Energieopslag

In Nederland loopt onderzoek naar de opslag van waterstof in lege zoutcavernes (zie Waterstofopslag op zee, Verkenning energie-functionaliteit energie-eilanden …

De invoering van de Nutri-Score in Nederland en in de …

Naast de invoering van de Nutri-Score is de overheid bezig met een nieuwe aanpak voor productverbetering: vermindering van zout, verzadigd vet en suiker in producten. Momenteel stelt een werkgroep van wetenschappers voor een …

Van 9 naar 15 procent hernieuwbare energie in vier jaar tijd

De doelstelling van Nederland is dat 27 procent van het energieverbruik in 2030 uit hernieuwbare bronnen komt, zoals biomassa, zon en wind. De doelstelling hangt …

Tweede Kamer der Staten-Generaal 2

op 23 september van dit jaar (Aanhangsel Handelingen Ii 2021/22, nr. 19). 3 Volgens de studie zal in 2030 nog ca. 37–54 TWh aan aardgasopslag nodig zijn, los van eventueel vraag nraa strategische reserves. Dit is fors lager dan de huidige aardgasopslagcapa-citeit van 130 TWh. De huidige 130 TWh omvat ook opslag die een commercieel oogmerk heeft

Corona actueel | RIVM

In dit onderwerp Menu "In dit onderwerp" openen. Nederland heeft voor het SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 virus met betrekking tot de omikron(sub)varianten een endemische fase bereikt.Het RIVM blijft zicht houden op de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus en andere virussen.

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

In de huidige situatie wordt energieopslag in zowel Nederland als in de rest van Europa gedomineerd door ondergrondse opslag van aardgas (UGS). In termen van opslagcapaciteit en -vermogen betreft dit meer dan 99% van het totaal van alle geïnstalleerde energieopslag (inclusief batterijen en pompaccumulatiemeren). Opslag van aardgas wordt niet ...

Energieopslag

Energieopslag: onmisbaar in een betrouwbaar energiesysteem. Energieopslag is onmisbaar in een betrouwbaar energiesysteem. Dat is nu al zo, maar omdat we in de toekomst meer gebruik gaan maken van energie uit duurzame bronnen als wind en zon, wordt het belang nóg groter.

Hoofdstuk 5. Energietransitie, leveringszekerheid en …

Ook nemen wij maatregelen zodat Nederland zich kan aanpassen aan de huidige en toekomstige klimaatverandering (klimaatadaptatie), voor onze waterveiligheid, voedselproductie, gezondheid en woon- en leefomgeving. ... Bij het inpassen van nieuwe windenergiegebieden in de Partiële Herziening van het Programma Noordzee, eind 2025 voorzien, kijkt ...

ROL VAN ENERGIEOPSLAG IN ONS NIEUWE …

Deze doelen zijn essentieel voor het functioneren van ons huidige energiesysteem, voor het mogelijk maken van de energietransitie en voor de ontwikkeling van het energiesysteem van de toekomst. "Een belangrijke, maar ook onzekere, factor bij een succesvolle uitrol van energieopslag is de toekomstige vraag naar de verschillende vormen van energie."

Het nieuwe kabinet-Schoof: alle namen van de ministers bekend

Wie zijn de mensen die namens PVV, VVD, NSC en BBB minister of staatssecretaris worden? Bekijk hun portretjes.

2. Algemene overzichten | CBS

Nederland heeft weinig hernieuwbare energie ten opzichte van veel andere Europese landen. In de ranglijst voor het aandeel hernieuwbare energie staat ons land op de …

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Het belangrijkste gebied waarop zij de nadruk legden bij het ontwikkelen van hun business case was het huidige stelsel van netwerktarieven, waardoor opslagmiddelen worden geconfronteerd met tarieven omdat ze worden beschouwd als zowel een verbruiker als een producent van elektriciteit (in Nederland worden alleen aan verbruikers netwerktarieven in …

Energielabels in Nederland: de huidige status en kansen in de

De verspreiding van energielabels in Nederland. Energielabels per provincie; Huidige status van energielabels in Nederland ; Regels, wetgeving en doelen omtrent energielabels; Waarborging rondom de kwaliteit van energielabels; Nieuwe technologieën voor toerekenen energielabels ; Genoeg te lezen dus! Laten we maar snel beginnen. ‍ De ...

5G in Nederland: wat is de status van de uitrol?

De huidige status van de uitrol van 5G in Nederland. De grootste meerwaarde voor de eindgebruiker wordt pas gerealiseerd als 5G de 3,5 GHz frequentieband gebruikt. De 3,5 GHz frequentieband is namelijk het meest geschikt voor de combinatie van een hoge datasnelheid met een goede dekking.

