• darkblurbg

De les van mijn houtpaard..                                                                                                                                30-04-20

 

Dewy is een aardepaard, ik ben een watermens, de combinatie aarde/water, paard mens is een hele fijne. Volg je het nog? Ik zal het uitleggen. 

Volgens het systeem van de vijf elementen uit de traditionele Chinese filosofie zijn er vijf basis type’s; hout, vuur, aarde, water en metaal. Op basis van bepaalde kenmerken kun je paarden maar ook mensen indelen in groepen. Wat als voordeel heeft dat je in grote lijnen weet wat je van iemand kan verwachten. Zo weet je een beetje wat iemand zijn sterke en zwakke punten zijn. Natuurlijk kan je niemand in een hokje stoppen, dat is ook niet de bedoeling van dit systeem. Iedereen heeft alle elementen in zich, alleen het ene element is gewoon meer aanwezig dan het andere.

Goed, Dewy is een aardepaard, wat wil zeggen dat ze bomproof, kalm, lief en betrouwbaar is. Ook is ze dol op eten en kan ze een enorme  luilak zijn. Aardepaarden zijn ongelooflijk slim en kunnen narrig worden als ze zich niet begrepen voelen. 

Ik ben een watermens, ik ben voorzichtig en hou graag de controle over situaties, ik ben een denker en ga graag mijn eigen weg.

Over het algemeen is dat een hele fijne combinatie en Dewy en ik gaan samen ook het liefst op buitenrit, waarbij zij bomproof is en ik lekker de controle denk te hebben. 

Dat stukje controle willen hebben zit mij soms ook dwars.. want het is niet alleen tijdens het paardrijden natuurlijk. Controle en perfectionisme is iets wat in mijn dagelijks leven ook speelt en wat mij soms weerhoudt van dat wat ik graag zou willen doen, maar wat ik eng vind.. zoals het schrijven van deze blog die nu best persoonlijk wordt. 

Toch wil ik dit graag delen, ik geloof namelijk dat onze paarden ons willen helpen en Dewy wil mij helpen, dat heeft ze altijd al gedaan. 

Maar nu de les.. Dewy is aardepaard maar als we in het bos aankomen, komt bij haar vaak het houtpaard naar boven, een houtpaard wil hard gaan is impulsief en heeft een hekel aan autoriteit. Ik heb haar daar altijd in geprobeerd te beteugelen, ik vond die kant van haar spannend en vind het gevoel van, de situatie niet onder controle hebben, vreselijk. We zijn meer dan eens gefrustreerd het bos uitgekomen. 

Maar deze keer niet, deze keer heb ik naar haar geluisterd en ze zei: “ik vindt het niet erg dat je bang bent, maar ik vind het wel erg(elijk) dat je me niet vertrouwd. Hoe vaak is het misgegaan en hoe vaak moet ik jou vertrouwen”. Ai.. die voelde ik, het is namelijk nog nooit misgegaan en ik vraag haar voortdurend om mij te vertrouwen. Wat heeft ze hier een gelijk in! Dus wat ik heb gedaan is loslaten, letterlijk.. ga maar, galoppeer maar. En dat deed ze, als een echt houtpaard, hard en onbeteugeld! En ik heb me door haar laten dragen en ze zette geen stap verkeerd en toen ze uitgespeeld was brieste ze heel hard! “Klaar! Zullen we naar huis?”  En ik? Ik genoot! Stiekem zit er in mij ook een houtmens.. (ik weet dat dat zo is, vroeger zag ik haar vaak, ik hoop dat ik haar vaker vind..)

 

Liefs Tanja