• darkblurbg
  • darkblurbg

Workshop Ruiter in balans

Paardrijden is de moeilijkste sport die er bestaat! Als je een betere ruiter wilt worden voor je paard, werk je ook aan jezelf!

Hoe zit het met jouw balans en hoe soepel ben je? Als je zelf bijvoorbeeld vast zit in je schouders of je heupen, kan je paard ook niet soepel lopen. Neem als voorbeeld het dansen met een partner: als jouw danspartner stijf is, niet meewerkt of zelfs de bewegingen tegenwerkt, kun jij ook nooit vloeiend rond dansen

Deze workshop gaat over, de ruiter in balans. Ben jij die fijne danspartner? Heb jij je lichaam zo georganiseerd dat jij voor je paard aanvoelt als een goed ingepakte rugzak? Doormiddel van de basisprincipes van Centered riding gaan we aan onszelf werken met verschillende oefeningen (zonder paard) ter bevordering van lichaamsbewustzijn en lichaamshouding. Daarvoor gebruiken we o.a.  balans ballen en mini trampoline. In het tweede deel van de workshop gaan we de oefeningen door voeren op de rug van het paard.

Workshop ruiter in balans

 

 

Workshop belonend trainen

Dat heb je goed gedaan!

Trainen op basis van belonen is kijken naar wat mogelijk is voor jou en je paard. Je training opzetten voor succes, zodat je je paard kunt belonen voor wat hij goed heeft gedaan, en niet hoeft te straffen voor wat mis ging.

  • Leertheorie
  • Wijken voor druk
  • Clickertrainen

Paarden en mensen en honden, dolfijnen, olifanten, ratten, konijnen, kippen enz. enz… leren allemaal op dezelfde manier, In deze workshop vertel ik je graag meer over de leertheorie en hoe je dat gaat helpen bij het trainen van je paard.

Belonend trainen kan op twee manieren, door iets weg te laten (druk) of door iets toe te voegen (een brokje) dit noemen we ook wel negatief en positief versterken of bekrachtigen. Deze leervormen noemen we wijken voor druk en clickertrainen

Wijken voor druk, is negatief belonen omdat je iets (druk) weg haalt. In de training betekend dat je voor het juiste antwoord van je paard, de druk loslaat, het wegvallen van de druk is de beloning voor je paard.

Clickertrainen, is positief belonen omdat je iets (brokje) toevoegt. In de training betekend dat als je paard het juiste antwoord geeft, je precies op dat moment, hoort je paard een klik van de clicker of je stem (check of yes!!) daarna volgt de beloning. Werken met een voerbeloning is een echte leerversneller maar paarden kunnen er ook erg enthousiast van worden. Beleefdheid is dan ook heel belangrijk, eerst een stap naar achteren, dan pas een beloning. Het is dus ook zaak dat het clickertrainen goed aangeleerd word.

Een beetje leertheorie...

je moet natuurlijk rekening houden met dier-eigen gedrag maar de basisprincipes van leren is voor ieder levend wezen gelijk. Er zijn een aantal verschillende soorten van leren en deze vormen van leren lopen door elkaar tijdens het leren (snap je het nog…?)

Dit lijkt ingewikkeld maar we kennen de verschillende vormen van leren allemaal, hier volgt een stukje theorie die je gaat helpen om beter te begrijpen hoe een paard leert.

Cognitief leren, Leren is altijd cognitief en gaat over het vermogen om dingen te leren, te onthouden en verbanden te leggen door opgedane kennis.

Klassiek conditioneren gaat over reflexmatige reacties, op bepaalde situaties of triggers (geluid, geur, smaak…) reflexmatig wil zeggen dat je er niet over na hoeft te denken, het gebeurt gewoon. Sterker nog, je kunt het niet tegen houden. Je leert door ,onbewuste, associatie, door verbanden te leggen tussen twee prikkels.

Bijvoorbeeld; je ruikt vers gebakken appeltaart en je mond loopt al vol water. Je steekt je hand per ongeluk onder de hete kraan en je trekt je hand heel snel weg. Het geluid van het openen van de voerton is genoeg om de paarden bij het hek te krijgen. Zij hebben het geluid van de ton gekoppeld aan het krijgen van een emmer brok. Het zijn allemaal momenten die verbonden, geassocieerd, zijn met vroegere gebeurtenissen die emoties en reflexmatige reacties oproepen .

Het is nooit mijn bedoeling geweest om het geluid van de voerton te gebruiken om mijn paarden te verzamelen, maar het is wel handig dat ze alvast klaarstaan als ik eraan kom met de emmers. In de paddock rondlopen met een plastic zakjein je hand heeft hetzelfde effect, het kan zomaar zijn dat er een stukje appel uit het zakje komt… ik heb het ze zelf (onbewust) geleerd, maar is minder handig.

Sociaal leren, Paarden nemen makkelijk gedrag en emoties van elkaar over en leren zo ook van elkaar. De opwinding die het ritselende plastic zakje oproept bij mijn paarden, veroorzaakt ook nieuwsgierigheid naar het plastic zakje bij het nieuwe paard.  Zij heeft nooit appel uit een plastic zakje gehad, maar reageert op de opwinding van de andere paarden.

