Berekening gasverbruik met graaddagen
Bij deze berekening is express uitgegaan van een gasverbruik voor beide jaren van 3000 m 3. Zo is goed te zien dat de lagere temperaturen invloed hebben op het verbruik. Het lijkt er in de eerste instantie op dat er geen besparing is gerealiseerd, omdat de jaarverbruiken voor 2011 en 2012 gelijk zijn, maar door de gewogen graaddagen methodiek ...
Energiekosten berekenen met Excel: zo kun je jouw verbruik …
Lees verder voor handige tips en tricks! Energieverbruik bijhouden met Excel. Energieverbruik bijhouden met Excel is een handige manier om inzicht te krijgen in jouw energiekosten. Door jouw verbruik bij te houden, kun je zien waar je energie kunt besparen en zo geld besparen op jouw energierekening. Excel is een handig hulpmiddel om jouw ...
Energieopslag
Voor meer informatie over verschillende technieken voor energieopslag verwijzen we naar de datasheets (zoek naar "energy storage"). In onderstaande figuur zijn energieopslagtechnieken opgenomen en zijn de kosten per kW vermogen (op de verticale as), de karakteristieke tijdsduur van de opslag (op de horizontale as), de opslagcapaciteit (de ...
De methode Hobin, dé rekentool voor alimentatie van …
Methode Hobin – rekentool alimentatie. Op 01.04.2023 lanceerde Advocaat-Bemiddelaar.Gent een vernieuwde versie van de Rekentool Hobin om onderhoudsbijdragen voor kinderen te berekenen.. Deze …
Introductie energie opslagsystemen
Voor informatie over thermische energie-opslag ga naar Opslagsystemen voor zonnewarmte (DGEM). Energieopslag in vliegwielen Mechanische traagheid is de basis van de opslagmethode FES ( Flywheel Energy Storage ).
Het rekenen met graaddagen – OliNo
– Het bijbehorende gasverbruik is dus puur nodig voor het warme kraanwater (douche en huishouden) en indien aanwezig het gasfornuis. – Voor de eenvoud mag je aannemen dat het gas voor het warme kraanwater en gasfornuis …
Energieverbruik
Energieverbruik omlaag. Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden bestaat voor ongeveer 75% uit verbruiksafhankelijke kosten. Je kunt het energieverbruik vaak heel eenvoudig omlaag krijgen. Bijvoorbeeld door de televisie uit te zetten in plaats van op stand-by te laten staan.
Inzicht in efficiëntie van warmtapwaterbereiding voor diversiteit …
Aan het einde van de twintigste eeuw werd het energieverbruik van huishoudens voornamelijk bepaald door de verwarming van het huis. Door betere isolatie van (nieuwbouw)woningen neemt het relatieve aandeel van energie voor warm kraanwater (warmtapwaterbereiding) toe. Het belang van efficiënte warmtapwaterbereiding wordt daarom …
Kenniscentrum voor energieopslag
Energy Storage NL is de inhoudelijke expert op het gebied van energieopslag- en conversietechnologie. We bevorderen het bewustzijn en de kennis over de huidige en …
Onderhoudsgeld berekenen, methode Hobin
Onderhoudsgeld voor kinderen berekenen, de methode Hobin. Welke elementen spelen en hoe wordt het onderhoudsgeld voor kinderen berekend. ... De meeste bekende daarvan is de berekeningsmethode van de gezinsbond. Ook de methode Renard is een trouwe gediende bij de berekening van onderhoudsgeld.
Berekening grootte energieopslagsysteem
Elektrische energieopslagsystemen bij woningen komen meestal voor in combinatie met zonne-energie. De overdag opgewekte zonne-energie wordt bewaard voor later gebruik. In deze KennisKaart staat een berekeningsmethode van hoe een ontwerper de juiste grootte van een thuisaccu kan bepalen.
Verbruiksprofielen en productieprofielen
Verbruiksprofielen zijn curves op basis van een cijfertabel die per kwartier (voor elektriciteit) of per uur (voor aardgas) van een volledig jaar het relatieve verbruik weergeeft voor een bepaald type van klanten.
Introductie energie opslagsystemen
Bereken hoeveel batterijcapaciteit in jouw geval interessant is. Maak een inschatting op basis van uw energieverbruik op jaarbasis en de eventuele opbrengst van zonnepanelen.
ZIGINGEN IN DE "EPW1
Voor het stroomverbruik van ventilatoren in een wooneenheid zijn drie verschillende methoden toegestaan: 1) een methode met waarden bij ontstentenis (ongunstig); 2) een methode op …
Energieverbruik woningen; woningtype, oppervlakte, bouwjaar en …
Deze tabel bevat cijfers over het gemiddelde energieverbruik per woning (aardgas en elektriciteit) onderverdeeld naar woningtype, bouwjaarklasse, oppervlakteklasse, de aanwezigheid van zonnestroominstallaties en het aantal bewoners voor alle particuliere woningen in Nederland en voor de aardgaswoningen (individuele CV en blokgas) daarbinnen.
