIE-EFFICIËNTIE

centrale aanspreekpunten voor kleine en middelgrote ondernemingen, huishoudens en overheidsinstanties, en verplichtingen inzake verwarmings- en koelingsplanning in gemeenten met meer dan 45 000 inwoners. Tot slot voorziet de richtlijn ook in bepalingen inzake consumentenbescherming, een definitie van energiearmoede op

De voordelen en nadelen van energieopslagsystemen

Baterijen zijn wijdverspreid en worden gebruikt in diverse toepassingen, waaronder: elektrische voertuigen, draagbare elektronica en inmiddels ook energieopslagsystemen voor woningen en bedrijven. In tegenstelling tot de twee hiervoor genoemde opslagmethoden is dit een vorm van energieopslag die voor eindgebruikers …

Richtlijn

Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende energie-efficiëntie, tot wijziging van Richtlijnen 2009/125/EG en 2010/30/EU en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG en 2006/32/EG Voor de EER relevante tekst.

Hoge Temperatuur Warmte Opslagsystemen

Hoge temperatuur energieopslag neemt een steeds prominentere rol aan binnen de inspanningen van de grote industrie om te verduurzamen. Deze opslagfaciliteiten zijn niet alleen in staat om piekbelastingen te verminderen, maar bieden ook mogelijkheden voor verbeterd hergebruik van reststromen binnen de fabriek. Daarnaast brengt het zowel …

EnErgiE-EfficiëntiE in dE industriE

basis van het gebruik en transport van elektrische energie herhaald. Begrippen, aangebracht in module 0, worden in verdere modules als gekend beschouwd. • Hoofdwetten van de thermodynamica • Chemie van de verbranding en energie van de verbranding • Cycli voor energieproductie • Warmtewisselaars: types, gebruik en dimensionering

Energieopslag

Bij de energietransitie zal de (eventuele conversie en) opslag van elektriciteit, warmte en waterstof naar verwachting een grote rol gaan spelen, en vanwege de grote benodigde opslagcapaciteit zal het vaak gaan om grootschalige ondergrondse opslag. In de in 2023 gepubliceerde Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, …

Wat is een energieopslagsysteem?

Het zijn complexe energiesystemen die in de loop van de tijd veranderen en die meerdere indicatoren nodig hebben om hun prestaties te beschrijven. Veelgebruikte evaluatie …

Groei energie-efficiëntie en hernieuwbare energie moet versnellen

En overheden kunnen grootschalige renovatieprogramma''s optuigen. Het zet in ieder geval het overheidsbeleid centraal in het behalen van de EU-klimaatdoelen. Het verbeteren van de energie-efficiëntie is één van de manieren om de klimaatdoelen te halen. Een andere effectieve manier is om de verbranding van fossiele brandstoffen sneller terug ...

Thermische opslag

Verder kan thermische opslag een belangrijke rol spelen in het verbinden van thermische en elektrische netten. Om thermische energieopslag te koppelen aan een elektrisch net zijn er conversiesystemen zoals warmtepompen of ORC''s nodig. Bij thermische netten kan opslag een balancerende rol spelen tussen de energieproductie, de conversiesystemen ...

SustainaWeekly

Energieopslagtechnieken verwijzen naar het gebruik van technologieën voor energieopslag die op het net zijn aangesloten om overtollige energie op te slaan wanneer de …

Te veel energie opgewekt? Hier zijn vier innovatieve manieren …

De zon schijnt niet elke dag even sterk en het waait niet altijd even hard. Zo kunnen er pieken en dalen in de energievoorziening ontstaan. We kunnen het probleem oplossen door de opgewekte energie op te slaan. Je vraagt je misschien waarom we dat nog niet doen. Het antwoord is simpel: er is nog geen effectieve technologie om dat massaal te doen.

Energie-efficiëntie, energiebesparing en duurzame energie

Artikel 194, lid 1, aanhef en onder c, EU-Werkingsverdrag bepaalt dat de EU energie-efficiëntie, energiebesparing en de ontwikkeling van nieuwe en duurzame energie moet stimuleren. Onder meer het stimuleren van duurzame energie moet bijdragen aan de …

COP zegt niet alles over de energie efficiëntie van een warmtepomp

Aan het gebruik van de COP hangen echter bezwaren. Kort door de bocht gaat het eigenlijk om een te eenvoudige methode die uitgaat van een te simpel voorgestelde standaardsituatie. COP''s worden op basis van vastgestelde referentiewaarden en testomstandigheden (volgens NEN EN 14511) bepaald.

Energie

Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energie- en klimaatbeleid voor ondernemingen Energie- en klimaatbeleid . Energie- en klimaatbeleid voor ondernemingen . Om de doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken, is het van belang dat ook ondernemingen zuinig omspringen met energie. Hiervoor werden een aantal instrumenten ontwikkeld ...

Beleggen in energieopslag: de toekomst & mogelijkheden

De energiecrisis van 2022 heeft nogmaals duidelijk gemaakt hoe afhankelijk onze wereld is geworden van betaalbare energie. Investeren in energieopslag wordt steeds populairder naarmate de wereld evolueert naar een duurzamere toekomst.