Habituatie, is wennen aan gebeurtenissen die geen invloed op je hebben. Het nieuwe paard heeft nog maar weinig verkeer meegemaakt in haar leven en gaat dan ook helemaal uit haar plaat als ik met de trekker de paddock in rijd om te gaan uitmesten. Na drie weken iedere dag de trekker gezien en gehoord te hebben, reageert ze niet meer op mijn trekker en ook niet meer op de andere trekkers die op het erf of de weg rijden…

Operant conditioneren, leren door proberen. Bij  het trainen leren paarden vooral door te proberen, dingen waar je beter van word, wat je wat oplevert doe je nog een keer, dingen die je niet bevallen, daar stop je mee. Het gedrag van je paard is dus op twee manieren te veranderen;

Door het gedrag aan te moedigen; belonen, bekrachtigen, versterken

Of door het gedrag te ontmoedigen; straffen, corrigeren, verminderen 

Dat kun je doen door iets toe te voegen;  +, plus, erbij, positief

Of door iets weg te nemen;  -, min, eraf, negatief

 

De afgebeelde illustratie van Fed up Fred geeft dit mooi weer.

www.fedupfred.com

 

Positieve bekrachtiging:

Geef je paard een stukje wortel of een kriebel.

Negatieve bekrachtiging:

Hier vallen de meeste paarden-trainingsmethodes onder, wijken voor druk en het daaropvolgende loslaten.

Loslaten van opgebouwde druk door lichaamstaal of druk op een halster, maar ook het loslaten van de teugels.

Positief straffen:

Slaan met de zweep, gebruik van sporen of rukken aan de teugels.

Negatief straffen:

Je paard krijgt geen stukje wortel, er word niet gekriebeld en hij mag ook niet bij zijn voeremmer.

 

Je hebt ook nog uitdoving, door het gedrag te negeren, het gedrag heeft geen enkele consequentie, niet goed en niet slecht, dooft uit.

Workshop belonend trainen

 

 

Presentatie basisbehoeften

Met paarden werken gaat over zoveel meer dan alleen het trainen van je paard. Een paard moet goed in zijn vel zitten, ontspannen zijn en zin hebben om met jou nieuwe dingen te leren.

Om aan onze (training)wensen te kunnen voldoen zijn paarden het nodig om ook hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, beweging, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel! En dat spel kan ook training zijn maar dan wel op een manier die je paard begrijpt, dus in paardentaal uitgelegd. Een paard wat word voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in staat om aan de training te beginnen.

In deze presentatie vertel ik je meer over die basis behoeften van je paard, over waarom onbeperkt ruwvoer belangrijk is en dat je paard daar niet perse dik van hoeft te worden. Over huisvesting en het paddock paradise. 24/7, 365 buiten zonder dekens, wel of niet scheren en mijn gedachten over ijzers.

Ik ga je laten zien hoe wij ons eigen paddock paradise hebben gemaakt en dat je daar niet perse een hele lap grond voor nodig hebt. Ook gaan we het hebben over hoe je kleine aanpassingen kunt doen om je paard tegemoet te komen in zijn behoeften, zonder eerst de hele stal te verbouwen. Je kunt ook gewoon de staldeur openzetten…

Presentatie basisbehoeften

 

 

Presentatie en/of workshop paardengedrag

Paarden en mensen verschillen enorm van elkaar paarden zijn prooidieren en mensen roofdieren.  Ook spreken wij niet dezelfde taal. En als we onze paarden trainen gaat dat op een best wel on-paardachtige manier. De meeste dingen die we van onze paarden vragen gaan zelfs recht tegen zijn natuurlijke instinct in. Het is dus ook heel belangrijk om weten wat normaal paardengedrag is en waarom ze doen wat ze doen.

  • Kudde gedrag
  • Paarden taal en signalen
  • Lichaamstaal van paard en mens

Paarden leven in kuddes en hebben er een grote hekel aan om alleen te zijn. Niet alleen omdat de kudde ze veiligheid geeft maar ook omdat er veel sociale interactie is. Balans in de kudde is heel belangrijk. Balans tussen jou en je paard ook, je paard doet wat hij doet omdat hij denkt dat het zo moet. Omdat de natuur hem zo heeft geprogrammeerd. Door te leren over het natuurlijk gedrag van paarden krijg je veel meer inzicht en begrip voor je paard.

Paarden communiceren met veel lichaamstaal en zijn van nature hele respectvolle dieren en verkiezen harmonie boven strijd.  Zij hebben een uitgebreide “woordenschat” om elkaar te kalmeren of iets duidelijk te maken. Je haalt heel veel informatie uit wat een paard je verteld als je leert letten op al die communicatie uitingen. Leer kijken en luister naar wat je paard je verteld,en bouw aan een wederzijdse communicatie door de signalen te respecteren en te belonen.

