• darkblurbg
  • darkblurbg

 

Presentatie basisbehoeften

Met paarden werken gaat over zoveel meer dan alleen het trainen van je paard. Een paard moet goed in zijn vel zitten, ontspannen zijn en zin hebben om met jou nieuwe dingen te leren.

Om aan onze (training)wensen te kunnen voldoen zijn paarden het nodig om ook hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Ze zijn beweging nodig, onbeperkt ruwvoer, beweging, soortgenoten, comfort, veiligheid en spel! En dat spel kan ook training zijn maar dan wel op een manier die je paard begrijpt, dus in paardentaal uitgelegd. Een paard wat word voorzien in zijn basisbehoeften is mentaal en fysiek in staat om aan de training te beginnen.

  • Onbeperkt ruwvoer
  • Vrijheid van beweging
  • Nooit alleen
  • Veilige leefomgeving
  • Comfortabele leefomgeving
  • Spel/uitdaging

Onbeperkt ruwvoer:

Paarden zijn van nature graasdieren die het grootste gedeelte van de dag besteden aan het knabbelen aan voornamelijk dorre, houtachtige grassen. Om deze grove grassen en takken te kunnen verteren maken paarden veel maagzuur aan. Een paard moet minstens 14 tot 16 uur per dag kunnen kauwen om genoeg speeksel aan te maken om al dat maagzuur te kunnen neutraliseren. Als een paard daar niet de gelegenheid toe krijgt, ligt het gevaar voor een maagzweer op de loer.

Ook zorgt een goede spijsvertering er voor dat een paard zichzelf warm kan houden, regelmatig eten zorgt ervoor dat zijn kacheltje blijft branden.

De ideale temperatuur voor een paard ligt tussen de 0 en 20 graden, en als het echt koud is geef je paard dan geen deken maar een extra ruwvoer.

Vrijheid van beweging

Paarden zijn ervoor  gemaakt om vele kilometers per dag te lopen om hun eten te verzamelen,we noemen dit ook wel, hapje, stapje. Op deze manier lopen paarden in het wild wel zo’n 30 kilometer per dag. Het vele bewegen houdt je paard soepel in zijn spieren. Beweging zorgt ook  voor een betere doorbloeding en een veroorzaakt een natuurlijke hoef slijtage.

Ook hebben paarden geen vast dag-nacht ritme en gaan niet zoals wij 8 uur achtereen slapen. Paarden hebben hun eigen ritme van: grazen, even dutten, interactie met kuddeleden, grazen, stukje rennen, grazen, dutten, spelen, grazen. En dat gaat dag en nacht zo door.

Nooit alleen

Paarden zijn kuddedieren, sociale interactie met soortgenoten vindt voortdurend plaats. Balans in de kudde is heel belangrijk. Paarden doen er alles aan om in harmonie met elkaar te leven. Er worden spelletjes gespeeld, het groomen van elkaars vacht en waken terwijl de ander slaapt. Paarden zijn in staat om levenslange vriendschappen op te bouwen. En herkennen hun maatje na lange tijd gescheiden te zijn nog steeds.  Dit alles is zeer belangrijk voor zijn psychisch welzijn. Een kudde geeft een paard veiligheid, samen sta je sterker.

Veilige leefomgeving

Omdat paarden van nature prooidieren zijn, zijn zij constant waakzaam. In hun wereld kan er achter iedere struik een roofdier op de loer liggen. Het is aan ons om een voor het paard veilige leefomgeving te creëren. Ruimte om je paard heen, geeft je paard de gelegenheid om de omgeving te scannen op potentieel gevaar. En een sprintje te kunnen trekken als hij ergens van geschrokken is. Het kunnen uitten van deze instincten geeft je paard rust en vertrouwen.

Maar ook in de dagelijkse omgang en training van je paard is het belangrijk dat je rekening houdt met deze instincten. Door je paard veiligheid en begeleiding te bieden als we hem meenemen in onze wereld.

Comfortabele leefomgeving

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar een groepshuisvesting en dan het liefst een Paddock paradise. Deze manier van huisvesting geeft je paard de ruimte om te bewegen en te rennen. Voldoende ruwvoer op verschillende plekken, hapje, stapje. Interactie met kuddeleden, de veiligheid van een groep, samen sta je sterker. Schuilgelegenheid bij gure weersomstandigheden. Zand om in te rollen en een fijne plek om te dutten en slapen.

Dit alles geeft je paard rust en vertrouwen. Een paard wat lekker in zijn vel zit ontspannen is en zin heeft om met jou nieuwe dingen te leren.

Spel /uitdaging

Plezier, spel en training! Paarden zijn enorm sociale en speelse dieren, onder elkaar maar ook zeker met ons mensen. Mijn uitgangspunt voor een training is dan ook dat mijn paard het ziet als een spel. Waarbij ik de spelregels opstel om het voor ons beide leuk en veilig te houden.

 

In deze presentatie vertel ik je meer over die basis behoeften van je paard, over waarom onbeperkt ruwvoer belangrijk is en dat je paard daar niet perse dik van hoeft te worden. Over huisvesting en het paddock paradise. 24/7, 365 buiten zonder dekens, wel of niet scheren en mijn gedachten over ijzers.

Ik ga je laten zien hoe wij ons eigen paddock paradise hebben gemaakt en dat je daar niet perse een hele lap grond voor nodig hebt. Ook gaan we het hebben over hoe je kleine aanpassingen kunt doen om je paard tegemoet te komen in zijn behoeften, zonder eerst de hele stal te verbouwen. Je kunt ook gewoon de staldeur openzetten…

 

Een presentatie word op mijn locatie gegeven, maar ik kan natuurlijk ook bij jou komen, als er genoeg stoelen zijn en de mogelijkheid om foto’s en film te laten zien. Binnen een straal van 10 km rondom Rutten worden geen reiskosten gerekend, woon je verder dan bedragen de reiskosten 0,19ct per km.

 

Presentatie

 

 

 

 

 

Basis behoeften v/h paard

 

Avond

 

4 tot 10 pers

€ 15,00 pp

 

Aanmelden