Waterstof en energieopslag
Waterstof heeft molecule (H2) en komt in de natuur niet voor. Dat betekent dat waterstof geproduceerd moet worden. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Ongeveer 95% van alle waterstof die in de wereld wordt geproduceerd wordt gemaakt doormiddel van reforming van aardgas, steenkool of andere fossiele brandstoffen. Slechts 5% procent van de …
Lesideeën
De whitepaper ''Lesgeven in W&T'' staat vol lesideeën voor wetenschap- en techniekonderwijs. Daarnaast beschrijven we drie eenvoudige en inspirerende manieren om te starten met wetenschap en techniek (W&T) op school. Ook geven we aan waar je gratis goede lespakketten, bruikbare lesvoorbeelden en andere handige materialen kunt vinden.
Wetenschap & Techniek CEGO Onderzoek en Ontwikkeling
Gaandeweg komt daar de aandacht bij voor het scheppen van krachtige leeromgevingen voor wetenschap en techniek. Typisch voor de EGO praktijkmodellen – zoals in het project Dorp-op-School – is dat ze gestoeld zijn op de open-framework-benadering, het ''emergent curriculum'' en op Sugata Mitra''s Self-organizing Learning Environment. Voor de output gaat de aandacht …
Wat is een experimentele groep in experimenteel ontwerp?
Experimentele groepsdefinitie. Een experimentele groep in een wetenschappelijk experiment is de groep waarop de experimentele procedure wordt uitgevoerd. De onafhankelijke variabele wordt gewijzigd voor de groep en het antwoord of de verandering in de afhankelijke variabele wordt geregistreerd. Daarentegen wordt de groep die de behandeling …
Wetenschap de klas in
Gedachte-experimenten Terug naar overzicht van thema''s Over het thema. In het hoofdstuk Gedachte-experimenten ontdek je hoe je experimenten kunt uitvoeren door te redeneren en wat je hiervan kunt leren.. In de boekenreeks ''Wetenschappelijke doorbraken de klas in!'' laten we zien hoe je wetenschap in het basisonderwijs brengt via onderzoekend leren.
38 online lessen Wetenschap & techniek
Op zoek naar lesmateriaal Wetenschap & techniek? In LessonUp vind je 38 lessen Wetenschap & techniek. Wat is LessonUp; Zoeken; Kanalen; Inloggen. Registreren. Zoeken ... Lesplannen zijn complete en interactieve lespakketten, opgebouwd uit …
TNO: Nederlandse ondergrond geschikt voor energieopslag met …
16 februari 2021 TNO: Nederlandse ondergrond geschikt voor energieopslag met waterstof en perslucht Uit onderzoek van TNO en diverse partners blijkt dat de Nederlandse ondergrond geschikt is en voldoende mogelijkheden en kansen biedt voor de ontwikkeling van grootschalige energieopslag via waterstof en perslucht.
De zwaartekracht benutten: de toekomst van duurzame energieopslag
Zwaartekrachtbatterijen zijn in opkomst en worden gezien als een oplossing voor het wereldwijde energieopslagprobleem. Door gebruik te maken van de zwaartekracht slaan deze batterijen overtollige energie van hernieuwbare bronnen op en zetten die om in elektriciteit wanneer dat nodig is. ... De wetenschap van zwaartekrachtbatterijen ...
Wetenschap & technologie in het basis
Wetenschap & technologie in het basis-en speciaal onderwijs SLO • nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Richtinggevend leerplankader bij het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld
Energieopslag
Er zijn drie redenen voor energieopslag: aanbod- en leveringszekerheid, flexibiliteit en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Voorbeelden van situaties waarin …
Mastertrack Energy Conversion and Storage
Door berekeningen en experimenten uit te voeren, leer je hoe je de techniek van energiesystemen, machines en materialen kunt verbeteren. Je past daarbij essentiële …
Solar365
Opgave voor elektriciteitsopslag richting 2030 bekend, daarna wordt het onduidelijk ... Voor elektriciteitsopslag vooral voor langere termijn energieopslag en naar technieken met minder maatschappelijke nadelen dan Li-ion batterijen. Voor het Nederlandse verdienvermogen ziet het ministerie de meeste kansen voor zware elektrische voertuigen en ...
Visie
Het geeft richting en context aan dat wat je leert. Een leerling construeert zijn of haar eigen kennis." ... Techniek en design sluit ook heel goed aan bij de nieuwe lesmethode Maakkunde over technologie en wetenschap voor het basisonderwijs die vanaf 2020 op alle basisscholen gegeven moet gaan worden.
