Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium …
Er zijn tussen lood, AGM, gel en lithium accu''s vele verschillen. Zo zijn er verschillen in aanschafprijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en het gewicht. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van alle soorten …
Elektrische fiets accu: dit moet je weten (+ 5 tips)
Er zijn vier verschillende soorten e-bike accu''s verkrijgbaar. Het voornaamste verschil tussen de types accu''s is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Dat heeft op zijn beurt invloed op het gewicht, de capaciteit, het …
Alles wat je moet weten over lithium-ion batterijen | Manutan
Dit transport moet voldoen aan de regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke goederen, aangezien lithium-ion batterijen als gevaarlijk materiaal kunnen worden beschouwd. Ondergaan van recyclingproces: Het recyclageproces van lithium-ion batterijen is een complexe procedure die bestaat uit verschillende stappen. Het begint met de ontmanteling ...
Welkom in de nieuwe ijzertijd: IJzer kan eeuwige energie leveren
Uit de proeven bleek dat ijzerdeeltjes idealiter 25-30 micrometer moeten zijn. De Canadese onderzoekers kregen al snel gezelschap van Europese collega''s. Op de TU Eindhoven in Nederland hebben wetenschappers en studenten onder de naam Team SOLID geëxperimenteerd met een kleine ijzerkrachtcentrale in een nabijgelegen brouwerij.
Lithium-ijzerfosfaat versus lithium-ion: verschillen en voordelen
Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterij . Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4), ook wel LFP genoemd, is een van de meer recentelijk ontwikkelde chemie van oplaadbare batterijen en is een variatie op de chemie van lithium-ionen.Oplaadbare lithium-ijzerfosfaatbatterijen gebruiken LiFePO4 als het belangrijkste kathodemateriaal.Ondanks dat ze een lagere energiedichtheid …
Alfen en SemperPower bouwen het grootste batterij …
Op het gebied van capaciteit is het het grootste batterij-energieopslagsysteem dat ooit in Nederland is gebouwd. Het opslagsysteem bevindt zich in Vlissingen en biedt met …
De opmars van ijzerfosfaataccu''s (LFP)
De accumarkt staat aan de vooravond van een grote verschuiving. De lithiumijzerfosfaataccu, ook bekend als LiFePO 4 of LFP, zal volgens analisten rond 2030 dominant zijn. Niet alleen voor EV''s ...
Schaarste aan onmisbare aardmetalen dreigt
Een ander voorbeeld zijn de batterijen die de onvermijdelijke fluctuaties in vraag en aanbod van duurzame energie moeten opvangen. Lichtgewicht of omvang zijn voor deze batterijen niet doorslaggevend, daarom wordt er geëxperimenteerd met …
Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst
Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …
Directeur Energy Storage NL: ''Nederland pas op één procent van …
Netbeheerder TenneT liet berekenen dat Nederland tegen 2030 circa negen gigawatt aan flexibiliteit via opslagcapaciteit nodig heeft om aan het energieaanbod te kunnen …
Lionvolt wordt de eerste fabrikant van lithium-ion batterijen in Nederland
Dr. Sandeep Unnikrishnan, CTO van LionVolt, is blij met de lancering van zijn bedrijf en de toekomst van 3D batterijen: "Tegen 2025 zal de batterij-industrie vijf keer zo groot zijn dan nu, met een waarde van meer dan 137 miljard dollar. De belangrijkste bijdrage komt van toepassingen zoals elektrische auto''s.
Prinsjesdag 2023: Zet in op ''Gemaakt in Nederland''
Reactie Koninklijke Metaalunie op Prinsjesdag: Keuzes voor verdienvermogen essentieel Vandaag heeft tijdens Prinsjesdag 2023 het demissionaire kabinet haar begroting voor 2024 aangeboden. Prinsjesdag staat vooral ook in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Koninklijke Metaalunie ziet, net als het demissionaire kabinet, dat …
Feiten over Brandveiligheid van de Thuisbatterij
De brandveiligheid van thuisbatterijen en waarom ze mogelijk veiliger zijn dan gedacht. We bekijken waarom lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) de betere keuze is in vergelijking met lithium-ion (Li-ion) batterijen, met een focus op brandveiligheid. LiFePO4-batterijen, zoals die van AccuPower, zijn bekend om hun stabiele chemische samenstelling en veiligheid. Deze …
Wat is een lithium accu?
Ook zijn deze accu''s onderhoudsarm, waardoor u kunt rekenen op lagere operationele kosten en minder stilstandtijd. De voertuigen van Be Green Techniek zijn uitgerust met deze geavanceerde accutechnologie en vereisen minder onderhoud dan die met verbrandingsmotoren, omdat ze minder bewegende onderdelen hebben.
