• darkblurbg
 • darkblurbg

Lessen

 • Centered Riding
 • Freestyle
 • Horsemanship
 • Belonend trainen
 • Paardengedrag en welzijn

 

Paardrijlessen gebaseerd op de principes van Centered Riding.

Paardrijden is de moeilijkste sport die er bestaat! Als je een betere ruiter wilt worden voor je paard, werk je ook aan jezelf! Bewustwording in coördinatie, soepelheid en balans zijn de belangrijkste vaardigheden die je als ruiter moet beheersen, voor je iets van je paard kunt vragen.  "the horse moves the way the rider moves" ! 

Centered Riding is een methode ontwikkeld door Sally Swift. Gebaseerd op de kennis van de anatomie en beweging van paard en ruiter, een combinatie van technieken uit de oosterse vechtsporten (Tai-Chi, Aikido), Alexander techniek en Feldenkrais. En hoe lichaam en geest elkaar en het paard beïnvloeden.

Letterlijk betekent Centered riding, rijden vanuit je “center” vanuit je midden of zwaartepunt. Lichaamsbewustzijn speelt een grote rol bij Centered Riding. Door middel van een aantal basisprincipes (zachte ogen, ademhaling, blokken bouwen, centreren,  gronden en clear-intend) verbeter je als ruiter je balans en effectiviteit. Centered Riding is geen discipline op zich, maar kan juist worden toegepast in alle disciplines.

Centered riding gaat uit van de volgende basis principes:

 • Zachte ogen - kijken met een brede blik en oog hebben voor wat er om je heen gebeurt
 • Ademhaling - buikademhaling geeft ontspanning en verlaagd het zwaartepunt
 • Centreren - zorgt voor balans en kracht zonder overmatige spierspanning
 • Blokken bouwen - leren rijden vanuit je botten in plaats van met je spieren
 • Heldere intentie - duidelijkheid in aanwijzing en hulpen
 • Aarden en gronden - bewust van je balans en gronding van het lichaam

Deze principes komen tijdens de lessen aan bod en worden geïntegreerd in het rijden. Met als gevolg dat je paard meer bewegingsvrijheid krijgt, geen hulpen krijgt die hij niet begrijpt en/of tegenstrijdig zijn. Dat je als ruiter met minder inspanning meer voor elkaar krijgt ( geen gevecht meer met je paard)

Je gaat rijden vanuit gevoel en balans. Dit alles maakt dat je vriendelijk met je paard om gaat en dat jij en je paard meer kunnen genieten van het rijden. 

 

Workshop ruiter in balans

 

Loswerken

We gaan met je paard aan de slag in de loswerkbak, een loswerkbak is een vierkant afgezette ruimte van ongeveer 15x15 meter. Ik ga je uitleggen hoe je kunt communiceren met je paard terwijl hij los om je heen loopt. Je leert controle uit te oefenen op zijn richting en snelheid. En je leert je lichaamshouding en positie effectief in te zetten.

Dubbele lange lijnen

Bij het werken aan de dubbele lange lijnen kan jij je paard teugelhulpen aanleren en de rijtypische houding. Je kunt controle uitoefenen op richting en snelheid en de houding van je paard beïnvloeden zonder dat hij rekening moet houden met (of last heeft van) je ruitergewicht. Deze trainingstechniek kan ingezet worden bij de eerste leerfase van je jonge, groene paard maar kan ook ondersteunen in het leerproces van je rijpaard. Bij het werken aan de dubbele lange lijnen gebruiken we een set lange lijnen, een longeersingel een touwhalster of hoofdstel (met of zonder bit) en handschoenen.

Grondwerk

Bij het grondwerk werken we met een touwhalster, leadrope en stick (met string) Je gaat je paard leren begeleiden onder alle omstandigheden. We maken gebruik van verschillende obstakels. Je bouwt zo aan een heldere communicatie en controle.

 

Belonend trainen

Trainen op basis van belonen is kijken naar wat mogelijk is voor jou en je paard. Je training opzetten voor succes, maak kleine stapjes en als iets niet lukt, buig het dan om naar een oefening die wel goed gaat. Zodat je je paard kunt belonen voor wat hij goed heeft gedaan, en niet hoeft te straffen voor wat mis ging.

Belonen werkt namelijk veel beter dan straffen. Het woord, niet of nee, kennen paarden niet en dwang en straf  geeft alleen maar strijd, frustratie en angst. Don’t go there…

Belonen kan op twee manieren, door iets weg te laten (druk) of door iets toe te voegen (een brokje) dit noemen we ook wel negatief en positief versterken of bekrachtigen. Deze leervormen, wijken voor druk en clickertrainen kunnen elkaar aanvullen maar ook apart van elkaar ingezet worden. De basis is dat je paard de beloning ook ziet als een beloning.

Wijken voor druk, is negatief belonen omdat je iets (druk) weg haalt. In de training betekend dat je voor het juiste antwoord van je paard, de druk loslaat, het wegvallen van de druk is de beloning voor je paard. Bijvoorbeeld druk van je teugels loslaten zodra je paard achterwaarts gaat of je been aanleggen en loslaten zodra je paard voorwaarts beweegt. Ook je paard wegzenden met lichaamstaal is ook wijken voor druk. En denk aan het volgende, het is de druk die motiveert, maar van het loslaten leert het paard…

Clickertrainen, is positief belonen omdat je iets (brokje) toevoegt. In de training betekend dat als je paard het juiste antwoord geeft, je precies op dat moment, hoort je paard een klik van de clicker of je stem (check of yes!!) daarna volgt de beloning. De klik of stem noemen we een bridge omdat het de tijd overbrugt tot de beloning. Zodra het paard de oefening begint te snappen, moet het paard steeds meer doen om de bridge te horen en een beloning te krijgen. Al snel word het gebruik van de bridge weer afgebouwd, de bridge dient om iets aan te leren niet om aangeleerd gedrag te onderhouden. Werken met een bridge en beloning is een echte leerversneller maar paarden kunnen er ook erg enthousiast van worden. Beleefdheid is bij het werken met voer beloning dan ook heel belangrijk, eerst een stap naar achteren, dan pas een beloning. Het is dus ook zaak dat het clickertrainen goed aangeleerd word.

 

Paardengedrag en welzijn

Paarden en mensen verschillen enorm van elkaar paarden zijn prooidieren en mensen roofdieren.  Ook spreken wij niet dezelfde taal. En als we onze paarden trainen gaat dat op een best wel on-paardachtige manier. De meeste dingen die we van onze paarden vragen gaan zelfs recht tegen zijn natuurlijke instinct in. Het is dus ook heel belangrijk om weten wat normaal paardengedrag is en waarom ze doen wat ze doen. Leer kijken en luister en bouw aan een wederzijdse communicatie.

Om aan onze wensen te kunnen voldoen zijn paarden het nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel! En dat spel kan ook training zijn maar dan wel op een manier die je paard begrijpt, dus in paardentaal uitgelegd. Een paard wat word voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in staat om aan de training te beginnen.

 

Contact