Bij het trainen, rijden en dagelijkse verzorging van je paard gaat het niet alleen over je paard, jijzelf bent de andere helft van de samenwerking. Dus hoe zit jij in je vel, hoe is je dag geweest, heb je de tijd voor je paard of word het vandaag een haastklus… Paarden begrijpen precies hoe een mens zich voelt en wat hij uitstraalt, en reageert daar feilloos op.

 

Paardengedrag

Paarden en mensen verschillen enorm van elkaar paarden zijn prooidieren en mensen roofdieren. Ook spreken wij niet dezelfde taal. En als we onze paarden trainen gaat dat op een best wel on-paardachtige manier. De meeste dingen die we van onze paarden vragen gaan zelfs recht tegen zijn natuurlijke instinct in. Het is dus ook heel belangrijk om weten wat normaal paardengedrag is en waarom ze doen wat ze doen.

Kudde gedrag

Paarden leven in kuddes en hebben er een grote hekel aan om alleen te zijn. Niet alleen omdat de kudde ze veiligheid geeft maar ook omdat er veel sociale interactie is. Balans in de kudde is heel belangrijk. Paarden doen er alles aan om in harmonie met elkaar te leven, waarbij ieder lid zijn eigen plaats en taak heeft, gebaseerd op karakter, talent, leeftijd en ervaring. Een paard volgt van nature een eerlijke stabiele leider. Er is geen enkele reden om aan de autoriteit van de leider te twijfelen zolang deze rustig, betrouwbaar en consequent aan zijn taak houdt.

In de midden groep van een kudde kan wel wat gerommeld worden (door ambitieuze paarden) maar over het algemeen word er weinig geweld gebruikt en zoeken ze liever hun maatje, om te groomen of samen te dutten. Vriendschap tussen een hoog en laag geplaatst paard zie je net zo makkelijk als twee die dicht bij elkaar staan. Wat niet betekend dat je elkaar ongegeneerd kunt wegjagen als het om eten gaat.

Paarden zijn enorme angsthazen, en altijd waakzaam om de kleinste verandering in de omgeving op te merken. (Het zou zomaar kunnen dat er een roofdier om je heen sluipt…) Een paard neemt liever het zekere voor het onzekere en vlucht eerst voor hij nadenkt. Wist je dat een paard van ongeveer 400 meter altijd stopt en de situatie herziet. (de meeste roofdieren geven het voor die 400 meter al op) Fijn om te weten als je op een op hol geslagen paard zit!

Door te leren over het natuurlijk gedrag van paarden krijg je veel meer inzicht en begrip voor je paard. Het paard doet wat hij doet omdat hij denkt dat het zo moet. Omdat de natuur hem zo heeft geprogrammeerd.

Paardentaal en signalen

Paarden communiceren met veel lichaamstaal en zijn van nature hele respectvolle dieren en verkiezen harmonie boven strijd.  Zij hebben een uitgebreide “woordenschat” om elkaar te kalmeren of iets duidelijk te maken. Maar zien wij deze signalen ook… Als je paard naast je staat en van je wegkijkt, hoe interpreteer dat? Is hij afgeleid of heeft hij geen respect voor je… En als je paard gaapt?  is hij dan moe of verveeld hij zich… Of bedoelt hij er iets anders mee… Al deze voorbeelden zijn signalen van je paard. Paarden vertellen elkaar, maar ook jou wat ze van een situatie vinden. Ze proberen zo conflicten te vermijden, zichzelf of de ander gerust te stellen,  maar ook om elkaar uit te nodigen voor beweging een spelletje of om elkaar te groomen. 

Je haalt heel veel informatie uit wat een paard je verteld als je leert letten op al die communicatie uitingen. Met wegkijken bedoelt je paard eigenlijk; ‘’maak je niet zo druk, ontspan je een beetje, ik vorm geen bedreiging voor je’’ En door te gapen kan een paard spanningen laten afvloeien.

Leer kijken en luister naar wat je paard je verteld,en bouw aan een wederzijdse communicatie door de signalen te respecteren en te belonen.

Lichaamstaal van paard en mens

Paarden lezen lichaamstaal heel goed, het helpt ze om de kudde optimaal te laten functioneren. Je hebt vast wel eens een kudde paarden op hol zien slaan, het ziet eruit als één beweging, toch was er één paard die als eerste ging.

Paarden lezen onze lichaamstaal ook, en vaak veel beter dan wij zelf beseffen. Daar waar we elkaar nog wel voor de gek kunnen houden (je kent het wel, ‘’het gaat geweldig’’ hoor je jezelf zeggen, terwijl je helemaal niet lekker in je vel zit…) had je paard allang gezien dat het niet lekker gaat. En zal jou op dat moment ook niet als zijn stabiele leider zien.

Wees je bewust van je eigen lichaamstaal, wat je ook wilt gaan doen met je paard. Train jezelf om te kijken met zachte ogen, je ademhaling te reguleren en spanningen in je lijf te op te sporen. Als jij in balans, authentiek en congruent bent. Wil je paard graag met je samenwerken.

Presentatie/workshop paardengedrag