IJzer, ijzererts en ijzer maken
Dit artikel vertelt in het kort over een aantal basisaspecten van ijzer, ijzererts, ijzerertsmineralen, en hoe ijzer (ruwijzer) wordt gemaakt. Ook komt aan bod wat een ijzererts is, uit welke ijzerertsmineralen het bestaat, en wat voor verbindingen dat zijn. Tenslotte legt het artikel uit welke voorbereidende stappen er nodig zijn om het erts geschikt te maken voor …
Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …
Energieopslag verbetert de betrouwbaarheid en veerkracht van het energiesysteem, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en maakt de integratie van hernieuwbare energie mogelijk. Er …
De winning van lithium
Nu zijn de reserves flink gestegen zoals te zien is in dit artikel, dus de reserves moeten nu voldoende zijn. Hier had ik wel de aanname gemaakt dat er in 2050 ongeveer 60% van het lithium ...
LiFePO4 versus lithium-ion: hoe vergelijken ze?
Lithium-ijzer-fosfaat- en lithium-ion-accu''s hebben al enkele jaren een lange weg afgelegd op de markt. Het vinden van een nieuwe set batterijen om uw elektrische apparaten te laten werken is geen gemakkelijke taak. Bedrijven moeten naar verschillende factoren kijken voordat ze de beste voor de toepassing kiezen. Hoewel beide batterijen…
De bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Bericht Algemeene Mobilisatie, Nederland, 29 augustus 1939. Vordering van paarden en motorrijtuigen. "Gaat u maar rustig slapen." Deze uitspraak van de Nederlandse minister-president Hendrikus Colijn wordt vaak aangehaald om de naïviteit van de Nederlandse regering ten opzichte van de Duitse agressie te benadrukken. De premier sprak deze …
Zijn accu''s van elektrische auto''s slecht voor het milieu?
Ze zijn ook meer hittebestendige dan Li-ion accu''s en hebben een langere levensduur. EV-fabrikanten gebruiken tegenwoordig al LFP-accu''s; de Chinese fabrikanten lopen hierbij voorop. Maar ook westerse bedrijven passen de LFP-technologie toe. Tesla meldt bijvoorbeeld dat de helft van zijn auto''s al gebruikmaakt van kobaltvrije LFP-accu''s.
Regels en richtlijnen rond batterijen
Er is in Nederland nog geen duidende wetgeving rondom de opslag en gebruik van lithiumion-energieopslagsystemen en -energiedragers. Maar welke kaders zijn er wel? 2 …
Veelbelovende zoutbatterij in massaproductie: goedkoop lithium …
De veelbelovende zoutbatterij is officieel in massaproductie. De batterij wordt gemaakt met zout in plaats van lithium en is daarmee goedkoper en veel makkelijker schaalbaar dan huidige batterijen. De zoutbatterijen zijn vooral veelbelovend als een soort buffervat voor bij wind- en zonneparken, of als backup voor datacenters.
Hunebedden
Hunebedden zijn gemaakt van enorme stenen. Maar hoe zijn die stenen hier eigenlijk terecht gekomen? Lang voor de tijd van de hunebedbouwers was de helft van Nederland helemaal bedekt met ijs. Van Groningen tot aan Utrecht lag er een dikke laag ijs over ons land. Net zoals Groenland dat nu nog heeft, bijvoorbeeld. Die tijd noemen we de IJstijd.
Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht
Voor de verplichting van opslag bij zonneparken is besloten € 416,6 miljoen te reserveren met de Voorjaarsnota. Omdat we verwachten dat er in de toekomst een flink …
Vuursteen
Vuursteen is het hardste steentype dat in Nederland is te vinden. Het glasachtige materiaal kan zeer scherpe randen hebben en is vanwege zijn goede splijtbaarheid ideaal voor het vervaardigen van werktuigen. De oerbewoners van ons land gebruikten vuursteen al vanaf 250.000 jaar geleden voor het maken van hun gereedschappen. Vuursteen is harder dan staal.
Hebben we in de toekomst nog wel genoeg lithium?
Dat zijn respectievelijk de negatieve en de positieve kant van de batterij. Die zijn gemaakt van verschillende materialen. Binnen de elektrochemische cel heeft de energiedrager (lithium bijvoorbeeld, maar er zijn er meer: nikkel is een andere bekende) de eigenschap dat hij wordt afgestoten door het materiaal waar de anode van gemaakt is en ...
Standpunt energieopslag
Focus op het wegnemen van barrières, zoals herziening van nettarieven, maakt batterijinvesteringen zonder subsidie mogelijk. Gasopslag Energie-Nederland benadrukt het …
Solar365
Volgens Energy Storage NL is dit onvoldoende om energieopslag in Nederland van de grond te krijgen omdat de transporttarieven voor energieopslag op kunnen lopen tot …
Wat is een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij?
Als je uitgaat van één laadcyclus per dag gaat een batterij met 6.000 laadcycli dus grofweg zo''n (6.000 / 365 = 16,4) 16 jaar mee. Weetje: Nederland is in Europa dé koploper op het gebied van zonnepanelen, maar we lopen juist ver achter in thuisbatterijen. In Duitsland zijn bijvoorbeeld al meer dan een miljoen thuisbatterijen geïnstalleerd!