Onzekerheid over onze Belgische bodem remt duurzame energieopslag
Onzekerheid over onze Belgische bodem remt duurzame energieopslag. ... Op Eos Blogs delen experts en onderzoekers hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt. Bekijk alle blogs. Bekijk alle blogs ...
TB141E
Hoe snel kan een energieopslag techniek zijn energie weer vrijgeven? Op deze eigenschap is de grootste spreiding te zien onder de verschillende techniek. Bij het vergelijken …
Energieopslag
Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem. Ook slaan we energie op als ''strategische reserve'', zodat we ook energie kunnen blijven leveren als de aanvoer wordt verstoord door andere oorzaken.
Introductie energie opslagsystemen
Energieopslag- en distributietechnieken worden gebruikt om vraag en aanbod van elektriciteit of warmte in een klein- of grootschalig netwerk te balanceren. Niet alle duurzame energiebronnen …
Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid voor opslag in zoutcavernes kan worden gegarandeerd en een pilot ontwikkelen voor waterstofopslag in …
wetenschap en toepassing van energieopslag
Op zoek naar betere Li-ion batterijen en alternatieven. Er zijn volgens hem, mede door de opkomst van energie uit duurzame bronnen zoals wind en zon, misconcepties ontstaan over …
EnergieOpslagSystemen (EOS) onder de Omgevingswet
Deze blog gaat over grootschalige energieopslagsystemen met een omvang van 500 MW op basis van lithium ion techniek die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet. Deze systemen bestaan uit kleine batterijcellen die …
Deze batterij brengt grootschalige energieopslag een stap dichterbij
Efficiënte en goedkope batterijen zijn onmisbaar in de energietransitie. Het is de enige manier om volledig over te stappen op energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind, water en zon. "Het is belangrijk voor de maatschappij om energieopslag voor langere tijd (Long Duration Energy Storage) beschikbaar te maken tegen een redelijke prijs.
Techniek
De Techniek – en Wetenschapsacademie neemt kinderen vanaf 5 jaar mee in de wondere wereld van techniek en wetenschap. Metselen, vliegen met drones, robots programmeren, een elektrische wagen maken en decoreren: alles passeert de revue. De Techniek- en Wetenschapsacademie wil kinderen inspireren en hun ogenen openen voor de magie in …
Onderzoeksprogramma Energieopslag en -Conversie | TNO
Binnen Energieopslag en -Conversie richten we ons op het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonlicht en duurzaam opgewekte elektriciteit, CO2 en ''groene'' …
Wetenschap en Techniek op de basisschool
Met Wetenschap en Techniek zet je flink in op 21e-eeuwse vaardigheden, zoals probleemoplossend, creatief en kritisch denken, samenwerken en ondernemen. Met deze skills gaan kinderen zelfverzekerd de toekomst tegemoet. Bovendien werk je met W&T heel concreet toe naar de kerndoelen van SLO binnen het thema ''Oriëntatie op jezelf en de wereld''.
Wetenschap en Techniek basisonderwijs
Met wetenschap en techniek leren kinderen bijvoorbeeld over wat magnetisme of onweer is, maken ze een eigen kompas, voertuig of stopmotion film en onderzoeken ze geluidsgolven en zwaartekracht. Omdat het vak Wetenschap & Techniek niet losstaat van andere vakken, maar telkens in samenhang wordt aangeboden sluit je automatisch aan bij de belevingswereld van …
Energieopslag
De soorten energieopslag kunnen grof worden verdeeld onder elektriciteitsopslag (elektrisch, elektrochemisch en mechanisch), moleculenopslag en warmteopslag. Bij het opslaan van …
Wetenschap de klas in
Op deze website van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) zijn alle materialen te vinden die door het WKRU ontwikkeld zijn om met wetenschap en onderzoek in de klas aan de slag te gaan. Het WKRU ontwikkelt diverse materialen, voorbeeldprojecten onderzoekend leren, concrete activiteiten, video''s en hulpmiddelen voor in de klas.
LAVO introduceert energieopslag met waterstof voor thuis en …
Lokaal opslaan kan dan financieel interessant worden en opent de mogelijkheid om totaal off-grid te gaan. Het bedrijf gaat ondermeer de concurrentie aan met Tesla''s Powerwall. Australië is een land waar de zon veel schijnt, en daarmee uitgelezen mogelijkheden biedt voor de productie van elektriciteit uit zonne-energie.