• darkblurbg

Belonend trainen

Gepubliceerd op: 31-01-2021

“Hm, belonend trainen” zegt ze, “En als je paard geen zin in de training heeft, mag hij gewoon weg lopen..” Ik zie de scepsis in haar ogen, ze wil het me niet opzettelijk moeilijk maken, maar ze begrijpt het gewoon niet.. Ik doe nog een poging om het uit te leggen.

“Hm, belonend trainen” zegt ze, “En als je paard geen zin in de training heeft, mag hij gewoon weg lopen..” Ik zie de scepsis in haar ogen, ze wil het me niet opzettelijk moeilijk maken, maar ze begrijpt het gewoon niet.. Ik doe nog een poging om het uit te leggen. 

Denkproces

Belonend trainen wil zeggen dat je je paard beloond voor het goede antwoord op jouw vraag. En daarbij gaat het niet om het geven van voer als beloning of om een perfecte oefening. Het gaat om het denkproces bij het paard. Maar ook bij jezelf. Omdat je het juiste of gewenste gedrag wil belonen, ga je letten op wat goed gaat. De focus ligt dus op wat we wel willen. Wat we niet willen laten we even voor wat het is. 

Door op het juiste moment, daar waar het paard laat zien wat je vroeg, te markeren met een click en er dan een voer beloning op te laten volgen gaat je paard het geluid van de clicker met de beloning linken. De volgende keer dat je paard een click hoort weet hij dat dit het juiste antwoord was en dat de beloning volgt. 

Ze is niet overtuigd, “dat lijkt dus op zo’n moderne opvoeding, waarbij kinderen ook maar alles mogen en geen grenzen krijgen..” 

Consequent

Euh nee, je moet juist heel consequent zijn. Doordat er wat te verdienen valt word je paard gemotiveerd om mee te gaan denken naar het goede antwoord of het gewenste gedrag. Het is dus belangrijk dat je heel duidelijk je vraag stelt, heel consequent bent met het markeren van het juiste moment en alleen beloond als er geclickt is. Het is dus wel degelijk van belang dat je weet wat je wilt en waar je grens ligt juist omdat je met voerbeloning werkt en je geen rond happend voer-monster wilt creëren.

“Nou, ik weet het niet hoor” zegt ze, “ik denk dat het voor mijn paard niet werkt.. als ik hem keus geef doet hij helemaal niets”. Ze moet er om lachen. 

Alle begin is moeilijk

Toch begrijp ik haar wel. Ik ben inmiddels overtuigd van de kracht van het belonend trainen. Maar ik heb ook twijfels en vooroordelen gehad.. en flinke fouten gemaakt.  Van overenthousiaste paarden die zelf wel even de brokjes uit je zak komen halen. Tot paarden die er nu nog minder van begrijpen en honderd antwoorden geven in de hoop dat het juiste antwoord ertussen zit en er weer een brokje valt.

Toch wel nieuwsgierig

Het is een paar weken later als ik dezelfde dame weer tegen kom. Ons gesprek heeft haar bezig gehouden en ze had wat op internet rondgekeken. Ik merkte dat ze eigenlijk wel een beetje nieuwsgierig was geworden. “Als ik het nou eens met mijn paard zou willen proberen” vraagt ze, “kan dat zomaar en wat heb ik dan allemaal nodig?” Zie de glimlach op mijn gezicht.. “Tuurlijk kan dat en ik wil je ook graag een keer helpen hoor!”. En enthousiast pak ik mijn verhaal weer op.

Wennen 

Belonend trainen is niet ingewikkelder, maar misschien wel wat anders dan we gewend zijn. 

We gebruiken net wat andere materialen of je gebruikt je materiaal anders, mijn carrot-stick is een targetstick geworden. Je hebt een heuptasje nodig voor de brokjes of je doet ze gewoon in je zak en een clicker. Het grote verschil is dat je in plaats van met een zweep of touw de druk opvoert, je bij belonend trainen je paard leert een target te volgen. Bij het trainingsprincipe, wijken voor druk, is het moment van loslaten de beloning, bij belonend trainen krijgt je paard na het aanraken of volgen van de target een brokje, een kriebel of iets anders lekkers. 

“En zo wordt die gekke mega tampon.. een soort van magneet”, ze moet weer lachen, maar dit keer omdat ze er echt de lol van in begint te zien. Hier moet ik ook om lachen, dat stuk poolnoodle op een stick heeft er inderdaad wel wat van weg.. 

Het is belonend voor beide

We hoeven een paard niet te leren dat eten lekker is en een kriebel fijn.

Voedsel is een primaire levensbehoefte, een gezond en gelukkig paard zal nooit een lekker hapje afslaan. Een goede kriebel, een echte hè!.. met tuit-lipje, maakt dat er oxytocine (knuffelhormoon) vrijkomt en geeft een goed gevoel. 

Maar belonend trainen werkt ook bevredigend voor jezelf, een beloning geven voelt veel beter dan een straf uitdelen. Je leert je te focussen op wat goed gaat, niet op wat fout gaat. 

Vriendelijk trainen

Belonend trainen is een vriendelijke en eerlijke manier van trainen, het geeft jou en je paard vertrouwen, zodat jullie samen veel plezier in de training hebben. En dat is weer belonend voor beide!

Ze kijkt me nog eens aan, “ik bel je binnenkort voor een afspraak”..

Ik heb er nu al zin in!!!