Berekening grootte energieopslagsysteem
Berekeningsmethode: Maak eerst inzichtelijk wat de dagelijkse elektrische energiebehoefte is in relatie tot de periode van het jaar; Bereken daarna de dagelijkse opbrengst met de …
De VREG voert het capaciteitstarief in | MR Solar
Vanaf 2023 hanteert de VREG, de Vlaamse energieregulator een nieuwe methode voor de berekening van op de huidige distributietarieven: Het capaciteitstarief. Deze nieuwe berekeningsmethode zal rekening houden met het piekverbruik van de consumenten. Maar hoe ziet de toekomst van jouw energiefactuur er voortaan uit? MR Solar legt het van A tot Z uit.
Berekening grootte energieopslagsysteem
Berekeningsmethode: Maak eerst inzichtelijk wat de dagelijkse elektrische energiebehoefte is in relatie tot de periode van het jaar; Bereken daarna de dagelijkse opbrengst met de zonnepanelen in relatie tot de periode van het jaar; Maak per maand inzichtelijk wat er gemiddeld dagelijks wordt opgewekt en wat er dagelijks wordt gebruikt aan energie;
Bijlage 4 – Berekeningsmethode van de energieprestatie van een …
Het opwekkingsrendement voor ruimteverwarming van een systeem van externe warmtelevering, zoals bepaald via de methodiek beschreven in § 4.1, (-). 1 Voor toepassingsperiodes vanaf …
Vergelijk je energieverbruik
Ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Doe dan de Advies op Maat en vergelijk je energieverbruik. Vul de vragen in over je woonsituatie en energierekening en ontdek hoe je het doet in vergelijking met anderen in dezelfde situatie. Je ontvangt meteen tips om je gas- en stroomverbruik omlaag te brengen.
Energielabel berekenen: gratis tool | Label-UP
Energielabel zelf berekenen? Gebruik onze gratis online tool om snel en eenvoudig het energielabel van je woning te berekenen.
Bijlage 4 – Berekeningsmethode van de energieprestatie van een …
Het opwekkingsrendement voor ruimteverwarming van een systeem van externe warmtelevering, zoals bepaald via de methodiek beschreven in § 4.1, (-). 1 Voor toepassingsperiodes vanaf 01/01/2014 wordt in bijlage EPW het symbool 𝜂 ℎ 𝑎𝑡, ℎ gebruikt. 2 Voor toepassingsperiodes vanaf 01/01/2014 wordt in bijlage EPW het symbool 𝜂
EPN-methode
Het energieverbruik voor sanitair warm water wordt ingerekend aangezien de methode ook van toepassing is voor gebouwen waar warm tapwater frequent wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld in sporthallen, sauna''s, zwembaden of keukens. De referentiewaarde in de noemer van het E-peil wordt op een eenvoudige manier berekend.
Gemiddeld energieverbruik: berekenen & besparen
Gemiddeld energieverbruik. Het energieverbruik voor een gemiddeld Vlaams gezin bedraagt zo''n 2944 kWh/jaar* voor elektriciteit. Voor gas ligt het gemiddelde verbruik op 15000 kWh/jaar*. We spreken dan over een gezin van …
Energieopslag
Voor meer informatie over verschillende technieken voor energieopslag verwijzen we naar de datasheets (zoek naar "energy storage"). In onderstaande figuur zijn …
Bereken je energieverbruik
Omdat elke leverancier een andere energieprijs voor stroom en gas heeft, bepaalt je energieverbruik voor het grootste deel welke leverancier het beste bij jou past. Als je daadwerkelijke verbruik afwijkt van je geschatte verbruik, is een andere leverancier mogelijk voordeliger voor jou. Met een goede inschatting van je energieverbruik, kunnen ...
''EPW'' -Berekeningsmethode gewijzigd vanaf 1 juli 2017
De wijziging van de berekeningsmethode voor woningen heeft als doel: De schatting van de prestatie van SWW-systemen en van de hulpapparatuur te verbeteren. Deze wijziging is …
BEREKENINGSMETHODE VOOR DE STAVINGSNOTA
BEREKENINGSMETHODE VOOR DE STAVINGSNOTA mb 28/12/2018 b.s. 29/01/2019 mb 10/12/2020 b.s. 18/12/2020 Deze bijlage is enkel van toepassing op dossiers waarvan de melding of de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wordt ingediend vanaf 1 januari 2021.