Infographic 2022: Energie in cijfers

De figuur maakt duidelijk dat aardgas en aardolie nog steeds onze belangrijkste energiebronnen zijn. We zien dat een deel van de energiebronnen, zoals windenergie, direct beschikbaar is voor eindverbruik en …

Nationaal Plan Energiesysteem | Rapport | Rijksoverheid

Het Nationaal Plan Energiesysteem is de kabinetsvisie voor het energiesysteem tot 2050. In dit plan geeft het kabinet aan hoe we kunnen bouwen, besparen, verdelen en …

Nieuwe handreiking voor installateurs: netinpassing …

De file op het elektriciteitsnet (netcongestie) is maatschappelijk niet meer weg te denken. De impact ervan is soms groot en overheid, netbeheerders en initiatiefnemers zetten alle zeilen bij. De markt verwacht …

ESG & Economie

Energieopslag kan met name de integratie van hernieuwbare energie, de elektrificatie van de economie en het koolstofvrij maken van andere economische sectoren ondersteunen. Energieopslag is daarom een belangrijke pijler van de integratie van energiesystemen. Energieopslag maakt het ook gemakkelijker voor consumenten om hun …

Whitepaper ONDERGRONDSE ENERGIEOPSLAG …

ONDERGRONDSE ENERGIEOPSLAG NOODZAKELIJK VOOR TOEKOMSTIG ENERGIESYSTEEM 3 / 27 SAMENVATTING ONS ENERGIESYSTEEM VRAAGT OM MEER FLEXIBILITEIT Ondergrondse aardgasopslag is een belangrijke hoeksteen van het huidige nationale energiesysteem, die zorgt dat in ons land het hele jaar genoeg aardgas leverbaar is.

Routekaart Energieopslag

De Routekaart Energieopslag brengt in kaart welke acties ondernomen moeten worden om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het …

Nationaal Actieplan Energieopslag 2023

ling van energieopslag. Energy Storage NL vertegen-woordigt de gehele sector om dit te bereiken. Het Nationaal Actieplan Energieopslag 2023 presenteert concrete voorstellen waarmee we de energietransitie in Nederland kunnen versnellen door slimme inzet van energieopslag en-conversie. De voorstellen zijn

Energieopslag

Vormen van energieopslag. De soorten energieopslag kunnen grof worden verdeeld onder elektriciteitsopslag (elektrisch, elektrochemisch en mechanisch), moleculenopslag en warmteopslag. Bij het opslaan van energie is het belangrijk dat er op grote schaal wordt gewerkt en dat er zo min mogelijk energie in het proces verloren gaat.

Documenten energieopslag

Hieronder een overzicht van documenten die door Energie-Nederland ontwikkeld en gepubliceerd zijn over het onderwerp energieopslag.

Handreiking vergunningverlening elektriciteitsopslagsystemen

elektriciteit. Omdat het balanceren via nationale energiemarkten gebeurt, wordt geen rekening gehouden met de infrastructuur. Decentrale overheden lokale kunnen door te sturen op locatie …

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

Energie-opslag

Wat is energie-opslag? Energie-opslag neemt in belang toe door de sterke groei van elektriciteitsproductie uit zon en wind. Omdat vraag en aanbod van elektriciteit altijd precies op elkaar moeten aansluiten moeten overschotten worden opgeslagen in bijvoorbeeld stuwmeren of batterijen, of omgezet in andere energiedragers zoals waterstof. Aardgas wordt …

België klimaatneutraal: een energieplan

Het elektrisch rendement – de hoeveelheid energie vervat in de energiegrondstof uiteindelijk omgezet in elektrische energie – van een klassiek thermische elektriciteitscentrale (fossiele brandstoffen) of kerncentrale (splijtstoffen) bedraagt ongeveer 34 à 40 % door een grote hoeveelheid warmte die verloren gaat.

Wat is een energy-only-markt (EOM)

Een energy-only-markt (EOM) vergoedt enkel de werkelijk geproduceerde stroom.Die wordt in het geval van een EOM vervolgens verhandeld op de elektriciteitsbeurs of in de over-the-counter handel (OTC) op basis van bilaterale commerciële overeenkomsten. Op de elektriciteitsbeurs kan men enkel geproduceerde megawatturen (MWh) kopen en verkopen, die van de producent via …

Energy Storage Day: Energietransitie kan niet zonder opslag

Inmiddels is iedereen het erover eens, we gaan energieopslag ontzettend hard nodig hebben in de energietransitie. De Nederlandse netbeheerders voorspellen in hun ''Energiesysteem van de toekomst'' rapport dat er in 2050 tientallen gigawatts aan batterijvermogen in Nederland beschikbaar is.

Hoofdlijnenakkoord: energieopslag maakt ...

Gericht beleid energieopslag cruciaal. Energy Storage NL is blij dat er in het hoofdlijnenakkoord aandacht wordt besteed aan het voortzetten van energietransitie en het bevorderen van de energie-onafhankelijkheid en de leveringszekerheid. Mede gezien het recente advies van Tennet dat batterijen een belangrijke spelen in het bewaken van de ...

Nationaal Actieplan Energieopslag 2023

4 NATIONAAL ACTIEPLAN ENERGIEOPSLAG 2023 De sleutelrol van energieopslag Waarom energieopslag? Met de overstap van fossiele naar duurzame bronnen, en de explosieve …

Factsheet ENERGIE opslag: stand van zaken

het (inter)nationale elektriciteitssysteem op te lossen. Deze systeemdiensten zullen altijd nodig blijven. Er kan ook geld worden verdiend door congestiediensten (flexibiliteit leveren ... Overige vormen van energieopslag Elektrochemische opslag is slechts één vorm van opslag. In het energiesysteem van de toekomst is een mix van

Opslag Duurzame Energie (ODE)

ODE samengevoegd met energiebelasting. Vanaf januari 2023 is de opslag duurzame energie samengevoegd met de energiebelasting.Met de samenvoeging van de ODE en de energiebelasting wilde de Overheid de energierekening eenvoudiger maken en de administratie te vereenvoudigen.

Kabinet zet met routekaart in op bevordering van opslag van …

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal het kabinet op korte termijn een langetermijnvisie gasopslag opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse …

Lokale energieopslag kwestie van tijd

Lokale energieopslag is bovendien de katalysator van ander fenomeen dat de toekomst van de energiemarkt wellicht gaat bepalen: de energiecloud. Vergelijk het met cloud computing uit de IT-wereld. De energiecloud is een geheel van verbonden lokale energiesystemen in een virtuele cloud. Iedereen in de energiecloud is zowel afnemer als …