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

omvangrijke energieopslagtechnologie die wordt ingezet binnen Nederland en de rest van Europa. In alle onderzochte energiescenario''s ligt de ondergrondse aardgasopslagcapaciteit …

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Met de Routekaart Energieopslag brengen we de verwachte ontwikkelingen in Nederland in kaart en welke acties nodig zijn om opslag te bevorderen, op korte en lange …

Verbod research chemicals: de huidige status

Dit wetsvoorstel, ingediend bij de Eerste Kamer, beoogt de productie en handel in nieuwe psychoactieve stoffen te beperken door de toevoeging van een derde lijst aan de Opiumwet. Dit artikel onderzoekt de huidige status van dit voorstel en wat het betekent voor de toekomst van research chemicals in Nederland.

Nieuwe Europese btw-regelgeving: wat is de huidige status van …

Huidige status van het wetsvoorstel. Het ViDA-wetsvoorstel heeft sinds de publicatie in december 2022 aanzienlijke vooruitgang geboekt. De Europese Commissie heeft in het voorjaar van 2024 enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het oorspronkelijke voorstel, gebaseerd op feedback van verschillende belanghebbenden.

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

Zuidwending en/of Heiligerlee passen. Hergebruik van huidige aardgasopslagcavernes is een optie indien de bestaande functie zou komen te vervallen. Haalbaarheid van aanleg van nieuwe cavernes dan wel ombouw van bestaande opslagcavernes dient met locatie-specifiek onderzoek te worden vastgesteld.

Een nieuw energiesysteem

Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal wil zeggen dat alle activiteiten in Europa geen effect hebben op het klimaat. Hiervoor heeft Nederland een nieuw energiesysteem nodig: van opwek, gebruik, transport tot en met opslag van energie. Maar wat is het energiesysteem en waarom moeten we een nieuw energiesysteem ontwikkelen? Europa …

Het nieuwe kabinet-Schoof: alle namen van de ministers bekend

In de laatste fase van een kabinetsformatie kan er dus altijd nog iets veranderen, maar dit is de huidige stand van zaken: Klik op de naam van de kandidaat en lees een kort portret. Algemene Zaken:

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

Zuidwending en/of Heiligerlee passen. Hergebruik van huidige aardgasopslagcavernes is een optie indien de bestaande functie zou komen te vervallen. Haalbaarheid van aanleg van nieuwe cavernes dan wel ombouw van bestaande opslagcavernes dient met locatie-specifiek onderzoek te worden vastgesteld.

Energieopwek geeft inzicht in energieproductie van heel Nederland

Alles in 1. Voor het eerst is de informatie over de totale opwek van duurzame energie op één plek en realtime beschikbaar. Op de website Energieopwek is ieder moment van de dag te zien hoeveel energie er uit wind, zon en biogas in Nederland wordt opgewekt. Het platform is een initiatief van TenneT, Gasunie New Energy, Entrance, SER Energieakkoord en …

Status Bever in Nederland

2.2.1 Historische ontwikkeling & huidige status De historische verspreiding van de bever besloeg grote delen van Europa, waarbij de soort voorkwam langs stroomgebieden met beboste valleien, meren en andere wateren (Nolet & Rosell 1998; Kurstjens & Niewold 2011). Overbejaging heeft in grote delen van Europa geleid tot het verdwijnen van de bever.

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Dit rapport omvat de technische analyse over toekomstige ondergrondse opslag van energie en geeft een verdieping en aanvulling op de eerste verkenning gepubliceerd in 2018 Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod (PDF | 138 pagina''s | 8,1 MB)

Klimaatrisico''s in Nederland

Rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het rapport beschrijft de belangrijkste klimaatrisico''s die optreden in het huidige klimaat voor Nederland. Het bgaat om risico''s voor de waterveiligheid, waterkwantiteit en waterkwaliteit, de gebouwde omgeving, mobiliteit, natuur, landbouw, gezondheid, cultureel erfgoed en rampenbeheersing en …

De toekomst van kernenergie in Nederland ...

Op 1 juli 2022 heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie de Tweede Kamer geïnformeerd over de acties die de regering heeft ingezet om uitvoering te geven aan het coalitieakkoord op het gebied van kernenergie. Op diezelfde datum beantwoordde hij vragen van Kamerleden Erkens (VVD) over modellen voor de financiering van nieuwe kerncentrales in ons …

Innovaties in Energieopslag: De Toekomst van Batterijtechnologie

De toekomst van batterijtechnologie ziet er veelbelovend uit, met veel potentieel voor innovaties die de manier waarop we energie opslaan en gebruiken kunnen revolutioneren. We kunnen verwachten dat de ontwikkelingen zich zullen richten op het verhogen van de capaciteit, het verminderen van de kosten en het minimaliseren van de milieu-impact.

Routekaart Energieopslag

Een analyse van de huidige staat van energieopslag in Nederland en een overzicht van verwachte ontwikkelingen in de toekomst; Een inventarisatie van acties voor …